🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Okol Lake Park е проект, разширяващ границите на пазара

Даяна Каназирева, директор "Развитие, маркетинг и продажби" в Okol Lake Park

Okol Lake Park е проект, разширяващ границите на пазара
Okol Lake Park е проект, разширяващ границите на пазара
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Какво представлява проектът Okol Lake Park?

Okol Lake Park има амбицията да провокира общоприетите правила и да предложи нови идеи. В този проект има вложени много персонално отношение и много емоционална стойност. Това е една мечта на баща ми и целия ни екип, която всички заедно претворяваме в реалност. Фирмата ни е основана в Самоков, ние и голяма част от колегите ни сме самоковци. Задължително е проектът да е финансово успешен, но това съвсем не е неговата първопричина. Зад него стои идеята да направим нещо различно и значимо, да бъдем взискателни и честни към себе си и средата, в която живеем. Искаме OKOL да бъде жива, отворена общност, а не ваканционен комплекс - едно спокойно съвременно "село", но модерно и с всички удобства и услуги на големия град.

На какъв етап е той в момента?

- В активен етап на строителство. Направихме първата копка през август миналата година и оттогава насам строим усилено. В средата на следващата година трябва да въведем в експлоатация първите къщи и инфраструктурата, която е един героичен проект сам по себе си. Хотелът и голф игрището ще отворим през март 2023 г. - тогава и "Маркан" ще чества своята 30-годишнина.

В момента активно работим по инфраструктурата, голф игрището и хотела, а през август започваме и първите къщи по индивидуален проект.

Каква е цялостната концепция за Okol Lake Park?

- OKOL е golf & residential community, чието биещо сърце са голф игрището с 18 дупки и 5-звездният хотел Pullman. Около тях са разположени парцелите за къщи, като в своята цялост имаме около 1000 жилищни единици. Ако се разхождаме в OKOL след 10-15 години, това ще бъде едно малко живописно населено място от пет-шест хиляди души. Освен това имаме и много модерна инфраструктура, за да се реализира всичко това.
Целият проект е на площ 3000 декара - пространство, което впечатлява не само със своя мащаб, но и невероятните панорами към яз. "Искър", Рила, Витоша, Плана и Стара планина.

Но за да се случи всичко това, в рамките на първия етап, който е две години, първо правим инфраструктурата, паралелно голф игрището, хотела и вече имаме около 50 къщи в различен етап на проектиране.

Какво отличава Okol Lake Park от останалите затворени крайградски комплекси?

- Винаги се шегуваме, че ние не правим затворен комплекс, защото сме свободни. Освен това предпочитаме да споделяме, а не да се сравняваме, но ако трябва да отбележа нещо, на първо място това е инфраструктурата. Ние я проектираме и изграждаме, а после ще я дарим на община Самоков и експлоатационните дружества. Имаме 22 км нови пътища, електричество, два вида водопровод - за питейни нужди от Рилския водопровод и за напояване от река Искър, два вида канализация - дъждовна и битова. Искаме да сме първото село в България, което действително има канализация, която се зауства в 5 пречиствателни станции. При нас, когато си купиш парцел и си построиш къща, ти си на общински път, плащаш тока и водата си на съответното експлоатационно дружество и в този смисъл си много независим от инвеститора.
Друга характерна за нас особеност е, че ние почти не правим предварително къщи. Основното ни предложение са къщите по индивидуален проект. В началото започнахме да разработваме различни проекти, както е прието на пазара, но това, което се оказа много привлекателно за хората, е те да си изберат парцел и да им проектираме и построим къща по тяхно задание. Всяка къща се прави абсолютно индивидуално и е различна. Нямаме възможност да фиксираме всичко предварително, защото проектът се развива много органично и всеки нов клиент става наш съавтор. За хората, които предпочитат готови варианти, в комплекса се предлагат и къщи тип B, но те са лимитирана серия в самостоятелни парцели в южната част на голф игрището. Много важно е да отбележим обаче, че се придържаме към единен архитектурен стил - модерен минималистичен, имаме КИНТ около 0.3 и максимум от два етажа за всички къщи. Съблюдаваме хармонията в средата и искаме, когато вървиш по улицата, всички къщи да бъдат в унисон, но всяка да бъде различна и да носи характера на своя обитател. Съществено е също, че след грубия строеж нямаме мокри процеси. Не използваме характерните при стандартното строителство - зидане на тухли, мазилки, шпакловки, замазки, бои, а сухо строителство и след това облицовки и настилки - плоскости от МДФ, паркети, мокети, гранитогреси и т.н. Това е много по-качествено, доста по-технологично и лесно за поддръжка строителство, за което с увереност даваме 10 години пълна гаранция, включително СМР, оборудване и обзавеждане.
Впечатляващ ще бъде и списъкът с допълнителни услуги. Нормално е в модерните комплекси да има поддръжка, за която всеки да заплаща. При нас също ще има такава, но заедно с хотела нашето пропърти дружество ще предлага голямо разнообразие а ла карт услуги - буквално каквито може да си представите.

Като последно, но не по важност е нашият основен актив - гледката към язовир "Искър" и към Рила - от Белмекен до Дупница, към Плана, Витоша и Стара планина. Гледката пленява всички, които са я видели.

Как се стига до комплекса? По какъв начин ще бъде обезпечена инфраструктурата в него?

- До комплекса се стига по пътя София - Самоков, след това по отклонението за с. Горни Окол и нашия нов довеждащ път. Той е важна част от OKOL не само защото прави отлично първо впечатление, но и защото решава един обичаен проблем - до добре уредената среда в затворените комплекси да се стига по какъвто път има. Освен това по този начин сме се погрижили да не нарушаваме комфорта на жителите на селото.

Инфраструктурата в комплекса отдавна е решена, но ние имаме и проект за тунел - близо два километра, които спестяват най-неприятната част от пътя София - Самоков. Проектът е входиран в АПИ.

Какъв тип купувачи очаквате да се интересуват от Okol Lake Park?

- Много следим баланса между постоянно и ваканционно обитаване. Много лесно би било да заложим на изцяло ваканционен продукт или да продаваме само парцели, но това би компрометирало средата. Досегашните ни наблюдения сочат, че около 60% от къщите по индивидуален проект ще бъдат първи дом, а останалите ваканционен, но по-скоро втори дом, който не се дава под наем. Разбира се, имаме и къщи, закупени с инвестиционна цел. Вярваме, че подобни инвестиции ще се окажат доста печеливши, когато завършим първия етап на проекта.

Много приятно впечатлени сме и от клиенти, които привличаме - хора със собствен бизнес или на високи мениджърски позиции, специалисти с все по-модерните location-independent професии. Имаме и доста експати. Всички те си представят спокойствие след работа, хубава среда и щастливо детство за своите деца.

Okol Lake Park ще бъде изцяло ново селище, а плановете включват изграждането на търговски площи, училище и детска градина, ресторанти, медицински център, услуги. Бихте ли разказали повече за реализацията на всеки от тези елементи на проекта?

- За нас е много важно самото село да се развие органично. Ние сме местни инвеститори. Не искаме ние да държим всичко, а си представяме местната общност да спечели от развитието на проекта - да ядем самоковски картофи, с които районът ни е най-известен, да ползваме всичко, което местните производители предлагат.
Центърът на Okol Lake Park е готов на концептуално ниво. Неговото развитие зависи от това колко бързо се населва комплексът и от какво хората имат нужда. Когато се натрупат достатъчно деца, ще изградим училището например. Много от услугите обаче ние ще реализираме по различен начин, докато се натрупа тази критична маса.

Например ще имаме детска градина още с откриването на първи етап, защото за малките деца не е комфортно да се транспортират на по-дълго разстояние. За по-големите ще предлагаме транспорт до Американо-английската академия в с. Лозен, която е част от нашата група, както и до училища в София и Самоков. Ще организираме доставки на хранителни и нехранителни продукти и т.н.

Хотелът и голф игрището ще бъдат управлявани съответно от Accor и IMG. Какви са плановете ви за ваканционната част от проекта?

- Партньорството ни с Accor - най-големият хотелски оператор в Европа, датира от 2012 г., когато отворихме "Новотел София", който те управляват за нас чрез договор за управление. Същия модел ще приложим и за хотела в OKOL. Той ще бъде 5-звезден Pullman със 149 ключа и 40 брандирани къщички. Най-хубавото нещо ще бъде СПА центърът на последните два етажа, с инфинити басейна, от който се разкриват най-зрелищните панорами. Ще има и конферентен център със зала за 500 души, най-различни ресторанти и барове, които ще предлагат различни кулинарни преживявания.

Голф игрището е с 18 дупки, шампионатно, по проект на European Golf Design и с главен архитект Робин Хайсман. То ще бъде управлявано от IMG - световно признато име в голф индустрията. Игрището ще бъде интересно и разнообразно - с хубави гледки към язовира и планините и има амбицията да се превърне в средище както на професионални играчи, така и на любители.

Кой е екипът, който стои зад Okol Lake Park?

- Зад проект от такъв мащаб стоят много хора. Ние предлагаме абсолютно цялостна услуга - от закупуването на имота, през проектирането, строителството, процедирането на всички документи до поддръжката на комплекса и 10-годишната гаранция. Гордеем се, че с изключение на международните ни партньори сме изцяло български екип от млади професионалисти, които не само работят по проекта, но и застават с лицето си зад него.

Когато правиш нещо, което го няма досега, трябва да си доста изобретателен, дори малко луд. Ние сме голям екип и го правим с много желание.

Какви са цените на имотите?

- Бих казала, че цените ни са невероятни за такъв клас продукт. Ние предлагаме абсолютно завършени къщи, само без подвижно обзавеждане, на цена от 1600 евро на кв.м с ДДС. Това са цени, на които се предлагат имоти на шпакловка и замазка в София. Стремим се да бъдем открити и честни в ценообразуването. Постигаме тези цени до голяма степен благодарение на факта, че сами изпълняваме повечето етапи и контролираме надценките по веригата. Ние сме инвеститор, проектант и строител и това ни дава голяма свобода и гъвкавост.

При нас обаче не се предлагат само парцели или къщи по БДС.

Отделно от стойността на самата къща земята е на цена 150 евро на кв.м. Тя е обусловена от голямата инвестиция от около 50 млн. лева, която правим в инфраструктура.