Ще доведе ли жилищният бум в САЩ до нова финансова криза

Трудно е човек да не се чувства неспокоен, но стандартите за кредитиране са много по-високи

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Любимо развлечение за летовниците от големите градове по-тихите градчета и села е да застанат пред витрините на местните агенции за недвижими имоти и да мечтаят да заменят тесния си тристаен апартамент за цяла къща с градина. Кореспондентката на The Economist не е имунизирана срещу изкушението: тя поглежда с мъка красива къща близо до река Дешутес в Бенд, Орегон, разположена сред езерата и върховете на Каскадните планини. Тя послушно проверява цената в платформата за имоти Zillow само за да се изправи срещу мрачната реалност: къщата с три спални струва 1.25 млн. долара, което е увеличение с 44% спрямо година по-рано и води до цена на квадратен метър по-висока от тази в Куинс в Ню Йорк и по-голямата част на Вашингтон, окръг Колумбия.

Трудно е човек да не се чувства неспокоен, като вижда какво се случва на американския жилищен пазар. Цените на жилищата са се повишили с 13% през тази година, което е най-големият скок отпреди финансовата криза 2007 - 2009 г. Офертите за продажба намаляват толкова, че в момента има повече агенти, отколкото обяви. Типичният дом се продава за 17 дни, което е рекордно късо време, с 1.7% над исканата цена - което пък е рекордно високо. Когато платформата за имоти Redfin прави годишното си проучване сред около 2000 купувачи на жилища, 63% съобщават, че са наддавали за жилище, което не са виждали лично.

Какво може да се случи

Последният бум на цените на жилищата беше последван от дълбока и болезнена рецесия. Има ли вероятност историята да се повтори? Помислете първо за смесените новини. Средното съотношение заем/стойност за нова ипотека в Америка е разумно звучащите 83%. Все пак е обнадеждаващо, че това число не се е увеличило повече, имайки предвид огромния скок на цените. Тревожното е, че кредитополучателите са раздвоени. По закон, ако купувачът на жилище може да представи 20% от стойността на имота, той не трябва да купува частна ипотечна застраховка. Около 40% от кредитополучателите внасят 20% или повече първоначална вноска. Повечето от останалите - над половината, започват със сума от под 10%. Като се има предвид колко бързо се повишават цените на някои пазари, резкият спад на цените на жилищата може да постави някои от тях в неприятна ситуация.

И въпреки това в сравнение с миналото кредитополучателите са в много по-добра финансова форма. Само една четвърт от ипотечните кредити, отпуснати между 2004 и 2007 г., са на хора с "много добри" кредитни оценки (над 760). Една осма от заемополучателите са били с по-лоша кредитна оценка, с резултати под 620. Стандартите са по-високи сега. През 2019 г. 60% от ипотечните кредити са получени от хора с резултати над 760. Този дял нараства още по време на пандемията от ковид-19, тъй като банките, страхувайки се от загуби, затягат стандартите за кредитиране: 73% от ипотечните кредити, отпуснати през първото тримесечие на 2021 г., отиват при кредитополучатели с много добри кредитни резултати. Само 1.4% са дадени на такива с по-лоши кредитни оценки.

Дори звучат като виц информации за предпазливостта на ипотечните банки. Твърди се, че се свързват с компаниите, където работят кандидатите за финансиране, за да се уверят, че служителите, които се преместват извън големите и скъпи за живеене градове, ще могат да работят дистанционно за неопределено време. Една банка съобщава, че най-натоварените фирми за кредитиране са тези, които обслужват богатите клиенти - ипотеки за втори дом и огромни по размер ипотеки (над 550 хил. долара). Ако развихрилият се жилищен пазар от средата на първото десетилетие на новия век беше продукт на безразсъдно кредитиране на ненадеждни кредитополучатели, сега бумът е продукт от различни фактори - големи заеми, отпуснати на богати кредитополучатели с дълга кредитна история в търсене на по-зелени имоти.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар