НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Банка ДСК даде кредит от 25 млн. евро за строежа на офис сградата BBC

20-етажният проект в района около The Mall на бул. "Цариградско шосе" се изгражда от компании, свързвани с търговеца на оръжие "Алгънс"

Планът е сградата да е завършена до края на годината
Планът е сградата да е завършена до края на годината
Планът е сградата да е завършена до края на годината    ©  Архитектурно студио ''Планинг''
Планът е сградата да е завършена до края на годината    ©  Архитектурно студио ''Планинг''
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Офис проектът Balkan Business Center на столичния бул. "Цариградско шосе" е финансиран с близо 25 млн. евро от Банка ДСК. Това става ясно от документи в Търговския регистър, от които се вижда вписан залог на търговското предприятие на инвеститора - едноименното дружество "Болкън бизнес център".

Договореният заем е за до 22.1 млн. евро 10-годишен инвестиционен кредит плюс 6 млн. лв. оборотно за ДДС. Самоучастието от страна на инвеститора е 9.5 млн. евро, но не по-малко от 30% от общите разходи за проекта. Новата офис сграда се свързва с търговеца на оръжие "Алгънс", собственост на Александър Димитров, а като малък съдружник са сочени братята Валентин и Десислав Попови, които притежават съседния комплекс ЕТЦ.

Проект за 36 млн. евро

Преди година един от управителите на "Болкън бизнес център" - Симеон Пенев, коментира пред "Капитал", че проектът, чието строителство бе започнало два месеца по-рано, е все още в много начална фаза и е рано да бъде представян, като не разкри подробности за размера на инвестицията и начина на финансирането й. Те стават ясни сега от вписването в Търговския регистър. Отделно от това в доклада за дейността към финансовия отчет на компанията за 2018 г. е посочено, че строежът ще се финансира чрез 10 млн. евро заем от единия от акционерите и "при достигане на определен етап от проекта - и чрез банков заем".

Интересен момент в споразумението по инвестиционната част на кредита е формирането на лихвата. По време на строителството и до завършването на проекта тя е 3-месечен Euribor + надбавка от 3.5% на година. След приключването му тя продължава да се формира по същия начин до момента, в който поне 80% от отдаваемите площи в сградата бъдат отдадени под наем - тогава надбавката ще бъде намалена на 3.2% (базата остава 3-месечен Euribor), става ясно от вписването на залога в Търговския регистър. В доклада за дейността през 2018 г. пък се посочва, че строежът трябва да бъде готов през ноември 2020 г., като до завършването на сградата се планира да бъдат отдадени над 70% от площите в нея, а към 2021 г. запълняемостта й да надхвърли 90%.

Заемът е обезпечен с ипотека върху терена и бъдещата офис сграда, както и със залог върху цялото търговско предприятие на "Болкън бизнес център" и вземанията на компанията, включително бъдещите приходи от наеми. През 2018 г. приходите на дружеството са се свили до 251 хил. лв. в сравнение със 756 хил. лв. година по-рано. Финансовият резултат за годината е отрицателен - в размер на 985 хил. лв., при печалба от 292 хил. лв. за 2017 г.

В група до мола

Строителството на бъдещата 20-етажна сграда започна в края на 2018 г. на терен 3.9 декара между хотел Novotel и Камарата на строителите в България, като първите няколко етажа вече са на груб строеж. Новата офис кула, която ще е най-високата в зоната "Къро", ще има РЗП близо 50 000 кв.м, разположени на 12 офисни нива и шест паркинг етажа (един подземен и пет над земята). Предвидено е и изграждането на пешеходен мост, който да свърже сградата с намиращия се от другата страна на ул. "Михаил Тенев" комплекс, включващ южноафриканския The Mall и ЕТЦ на братята Валентин и Десислав Попови, които по информация на "Капитал" имат малко акционерно участие в проекта.

Иначе официално собствеността на дружеството инвеститор "Болкън бизнес център" е разделена поравно между офшорните "Ънду уърлдуайл корп." и "Чемли лимитед", регистрирани съответно на Британските Вирджински острови и в Хонконг. До юни 2017 г. компанията (която малко по-рано е преименувана от "Палети 2000") е била 100% притежание на Александър Димитров, който е едноличен собственик на оръжейния търговец "Алгънс", а в миналото е бил съдружник с познатия от криминалните среди Боян Петракиев-Барона.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mls02387395 avatar :-|
    mls02387395

    Мъка ще е вечер излизането по тази тясна уличка.. и сега е ад. Иначе добре са се сетили да направят 6 етажа паркинги. В момента ЕТЦ не иска да отдава места, въпреки че има много желаещи.

    Нередност?
Нов коментар