🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Арх. Петко Маринов: В OKOL Lake Park можеш да живееш, да работиш и да почиваш

Водещият проектант на комплекса за архитектурните решения и предимствата на инвестицията

Арх. Петко Маринов: В OKOL Lake Park можеш да живееш, да работиш и да почиваш
Арх. Петко Маринов: В OKOL Lake Park можеш да живееш, да работиш и да почиваш
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Какво отличава проекта OKOL Lake Park?Kакъв е основният му замисъли какви удобства ще предостави?

- OKOL Lake Park ще бъде най-мащабният проект от типа ‘Golf & Residential Community’ в България. Включва голф игрище, петзвезден хотел, паркови пространства, ваканционни и семейни жилища. Основният ни замисъл е да създадем ново селище, което е пълноценно като функционална организация. Ще предостави всички удобства на съвременния град и ще бъде място, което няма нужда да напускаш, защото в него можеш да живееш, да работиш и да почиваш.

Кое архитектурно решение в OKOL Lake Park е най-впечатляващо според Вас?

- За мен от проектираните до момента обекти най-впечатляващ е хотелският комплекс с разположените в близост брандирани жилища и голф-клуб хаус. Смятам, че вложихме доста интересни идеи в разработването на тази част от проекта – и като архитектура, и като цялостно обемно-пространствено решение с преплитане на множество функции.

Тази част от проекта впечатлява с функционалност и естетически качества. Успяхме в голяма степен да оползотворим даденостите на локацията по отношение на терена и панорамата към язовир Искър. Самият терен беше доста труден за овладяване, но това пък ни провокира да достигнем до по-интересни творчески решения.

Какви жилища ще предложи комплексът и за какъв тип обитатели са подходящите?

- Като типология жилищата ще бъдат няколко вида – самостоятелни къщи, редови къщи, студиа и лофтове на две нива. Старали сме се да предложим разнообразие, така че да дадем възможност на повече хора да открият своя стил, вкус и представа за дом. Бих казал, че жилищата в OKOL Lake Park са подходящи за хора, чувствителни към средата. Архитектурната морфология трудно се вербализира, но все пак бих описал концепцията ни с няколко ключови думи – летеж, минимализъм, хармония на пространствата.

Когато работя по дадено задание, никога не си поставям за цел да проектирам площи. Мисля за обеми и пространства за обитаване, мисля за хората, които ще живеят там. Много харесвам един цитат от Лао Дзъ, който звучи приблизително така "Делвата се прави от глина, а кухината я прави необходима". В този преносен смисъл, архитектурата се занимава с "кухината" – с това, което е полезно и функционално.

Пространствата, които сме проектирали могат да бъдат гъвкави и да променят своята функционалност във времето, съобразно измененията в потребностите на обитателите. Предвидили сме и възможности за съжителство на хора от различни поколения. Това е търсена цел и е част от цялостната ни концепция за отвореност и свързаност.

Проектът се развива от 10 години, какви средства са вложени досега и кога се очаква да бъде направена първата копка?

- Досега в развитието на проекта са вложени около 6 млн. лева. В момента протича процес на проектиране в техническа фаза, който се очаква да завърши в рамките на няколко месеца. Плановете ни са да започнем строителство през пролетта на 2020 г. Тогава ще стартира изграждането на Фаза 1 от проекта, която се очаква да продължи около две години.

Кога ще могат да се нанесат първите обитатели на OKOL Lake Park?

- При завършването на Фаза 1 през 2022 г. поетапно ще бъдат въведени в експлоатация голф игрището, хотелът, линейният парк и първите жилищни единици. Цялата обслужваща инфраструктура също ще бъде готова и комплексът ще функционира напълно пълноценно. Жилищата ще бъдат сред първите обекти, въведени в експлоатация. Всъщност първите обитатели на селището ще могат да посрещнат 2022 година в новия си дом.