🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

PropertyClub: Споделени инвестиции в имоти носят до 7% годишна доходност

Първият български стартъп в сектора навлиза и в сегмента на краткосрочните наеми

   ©  Николай Дойчинов
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Споделените инвестиции в недвижими имоти на българския пазар носят по-висока доходност в сравнение със стандартната покупка на жилище с цел отдаване под наем, твърдят от проптех стартъпа PropertyClub.eu.

Ако в момента в големите градове в страната годишната възвращаемост при стандартната покупка на имот с инвестиционна цел е между 3-5%, то при споделена покупка тя може да достигне 7% само от препродажба, обясни Ефтим Ефтимов. Той е създател на платформата, която е специализирана в инвестиционни сделки за недвижими имоти на принципа на споделеното финансиране.

Заключението му е на базата на 11 реализирани проекта, свързани с препродажба на инвестициони имоти, за над 3 млн. лева в София и Пловдив в рамките на 3 години.

Доходност и от краткосрочни наеми

Ефтимов съобщи, че сега PropertyClub.eu разширяват дейността си, като стъпват и на пазара на краткосрочни наеми. Стратегията е споделено да бъдат купувани имоти с потенциал за отдаване под наем в Airbnb.com и Booking.com. В рамките на шест до девет месеца те трябва да бъдат ремонтирани, така че да отговарят на изискванията на платформите. Очакваната годишна доходност при краткосрочно наемане е между 5-7%.

Очакванията са, когато след 18 месеца обектът, вече разработен като продукт за краткосрочен наем, бъде продаден, той може да осигури допълнителна възвръщаемост от около 10-12% върху инвестираните средства. Процентът логично ще зависи от характеристиките на самото жилище и от това доколко е успешно в платформите за краткосрочен наем.

За управление на имотите от PropertyClub.eu ще си партнират с Flat Manager, най-голямата специализирана компания в България в сектора, чието портфолио включва около 200 апартамента.

Професионално управление на наситен пазар

По данни на онлайн платформата за статистика на Airbnb, AirDNA броят на отдаваните имоти в София расте всяка година при относително стабилни наемни нива. През юли 2019 г. средният наем на обект с една спалня е 35 евро за нощувка в София – стойност, непроменена спрямо същия период на предходната година, твърди Ефтимов. В същото време с 5% расте средната месечна печалба от имот, като достига 516 евро.

"Предлагането на пазара наистина е голямо, но смятаме, че има място за нов играч. Ако управлението е професионално, проектът може да бъде успешен", каза Ефтим Ефтимов.

Очакванията са следващата година да бъдат реализирани поне 10 имота и да бъдат привлечени нов профил участници в проектите.

С инвестиция от 2000 евро

Платформата PropertyClub.eu дава възможност на хора, които не разполагат с достатъчно средства за собствен инвестиционен имот, да вложат малка сума в нещо, което може да им донесе печалба след реализацията си, обясни Ефтимов.

Реализацията на един имот отнема средно от 9 до 12 месеца. Минималната сума за участие е 2000 евро, като обикновено в проектите се включват около 14 участници. Платформата използва т.нар. дългов модел за споделено финансиране (debt-based crowdfunding). При него на предварително заявилите желание участници в проектите се предоставя меморандум, който описва всички детайли по конкретния проект (целевите имоти, срок, самоучастие, очаквана доходност и др.), както и заявка за записване.

Дълговият инструмент, който се използва, е облигационна емисия. За емитирането й PropertyClub.eu работи с банка, платежен агент, и се преминава през публикуване в Търговския регистър.

Комисионата на компанията е 1.2% с ДДС от първоначално набраната сума и 20% от постигнатата доходност.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vjw1568268625620998 avatar :-@
    Angel Angelov
    • - 3
    • + 3

    Това ми намирисва на сериозна схема, която ще обере и най-бедните хора, които все още имат надежда за по-добър живот! Защо популяризирате тази простотия, и вие ли ще вземете процент?!?

    Нередност?
  • 2
    mindanimal avatar :-|
    Oggy Popov
    • - 1

    Добра идея, пазарът ще покаже дали има място за още играчи при краткосрочните наеми. За купуване/препродаване на имоти е ясно, че винаги има, особено, ако рефрешнеш имота. Просто там риска е в чакането и това кога ще развържеш. Успех!

    Нередност?
  • 3
    svetko avatar :-|
    Svetko

    Първият ми шеф през 2000 г. ми каза, че "орташката кобила и вълците не я щат". и 14 години по-късно, като си купих първия апартамент в кооперация разбрах какво има предвид. Да купиш парче от апартамент е пълна лудост. Има си фондове за недвижими имоти, в които може да се инвестира с малки суми и нямат бруталните недостатъци на описания модел.

    Нередност?
  • 4
    frankey avatar :-|
    frankey
    • - 1


    До коментар [#] от "
    Angel Angelov
    ":

    Тази услуга я има в други страни и носи добра гъвкавост и възможност за инвестиция на пазара за недвижими имоти без много капитал.

    Нередност?
Нов коментар