Глобалният жилищен пазар се готви за ръст на цените

Фискалната подкрепа и възстановяването от пандемията са в основата на покачването

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Цените на жилищните имоти в глобален мащаб може да се повишат значително през тази година в резултат на щедрата фискална подкрепа на правителствата и възстановяването от пандемията. Средните продажни цени на жилища достигат рекордни нива към момента. Очаква се тенденцията да продължи заради ниските лихви по ипотечните кредити и намаляването на ограничения след дълбоката рецесия, до която доведе пандемията.

Ръстът на цените на имотите идва успоредно с възстановяването на фондовите пазари, които бързо преодоляха икономическите щети, които донесе корона кризата. Проучвания на Reuters показват, че се наблюдава подобрение на прогнозите за цените на жилищата в САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Дубай в сравнение с три месеца по-рано. Агенцията се е допитала до над 100 имотни експерти в периода от 11 до 24 май. Очакванията на специалистите са в тези страни цените да изпреварят ръста на брутния вътрешен продукт и потребителската инфлация.

"Потребителското доверие нарасна силно поради успеха на ваксинационните програми и данни от проучванията сочат, че пандемията е принудила повече хора да търсят нов дом. Недостигът на имоти е сигнал за натиск към повишаването на цените в краткосрочен план", казва Андрю Харви, старши икономист в Nationwide.

"Принудителният експеримент за дистанционна работа през последните месеци ще доведе до драстична промяна в търсенето на офиси, тъй като до 50% от служителите работят от вкъщи поне веднъж седмично", каза Матю Пойнтън, старши икономист в Capital Economics.

Почти 60% от анализаторите, или 55 от 92, които са отговорили на въпрос за имотните пазари по света, смятат, че рисковете пред перспективите ще се увеличат през следващата година. Другите 37 смятат, че ще намалеят.

Надпреварата за недвижими имоти

Повишеното търсене на имоти по време на пандемията и недостигът на предлагане са причината за рязкото покачване на цените на жилищата по думите на Грегъри Дако, главен икономист в Oxford Economics.

Очаква се цените на жилищата в Австралия и Канада да нараснат сериозно през тази година, а в Дубай се покачват за пръв път от шест години. Във Великобритания също се наблюдава бум в търсенето на жилища, благодарение на постоянната държавна подкрепа и повишеното търсене на по-големи жилища.

Промяната на потребителските приоритети, стимулирана от пандемията, ще продължи да поддържа процъфтяващия пазар на имоти във Великобритания в следващите няколко години, прогнозира пред Financial Times Тим Бийл, главен изпълнителен директор на Keepmoat, един от най-големите строители в страната. Той разкрива, че годината е рекордна за компанията, тъй като хората, живеещи с родителите си или споделящи квартири, се принуждават да се изнесат. "Има необходимост за купуване, както и желание за купуване, което гарантира постоянно ниво на търсене", казва той и определя пазара като много стабилен.

Цените на жилищата в САЩ също ще продължат да се покачват тази година, с почти два пъти по-висок темп от прогнозирания преди само три месеца, коментират анализаторите на Reuters. Силното възстановяване от пандемията, свръх-ниските лихвени проценти, огромната фискална подкрепа и продължаващото търсене на повече жилищна площ, тъй като милиони все още работят у дома, ще доведат до сериозно покачване на цените.

Не навсякъде обаче прогнозите за пазара на жилища са оптимистични. Перспективите за индийския имотен пазар са едно от изключенията на тенденцията, която наблюдаваме на запад. Очаква се цените на жилища да стагнират тази година заради тежката втора вълна на коронавируса, която смаза търсенето.

Все още няма коментари
Нов коментар