Нов голям офис проект в "Хладилника"

Асен Лисев от MBL и Спас Шопов от Rosslyn ще строят офиси върху 15 дка, купени за 25 млн. лв.

Неправилната форма на имота му осигурява излаз на пет квартални улици
Неправилната форма на имота му осигурява излаз на пет квартални улици
Неправилната форма на имота му осигурява излаз на пет квартални улици
Неправилната форма на имота му осигурява излаз на пет квартални улици
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

В най-новата и гореща строителна дестинация на София – "Хладилника", се подготвя мащабен офисен проект. В Имотния регистър се вижда, че през юни дружеството "Офис Х" е купило 15 дка в зоната, върху които е разрешено да бъдат построени административни и обществени сгради с 52 500 кв.м разгъната застроена площ. Това е сред най-големите имотни сделки тази година.

Продавач на земята е Алида Добрева Василева–Шике. Нейната бизнес история започва преди десетилетия в Кърджали, но от години тя живее във Виена. Според Имотния регистър Алида Шике е получила за земята си 25.23 млн. лв. (близо 12.5 млн. евро) - малко под онези 15 млн. евро, които според информации от пазара е искала за терена.

"Цената е пазарна. Изчислена през РЗП, тя е 250 евро на кв.м", коментира Асен Лисев, един от двамата съдружници в "Офис Х". Той допълни, че има доста примери за сделки за земя за строителство на офиси и жилища от 2018 г., които са над 300 евро в РЗП, а преди няколко години и за 400 евро на кв.м.

Дует инвеститори

Асен Лисев е собственик и управител на дружеството MBL, което от години работи в сферата на бизнес имотите. Вторият съдружник Спас Шопов е с равен дял и участва в "Офис Х" през собственото си акционерно дружество "СПС Инвест". Капиталът на "Офис Х" е 15 млн. лева.

"Поканих Спас Шопов, защото има натрупан опит с инвестиции и партньорства, той веднага прие", каза Асен Лисев. Самият Спас Шопов определи себе си като пасивен инвеститор в проекта.

Спас Шопов е известен най-вече от компанията за дялово инвестиране Rosslyn Capital Partners ("Рослин кепитъл партнърс"), която управлява заедно с Иво Евгениев. Сред дружествата в портфолиото на "Рослин" са Индустриален парк Sofia East в Елин Пелин, фондът NEVEQ, винарната Bessa Valley, компанията за авиопревози Avio Delta, дружеството за информационни системи Empiriu, приложението Taxime. Компанията има инвестиции в енергетиката. А групата Rosslyn Hotels обединява хотели четири звезди - "Сентрал парк" и "Тракия хотел" в София и "Димят" във Варна. В миналото Шопов е бил изпълнителен директор на завода за керамични плочки "Хан Аспарух" и "КАИ Груп". В производителя първо влиза американският фонд Advent, а преди четири години групата бе продадена на световния лидер в сектора Mohawk.

Излаз на пет улици

"Районът около мол "Парадайз" е най-привлекателен за ново строителство на офиси и жилища и цените там отстъпват само на тези в идеалния център, "Изток", "Лозенец" и на други локации в непосредствена близост до метростанция", обяснява интереса си Асен Лисев.

Според него имотът е най-подходящият в квартала за нуждите им като инвеститори, защото има добра инфраструктура, включително достъп от пет улици, функциониращ трафопост и градоустройство (виза за проектиране). Това позволява в кратък срок да проектират и построят сгради, каквито търсят клиентите им. Съществен плюс на парцела е, че е само на 100 м от метростанция "Витоша" и мол "Парадайз".

Навремето той е принадлежал на ЗММ "Технотроника". В момента на него има трафопост и склад от 200 кв.м, които ще бъдат ползвани в процеса на строителство. Инвеститорите са на ранен етап. Проектирането е възложено на MBL Architects, които имат опит в проектирането на офис сгради. Управлението на строителния процес и отдаването под наем на офисите ще бъде ръководено от MBL. "И двамата съдружници имаме достатъчно опит в сферата на имотите и строителството и сме желан партньор за водещите кредитни институции, както и за големите наематели на офиси", добавя той.

В момента "Офис Х" очаква да получи разрешение за строителство. Бюджетът на очакваната инвестиция все още се изчислява. При цени на строителството между 700 и 900 евро на кв.м за офис сграда клас А в София в момента, ако строителството се осъществи в целия позволен мащаб, очакваната инвестиция ще е от порядъка на 37-47 млн. евро.

Земята

Според Имотния регистър сделката е станала чрез учредяване на законова ипотека - "Офис Х" става ипотекарен длъжник. Трите дружества на Алида Шике, притежаващи имотите – "Новотроник", "Фобос 2003" и "Демос 2003", са ипотекарен кредитор на "Офис Х". "Новотроник" е собственост на "Адмирал казино геймс" АД с акционери Весела Добрева Василева и Георги Димитров Савов и управител Алида Шике. Според доклада за 2017 г. дружеството вече не развива дейност. Другите две фирми са собственост на "Броукбек лимитид", регистрирана на Вирджинските острови, и в техния капитал са апортирани двата имота, които общо правят 14 дка. "Това е стандартна процедура при такива сделки - форма на гаранция за продавача, че ще получи парите по сделката, тъй като платихме след вписването в Имотния регистър", обясни Лисев. И допълни, че не са ползвали кредит, а са платили със собствени средства.

Новата офис зона

"Хладилника" все по-често е адрес на нови офис сгради. Пионер в района са "Феърплей". "Арт Е строй" вече е построила три сгради с обща РЗП 22 500 кв.м, които управлява и отдава под наем. Освен това продължава да строи - офис център "Сребърна 2" с 13 хил. кв.м РЗП и пусков срок тази есен и офис сграда на ул. "Филип Кутев" с РЗП 10 хил. кв.м и пусков срок 2021 г. Наскоро започна и най-мащабният самостоятелен проект до момента - Park Lane Office Center - 11-етажна офис сграда с РЗП 23 500 кв.м, която се очаква да е готова до средата на 2021 г. Инвеститори в проекта са Христо Илиев от AG Kapital, Дилян Павлов и Таня Косева Бошова, която и управлява проекта. По проект с 85 хил. кв.м, разделени поравно между офиси и жилища, работи и Raiffeisen Property Management.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    2.5 avatar :-?
    2.5
    • - 3
    • + 6

    И без друго в столицата е фраш с офис площи.
    Признават го самите строителни брокери!
    Остава открит въпросът, как банките кредитират строителите толкова охотно?

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 9

    Имотът не стига до Ч. връх и Сребърна, а до останалите е все едно дали стига или не - те са улици в кавички. Дано да се споразумеят да купят някой от лицевите имоти и да си оформят нормален вход.

    Нередност?
  • 3
    zun59432773 avatar :-|
    zun59432773
    • - 2
    • + 11

    Кошмарна история. Но както се казва не е луд тоя който яде зелник, а този който го осигурява. В момента в пик час на това кръстовище опашките започват от джеймс баучър в посока околовръстния път и от околовръстния в посока Центъра. Строят се маса жилищни комплекси и офис сгради. Ако се добави и този мастодонт вероятно кошмарът ще бъде пълен. Инфраструктурата вече е с отдавна превишен капацитет и е нормално преди да се издават разрешителни за строеж да бъде увеличен този капацитет пък чак тогава да се издават разрешителни.

    Нередност?
  • 4
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • + 3

    Вече взе да става много тясно и презастроено в този район!

    Нередност?
  • 5
    touroperator avatar :-|
    touroperator
    • + 4

    Кредитирането на подобно строителство е като да си купиш фабрика на 9-ти септември. Над една трета от офисните площи в София стоят празни, инвестициите се свиват, а бизнесът като цяло се дигитализира и има все по малко нужда от офисно пространство

    Нередност?
  • 6
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 4

    Те тия двамата няма да живеят там и трафика им е най-малкия проблем.
    До коментар [#] от "
    zun59432773
    ":

    Нередност?
Нов коментар