Горещите строителни територии на 2019 г. са "Хладилника" и "Изгрев"

В познатите дестинации ще се налива още бетон, забързва се развитието на периферните райони на София

Най-нагъсто са крановете в НПЗ "Хладилника" и в район "Изгрев" (на снимката)
Най-нагъсто са крановете в НПЗ "Хладилника" и в район "Изгрев" (на снимката)
Най-нагъсто са крановете в НПЗ "Хладилника" и в район "Изгрев" (на снимката)    ©  Цветелина Белутова
Най-нагъсто са крановете в НПЗ "Хладилника" и в район "Изгрев" (на снимката)    ©  Цветелина Белутова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Накъде ще се развива София след 2019 г.? И как? Преглед на строителните разрешения, публикувани на сайта на Направление "Архитектура и градоустройство" през годината*, показва, че преобладаващата дума през 2019 г. е жилища. (разрешения за нови сгради, издадени през 2019 г. и публикувани на сайта на НАГ до 1 януари 2020 г. б.р.) Градът се развива най-ускорено в известната посока - на юг и югоизток – към Витоша. В познатите строителни дестинации "Витоша ВЕЦ Симеоново", "Манастирски ливади" и "Кръстова вада" ще продължи да се налива бетон. Най-горещо обаче става в две нови територии на строителната карта – НПЗ "Хладилника" и "Изгрев". Освен това се наблюдава засилена активност в най-периферните райони на София - във "Връбница" на север, "Искър" на изток, "Овча купел" на запад. А към район "Панчарево" градът пъпли чрез множество проекти за къщи.

Познатите дестинации

Във "Витоша ВЕЦ Симеоново" през годината са разрешени нови 108 хил. кв.м постройки (всички споменати квадратури са за разгъната застроена площ със сутерен б.р.), от които 104 хил. кв.м са на територията на "Лозенец" и 4 хил. кв.м в район "Витоша". В "Манастирски ливади" се очертават още 96.9 хил. кв.м (76.9 хил. кв.м в "Манастирски ливади-изток" в район "Триадица" и 20 хил. кв.м в "Манастирски ливади-запад" – район "Витоша"). В "Кръстова вада" се очакват още 78.4 хил. кв.м (39.5 хил. кв.м в "Триадица" и 38.9 хил. кв м в "Лозенец"). Много от проектите вече са в ход.

Строителни площадки на годината

Титлата строителна площадка на годината обаче си поделят две нови горещи територии. В район "Изгрев" само през миналата година е дадена зелена светлина на сгради с квадратура от 170.4 хил. кв.м. Разрешенията в НПЗ "Хладилника – Витоша" са за 66.6 хил. кв.м жилища, офиси и магазини. Съвсем в навечерието на 2019 г. обаче беше одобрен жилищен проект за 108.65 хил. кв.м, което обещава общо 175.25 хил. кв.м в района. Най-големите проекти и в двата случая са около две бивши производствени зони – съвсем според вижданията на главния архитект Здравко Здравков, че градът трябва да се развива, като се уплътняват свободните големи терени на бившите промишлени предприятия. Сгъстяването в града обаче развива и една паралелна тенденция. Тя най-добре се вижда в район "Панчарево". Най-вече във и около с. Бистрица и с. Лозен през 2019 г. са разрешени 178 къщи (някои с мащабите на малка кооперация) с обща площ от 73.6 хил. кв.м. Затова и "Панчарево" получава трето място в класацията "строителна площадка на годината".

Водещ район е "Лозенец"

През изминалата година в район "Лозенец" са разрешени 39 нови жилищни и офисни сгради с обща площ 222.26 хил. кв.м. От тях 209.5 хил. кв.м са в най-южната му част – в пояса "Витоша ВЕЦ Симеоново", НПЗ "Хладилника", "Кръстова вада". Във "Витоша ВЕЦ Симеоново" допуснатите сгради са 17, което прави средно по 6 хил. кв.м на проект. Най-голямото разрешение в този квартал е на "Томас Рибот", "Леис-Мико" и "Блаумакс" с площ 22.96 хил. кв.м. Следващият по големина разрешен проект е на "Престиж Парк Резиденс" и четири физически лица - с 18.4 хил. кв. м площ.

В "Кръстова вада" са разрешени осем сгради (средно по 4.9 хил. кв.м). Най-мащабен е проектът за жилищна сграда на "Лайт вю" от 10.4 хил. кв.м. Седем сгради са разрешени в НПЗ "Хладилника – Витоша" (по 9.5 хил. кв.м средно на проект). Най-голямото разрешение за 2019 г. е на "Парк Лейн Сребърна" за офис сграда с площ 34.87 хил. кв.м. Тук е и един от най-големите жилищни проекти в София – на пловдивската фирма "Хъс инвест". Основното разрешително за него – за 108.6 хил. кв.м е издадено в края на 2018 г. През 2019 г. "Хъс инвест" взема разрешение за още 9.2 хил. кв.м, с което проектът й общо става за 118 хил. кв.м.

В същинския "Лозенец" са одобрени девет малки проекта на ключови места – общо на 17.8 хил. кв.м. Два от тях по бул. "Пейо К. Яворов", южно от Семинарията, има проекти близо до бившата правителствена болница, до резиденция "Лозенец", в края на бул. "Арсеналски". Най-голямата разрешена сграда е с площ 2389 кв м. Тя е на "Карпун" и три физически лица и се намира на ул. "Димитър Хаджикоцев" - срещу парка, между "Парк център" и басейна "Спартак".

Три големи проекта в "Изгрев"

В район "Изгрев" през миналата година са разрешени 15 проекта (средно по 11.4 хил. кв.м на проект). На ъгъла на ул. "Тинтява" и локалното на "Цариградско шосе" е най-голямото разрешение за миналата година в София – на "Изток Плаза Инвест" на собственика на "София мед" д-р Михаил Тиков за 43 хил. кв.м жилища, офиси, хотел, ателиета и ресторанти. Строителство на други 49 хил. кв.м общо се очертава и зад сервиза на "Ситроен" в "Дианабад", до моста на бул. "Драган Цанков". На "Грийнлайф Изток" са разрешени 39 хил. кв.м жилища, офиси и обекти за обществено обслужване там. "Тани 97" и Светла Савчева имат разрешение за още 6.5 хил. кв.м в оставащата част на парцела. А на отсрещния ъгъл на ул. "Константин Кисимов" и ул. "Тинтява" "Делта инвест строй" и две физически лица ще строят още 3.5 хил. кв.м жилища и офиси.

Следващото по големина строително разрешение е на "Артекс инженеринг" за 35.4 хил. кв.м апартаменти, ателиета, магазини и заведения на ъгъла на "Г. М. Димитров" и "Драган Цанков". "Артекс" има още две разрешителни в района - на ул. "Русаля" и на ул. "Тинтява". На дружеството се падат 31.5% от цялата разрешена площ през миналата година в района, или 53.7 хил. кв.м. Най-малкото строително разрешение в "Изгрев" е на "Общество Бяло братство" за жилищна сграда с галерия и магазин за 1.3 хил. кв.м. Посолството на Германия ще строи нова сграда с 3.5 хил. кв.м площ на мястото на старата.

Два големи проекта в "Триадица"

В район "Триадица" са издадени 17 разрешения за строителство на нови жилищни сгради с обща площ 129.5 хил. кв.м. От тях 77 хил. кв.м са за седем проекта в "Манастирски ливади-изток". Най-големи са сграда "Мона" на БЛД с 23.16 хил. кв.м и сграда на "Интер Балкан Инвест", "Джи Ем Интерконсулт" и две физически лица с 23 хил. кв.м площ. Издадените разрешения за "Кръстова вада" са за 39.5 хил. кв.м общо. Най-голямото е на "Тани пропърти" за жилищна сграда с магазин с 10 хил. кв.м на бул. "Черни връх" 102В. Сред останалите 13 хил. кв.м по-впечатляващи са няколко: Проектосграда с магазини на бул. "Витоша" 108 (на мястото на стара сграда срещу трамвайната спирка на НДК) с 2.5 хил. кв.м. Разрешението е дадено на пет дружества ("Ехолд", "МВ Витоша Домум" , "МС Витоша дом", "Витошка 108" и "Морска"). На "Селф-Соф" е разрешена сграда от 8.4 хил. кв.м на бул. "Тодор Каблешков" 22. Има и разрешително за 2.2 хил. кв.м на "Билд системс – София" и три физически лица за жилищна сграда със заведение за хранене в кв. "Иван Вазов".

Умерено развитие във "Витоша"

От 67 хил. кв.м жилищни проекти, разрешени в район "Витоша", 20 хил. кв.м са в "Манастирски ливади – запад". Най-големите са за сгради от по 9-10 хил. кв.м. "Санара Прима" ще строи 9.85 хил. кв.м в "Манастирски ливади-запад". "Стройлукс София" – 9 хил. кв.м офиси, магазини, жилища и ателиета в "Павлово-Бъкстон". Две разрешения са по 4 хил. кв. м - на "Пит къмпани" във "Витоша ВЕЦ Симеоново" и на "Слава-стил 77" в "Бъкстон". На "ЗИД-Ко Инженеринг" са позволени 3.85 хил. кв.м в "Манастирски ливади-запад", а на "Прогресив бизнес дивелъпмънт" – 3.6 хил. кв.м около стадиона в Драгалевци. Десет от разрешенията са за сгради между 1.1 хил. кв.м и 2.5 хил. кв.м. През годината са одобрени и около 45 къщи в "Малинова долина", Драгалевци, Симеоново, "Киноцентъра", Бояна, Владая. Най-голямата еднофамилна къща е на "Ем джей кейтъринг" и в местността Ботаническа градина – 1147 кв.м.

Къщите в "Панчарево"

В район "Панчарево" са разрешени 178 къщи от различен калибър с обща площ 73.5 хил. кв.м. Бистрица води по брой разрешени сгради - 69 общо за 25 хил. кв.м, а с. Лозен – по площ на разрешените сгради – 36.9 хил. кв.м за 61 сгради. От тях 39 или 31.3 хил. кв.м са в "Резиденшъл парк Лозен". В Бистрица повечето сгради са индивидуални, но има и серийни предприемачи. На името на Нина Благоева например е издадено разрешение за комплекс от 10 жилищни сгради общо от 1.8 хил. кв.м. Малко под тази площ е една сграда с басейн в комплекс "Резиденция Калина Бистрица". Разрешените сгради с басейни през годината са три – две с открити, една със закрит. Освен в самата Бистрица мащабно строителство се очертава в местностите "Косанин дол" и "Малинова долина – II част-разширение". В с. Герман са разрешени 21 сгради, основно в местността Терасите, с обща площ 4.3 хил. кв. м. Проектите за сгради в с. Долни Пасарел са седем, в с. Казичене – шест, в с. Панчарево и с. Железница – по четири, в с. Кокаляне – две, а в с. Кривина и в с. Плана – по една.

В района се очертават четири нови индустриални сгради. Най-голямата е на "Диана" – складова база с офиси, магазин за гуми и временна пътна връзка към магистрала "Тракия" с площ 18.7 хил. кв.м. Намира се на бул. "Цариградско шосе", близо до с. Лозен. Останалите са: "Синтезия" за складове и офиси от 5.3 хил. кв.м в с. Кривина, Логистичен парк "БПД Рингроуд" за 4.3 хил. кв.м в промишлена зона "Север" на с. Казичане, "Булинженеринг къмпани" за складово-сервизна база с офиси и шоурум с 2.1 хил. кв.м във вилна зона "Врана – Герман".

Малко разрешения в "Младост"

През миналата година в район "Младост" са издадени 13 разрешения за 80 хил. кв.м. строежи. От тях 30.4 хил. кв.м са за жилищна сграда на "Ти Ви Атлантик" в края на "Младост 4", на входа на София до Околовръстното. "Лобутов" има разрешение за 9.4 хил. кв.м в "Младост 2", а "ДЛД Младост" за 4.7 хил. кв. м в "Младост" 4. Разрешение е получила и сграда с офиси и хотелска част от 20 хил. кв. м общо в НПЗ "Изток – Къро" на "Булстар София", а също и сграда с магазини и офиси върху 5 хил. кв.м на "Евро инн" на бул. "Цариградско шосе" – Караулката. Пет от разрешенията са за малки кооперации в Горубляне. Ще се строят две еднофамилни къщи в Горубляне и една еднофамилна до Американския колеж.

В "Студентски" се работи на едро

Разрешената площ в район "Студентски" е 69 хил. кв.м през 12 разрешения. Най-големият строеж е на "Стройсити – Витоша" и "Жани Париж" за апартаментен хотел с бистро и магазини от 12 хил. кв.м. Следващият по големина е на "Пи Ес Ти - Груп" и 11 физически лица за жилищна сграда с магазини от 10.86 хил. кв.м. "Мей енд България" и "Би Би Он" ще строят студентско общежитие с магазини с площ 8.5 хил. кв.м.

ТОП 10 на строителните разрешителни през 2019 г.*


1. Район: "Изгрев"
Възложител: "Изток Плаза Инвест" ,
Жилища, офиси, хотел и ресторанти
РЗП със сутерен: 43 028 кв.м,
Адрес: ул. "Тинтява", "Изток"


2. Район: "Искър"
Възложител: "Артекс Инженеринг"
Жилища, магазини, кафе-аперитив, зъболекарски кабинет, салон за красота
РЗП със сутерен: 43 024 кв. м,
Адрес: бул. "Проф. Цветан Лазаров","Дружба – разширение"


3. Район: "Изгрев"
Възложители: "Грийнлайф изток" , "Тани 97"
Жилища и офиси
РЗП със сутерен: 39 099 кв. м
Адрес: пресечката на ул. "Тинтява" с ул. "Константин Кисимов", "Дианабад"


4. Район: "Изгрев"
Възложител: "Артекс Инженеринг"
Жилища, магазини и заведение за хранене
РЗП със сутерен: 35 369 кв. м
Адрес: ъгълът на бул. "д-р Г. М.Димитров" и бул. "Драган Цанков"


5. Район: "Лозенец"
Възложител: "Парк Лейн Сребърна"
Офисна сграда
РЗП със сутерен: 34 868 кв. м
Адрес: ул. "Сребърна" № 16, НПЗ "Хладилника - Витоша"


6. Район: "Младост"
Възложител: "Ти Ви Атлантик"
Жилища и магазини
РЗП със сутерен: 30 352 кв. м
Адрес: при излаза на ул. "Проф. Александър Танев" на кръговото на "Околовръстен път", "Младост 4"


7. Район: "Триадица"
Възложител: "БЛД Мона"
Жилищна сграда
РЗП със сутерен: 23 158 кв.м
Адрес: кръстовището на ул. "Васил Стефанов", ул. "Костенски водопад",
"Манастирски ливади - изток"


8. Район: "Триадица"
Възложители: "Интер Балкан Инвест", "Джи Ем Интерконсулт"
Жилища, магазини, офиси, кафе-галерия
РЗП със сутерен: 23 007 кв. м
Адрес: "Манастирски ливади-изток",


9. Район: "Лозенец"
Възложители: "Томас Рибот", "Леис-Мико", "Блаумакс България", "Грация", "Коете", "Катинвер"
Жилищна сграда
РЗП със сутерен: 22 962 кв. м
Адрес: близо до ул. "Могилата", "Витоша-ВЕЦ-Симеоново"


10. Район: "Младост"
Възложител: "Булстар София"
Офиси и хотел
РЗП със сутерен: 20 063 кв. м
Адрес: локалното между бул. "Христофон Колумб" и бул. "Цариградско шосе", "НПЗ Изток-Къро"


*(на база строителните разрешения за нови сгради, издадени през 2019 г. и публикувани на сайта на столичното Направление "Архитектура и градоустройство" до 1 януари 2020 г. )

В топцентъра - само три нови сгради

В районите "Средец" и "Оборище" през миналата година са издадени само три разрешения за нови жилищни сгради. В "Оборище" едната на ул. "Дунав" 55 с офиси и гаражи и площ от 3.8 хил. кв.м. Възложител са група физически лица. Другата е с 2.4 хил. кв.м на ул. "Париж" 9, под операта. Възложители са "Джулиани", "Сердика 22" и десет физически лица. Единственото разрешение за 2019 г. в район "Средец" е за 980 кв.м. То е на "Казус имоти" за сграда в една от пресечките на "Цар Иван Асен II", близо до Румънското посолство. Активността в района е предимно в преустройства на съществуващи сгради. Трите най-впечатляващи са: свързаната с Васил Божков "НГ Пропърти" ще превръща бившата "ПТС – Телефонна палата" на ул. "Гурко" 4 ( площ е 22.2 хил. кв.м) в многофункционална обществено - обслужваща сграда с изложбени площи, офиси, технологични помещения. "Шипка Резидънс" ще реставрира, реконструира и достроява къщата на арх. Фингов на ул. "Шипка" 38 (1368 кв.м). А "Алнуаими груп" ще преустройва 6.4 хил. кв.м от Полиграфическия комплекс на бул. "Цариградско шосе" в заведения за хранене, магазини и фитнес.

Развитие в "Красно село"

В "Красно село" са издадени 14 разрешения общо за 59.39 хил. кв.м. Най-голямото е на "Вабул Естейт" за жилищна сграда от 8 хил. кв.м в Борово, на ъгъла на ул. "Тодор Каблешков" и ул. "Родопски извор". Мащабно строителство се очертава и в два съседни парцела - с лице към бул. "Цар Борис" III, близо до ъгъла с "Тодор Каблешков". Едното разрешение е за 5.5 хил. кв.м и е на "Ел Ти Ай Пропъртис", а другото - за 6.8 хил. кв.м на "Джейгр Консулт 2013". Като цяло в "Красно село" преобладаващите разрешения са в рамките на 6 хил.-7 хил. кв.м. По-малките сгради са в местността "Еврейски гробища" (близо до "Руски паметник") и в близост до центъра. Ненадминато за района остава разрешението на "Нове хоумс" за жилищен комплекс от 93.7 хил. кв.м в местността "Славия". То е издадено в края на 2018 г., но е публикувано на сайта на НАГ в началото на 2019 г.

По-умерено във "Възраждане"

В район "Възраждане" са разрешени 12 жилищни сгради с обща площ 36.8 хил. кв.м. Най-мащабната е за 6.4 хил. кв.м с магазини и подземни етажи на "Атлас груп 2000" и осем физически лица на ъгъла на ул. "Царибродска" и "Сливница". Освен това е дадено разрешение за жилишна сграда на съседния парцел от 3.7 хил. кв.м на 13 физически лица, седем от които се дублират с тези от първия парцел. "Контракт сити" са получили разрешение за осеметажна жилищна сграда с офиси, подземни и надземни етажи с обща площ 5.3 хил. кв.м в "Зона Б-4". За същия район има още три разрешения, други пет са за местността "Западно направление". Останалите планирани сгради са между 1.2 хил. и 3.5 хил. кв.м. Българо- американска кредитна банка е получила разрешение за високоетажна сграда с офис, банков клон, подземен гараж с обща площ 3.3 хил. кв.м.

Скромни 7 хил. кв.м за "Илинден"

В район "Илинден" има издадени разрешения за две жилищни сгради с обща площ 7 хил. кв.м. "София Инвестмънт тръст" и седем физически лица строят сграда от 4.7 хил. кв.м на бул. "Димитър Петков" 1 в "Банишора". "Хьосел" и "Алма инвест груп" - 2.3 хил. кв.м в Гевгелийски квартал.

Общо 126 хил. кв.м в източните райони

В районите "Искър", "Подуяне" и "Слатина" е разрешено строителство на 126.5 хил. кв.м общо, от които индустриални са 35.2 хил. кв.м (28%), а останалите са жилищни.

"Искър" дърпа напред

Най-интензивно е развитието на район "Искър". В него са издадени разрешения за 82 хил. кв.м общо, от които 66.32 хил. кв.м на жилищни и обществени сгради и 15.68 хил. кв.м на индустриални. Новото жилищно строителство е съсредеточено по ул. "Обиколна" в местността "Дружба-разширение". Най-голямото разрешение е на "Артекс инженеринг" за жилищна сграда от две секции с обща площ 43 хил. кв м. Второто разрешително по големина е на "Излак Искър парк" и три физически лица за жилищна сграда с ателиета, фитнес и гаражи от 11.5 хил. кв.м. Индустриалното строителство е съсредоточено в НПЗ "Искър-север". Сред по-големите разрешителни за годината са за логистична база с офиси на фирмата за дограма "Декореал" от 7.2 хил. кв.м. Между 1000 и 2000 кв.м са складова база с офиси на "Мартиник", склад за промишлени стоки на "Камекс-транс", цех за производство на кашони на "Чолипак". В НПЗ "Искър-юг" е разрешен шоурум и офиси със сходна квадратура на доставчика на металообработващи машини "Полимета-С".

Една голяма и множество малки сгради в "Подуяне"

В "Подуяне" звездата на 2019 г. е жилищна сграда с магазин с площ 15.5 хил. кв.м на самия бул. "Ботевградско шосе". Инвеститор е "Интербон Естейстс". Останалите 17 разрешени жилищни сгради са с площ между хиляда и 3.8 хил. кв.м. Има и няколко къщи. Всички тези проекти са с обща площ 54.26 хил. кв.м. Ако към тях се добави и най-голямото индустриално разрешение на "Транскапитал" за складова база от 9.2 хил. кв.м във "Враждебна – шеста част", общо в района са издадени разрешения за около 63.5 хил. кв.м.

"Слатина" нараства умерено

Тринадесет жилищни сгради с обща площ 27.8 хил. кв.м са разрешени в район "Слатина" през 2019 г. Повечето са за "Подуяне – Редута" и по-малко за "Гео Милев". Най-големият проект е на "Универсал продукт" за сграда с жилища и офис от 4 хил. кв.м в местността "Хр. Смирненски - Слатина". "Балкар комерс" , "Хоме БГ 2019", "Смарт консулт" и пет физически лица са получили разрешение за жилищна сграда с 3.4 хил. кв.м. Трето по големина е разрешението на "Аркада Строй Инвест" и пет физически лица за сграда с 2.98 хил. кв.м в Подуяне. Останалите девет разрешения са за кооперации от порядъка на 1.2 хил. - 2.2 хил. кв.м, някои с офиси, други с магазини. В СПЗ "Слатина-север" се предвиждат три строежа с обща площ 10.3 хил. кв.м. "Уърлдгейт Лоджистикс" ще прави административна сграда със складове и бар от 5 хил. кв.м. "Мегатрон" е получила разрешение за търговско-обслужващ комплекс за селскостопанска техника с офиси, складове, сервиз и шоурум от 4.2 хил. кв.м, а "Райтекс" - за складове с офис върху 1.06 хил. кв.м.

Нови 90 хил. кв.м в западните квартали

В "Овча купел", "Люлин" и "Красна поляна" са разрешени строежи на 90.57 хил. кв.м нови строежи.

Бурно развитие в "Овча купел"

Най-активно е развитието в "Овча купел" - с разрешения за 57.77 хил. кв.м. Двете най-големи са по 10 хил. кв.м на "Уест София Инвестмънтс" в местността Юбилейна гора и на "Кота-2002" в "Овча купел 2". "Перлаинвест" ще строи сграда с 5.2 хил. кв.м. Разрешени са и 17 къщи. Най-големите са в Мало Бучино, а в Горна баня са повече като брой.

Оскъдно в "Люлин"

Разрешеното строителство в целия "Люлин" през миналата година е 25 хил. кв.м - колкото една голяма жилищна сграда. Трите големи проектостроежа са в границите 4 хил. – 5.5 хил. кв м. "Авалон къмпани" ще изгражда жилищна сграда с магазини и офиси в шести микрорайон. "Вивамекс Билд 2" и "Стилстрой 06"1" са получили разрешение за сграда в "Люлин"-център от 4.7 кв.м. Също в центъра "Свидетелите на Йехова в България" ще вдига жилищна сграда към молитвен дом от 4.3 хил. кв.м. Има и пет по-малки разрешителни. Впечатляващо е, че Столична община има разрешения да строи пет нови детски площадки (и реконструкция на осем), две футболни игрища, две игрища за фитнес и детска градина за пет групи.

Слаба активност в "Красна поляна"

Строителните разрешения в "Красна поляна" са пет - за 9.7 хил. кв.м общо. Най-голямото е на "Стил Проект" за жилищна сграда от 4.3 хил. кв.м в "Коньовица".

Раздвижване в северните райони

В северните квартали - "Сердика", "Надежда" и "Връбница" през годината са разрешени общо 118 хил. кв.м. При това колкото по-далеч е районът от центъра, толкова по-голяма е площта на предвидените строежи.

Три средни проекта във "Връбница"

Най-много - за 44.59 хил. кв.м, са издадените разрешения за район "Връбница". Там са разрешени три сгради от по 11-12 хил. кв.м. "Делар-Ко" и седем физически лица ще строят жилищна сграда от 12.2 хил. кв.м с магазини и заведение за бързо хранене в жк "Връбница 1". В същия квартал "Контракт сити" има разрешение за жилищна сграда с магазини от 11.6 хил. кв.м. "Джи енд Кей партнърс" ще строи сграда от 11.5 хил. кв.м във "Връбница 2". Освен това са предвидени 12 по-малки сгради и десет къщи в селата Мрамор, Волуяк, Волуяк-гарата и в "Модерно предградие".

Тридесет жилищни сгради в "Надежда"

В район "Надежда" са разрешени 30 жилищни сгради с обща площ 40 хил. кв.м. Двете най-големи са за 3.4 хил. кв.м в "Надежда" III с възложител група физически лица и жилищна сграда с офиси в "Надежда" IV от 3.1 хил. кв.м на "Мария - Комерс" и ДДКК.

Шест жилищни сгради в "Сердика"

Издадените разрешения в район "Сердика" са за 33.36 хил. кв.м общо. От тях 19 хил. кв.м са за шест жилищни сгради северно от бул. "Сливница". Най-голямата е със 7 хил. кв.м, намира се близо до "Сточна гара" и ще има и хотелска част. Възложители са "Строй стил 2000 инвест" и 12 физически лица. Общо 14.17 хил. кв.м са двете индустриални сгради на бул. "Илиянци". "Елит имоти" е получила разрешение за 9.5 хил. кв.м складове в НПЗ "Военна рампа-изток". "Етем България" разширява завода си за алуминиеми профили в НПЗ "Илиянци-изток" с нови 4.7 хил. кв. м халета.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    В Люлин - слабо, слава богу. Засега си оставаме спокоен квартал с много зеленина и въздух между сградите.

    Нередност?
  • 2
    syq39620164 avatar :-|
    syq39620164
    • + 1


    До коментар [#] от "
    evpetra
    ":

    Ама страхотно е направо...

    Нередност?
  • 3
    t0d0 avatar :-|
    Pandipool
    • + 1

    Кръстовищата Черни връх със Сребърна и Филип Кутев са страшно натоварени. Уикендите слагат регулировчици заради големия поток на коли от мола. Гледайки издадените разрешителни за строеж в района, искрено се надявам добре да предвидят инфраструктурата, за да не стане ад.

    В Изгрев голямо строителство и то все на огромни сгради с много апартаменти.

    Нередност?
  • 4
    koger.bg avatar :-|
    koger.bg

    Може да получите лична оферта и пълно съдействие за проектиране и строителство на вашата енергийно ефективна къща или сглобяема къща на адрес: https://koger.bg/

    Нередност?
Нов коментар