Изчезването на парковете

През последните 30 години София не е отчуждила нито един имот, за да разшири парковете и зелените си клинове. Сега ще са нужни милиарди

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • През последните 30 години общината не е отчуждила нито един имот, за да разшири парковете и зелените си клинове
  • Само придобиването на частните терени, попадащи в парковете, би ѝ струвало 4 млрд. лв
  • Освен отчуждаването, има още инструменти, които да се използват за решаването на трудната задача

Помните ли, когато пролетният локдаун през 2020 г. забрани разходките в парковете? Това ясно доказа колко важни са те за пълноценния живот на гражданите. Сега обаче има опасност от нов, по-различен "локдаун". И той не се дължи на пандемия, а на бездействие от страна на столичното кметство, което през последните 30 години не е отчуждило нито един имот, за да разшири парковете и зелените клинове. А времето това да се случи вече изтича безвъзвратно.

Анализ на общинското предприятие "Софияплан" наскоро показа, че в града са предвидени 35 225 дка за паркове, от които обаче частна собственост са 20 078. И съответно общината трябва да ги отчужди, за да може да има паркове. В противен случай повече от половината зелени площи, заложени в плана на София, не съществуват. Това, заедно с новината, че мораториумът за строителство върху частните терени беше обявен от Конституционния съд за незаконен, предизвиква сериозни притеснения за бъдещето на града.

Трудно може да се каже колко точно ще струва отчуждаването на тези терени, тъй като цената варира според това къде се намира имотът, какво е желанието на собствениците и т.н. "Ако вземем цена от 200 лв/кв.м, което бих казал, че е практика, то се получава сума от над 4 млрд. лева. Това е площта само на зелените площи за широко обществено ползване", коментира пред "Капитал" изпълнителният директор на дружеството арх. Любо Георгиев. Тоест в тази сума дори не влизат кварталните градинки и междублоковите пространства, които общината трябва да отчуждава, за да не се застроят.

Парк с частни къщички

Нагледен пример за случващото се сега в София е бъдещият парк между новите квартали "Кръстова вада" и "Витоша", който трябва да върви успоредно по река "Драгалевска". По цялата му територия от близо 850 дка почти всичко е частна собственост. Това се вижда и от затворените с ограда улици, рушащите се сгради и частните дворове с къщи, охранявани от кучета. "Ако ви е страх от кучета, ви съветвам да не влизате по-навътре", предупреждава ни жена, докато се разхождаме в странното подобие на парк. Друга жена, която бута бебешка количка, очевидно добре знае това и не влиза по-навътре в "парка" от първите 5 метра.

Освен собствеността проблем е и самото състояние на района - кал, боклуци и строителни отпадъци, покрай реката пък са оформени минисметища. А само на няколко метра са луксозните сгради и паркираните пред тях скъпи автомобили.

"Проблемът е, че всеки нов строител трябва да изчисти това, което предишните са завещали, което създава напрежение. Освен това имотите са частни. Ако ние искаме да санкционираме някого за незаконни сметища и насипи, обикновено трябва да са собствениците, които обикновено нямат вина за състоянието, в което се намират имотите", коментира кметът на район "Лозенец" инж. д-р Константин Павлов. По негови сметки, ако имотите в парка се продават на цената на улици, защото иначе собствениците не биха се разделили с тях за по-малко пари, придобиването им ще струва 85 млн. евро. Отделно следват редица скъпи дейности за превръщането му в реален парк, с инфраструктура, кътчета за отдих, осветление и др.

"Това може да стане единствено с финансиране от мощен европейски инструмент и със сериозен ангажимент от страна на държавата, и то бързо. Защото започнат ли процедурите за промяна на предназначението и възможността частниците да строят, на практика за вечни времена ще бъде загубена възможността да има парк. Защото там, където вече има сгради, е много трудно на тяхно място да се появи нещо зелено. На мен ми се струва добра сделка да запазим парковете завинаги, като сега се даде някаква огромна сума", коментира Комитата.

Няколко възможни инструменти

Анализът на "Софияплан" изключва въобще възможността придобиването на имотите да стане единствено по класическия начин - чрез отчуждаване. "Трябва да разширим спектъра от инструменти, с които общината обезщетява собственици. Започнали сме работа съвместно със Стопанския факултет на СУ, "Зелена София", експерти от различни сфери, вкл. пазарни, да проучваме и описваме възможности", разказва арх. Георгиев.

Той дава няколко примера за целта:

  • Опростяване на местните данъци и такси за имоти частна собственост за целия период от обявяването на Общия устройствен план и/или подробния устройствен план (ПУП) до придобиването на имота
  • Възмездяване не с пари, а с право на строеж и/или допълнителна строителна площ на други места в града
  • Заплащане към собствениците за екосистемните услуги, които техните незастроени имоти предоставят (поемане на дъждовни води, намаляване на температурата, пречистване на въздуха, намаляване на шума, увеличаване на биоразнообразието и площите за отдих и т.н.). "Това е много нова концепция, но ще стане важна част от финансите не само на публичните, но и на частните организации", казва арх. Любо Георгиев
  • Организиране с помощта на общината на "зелени" функции в тези имоти по начин, по който собствениците им да получават доход от тях, а същевременно на тези места да се предлагат и услуги за обществото
  • Crowd-funding кампании, или такива за корпоративна социална отговорност
  • Издаването на зелени облигации от страна на общината и други.

    Въпросните "нови модели" обаче от години са само оправдание в устата на бездействащата община. За първи път кметът Йорданка Фандъкова заговори по-конкретно за проблема при гласуването на бюджета на столицата за 2021 г., в който са предвидени едва 8 млн. лв за отчуждения. Тогава тя заяви, че вижда като единствено решение да бъде разработен механизъм съвместно с държавата, по който въпросните терени да бъдат придобити от Столичната община. Какъв може да е той обаче така и не стана ясно.

Търсят се зелени клинове

Според Общия устройствен план на София (планът, който диктува развитието на столичната територия за неопределен период от време) големите градски паркове трябва да са двойно повече спрямо наличните сега. Повечето от тях представляват неизградени части на съществуващите зелени клинове, както и нови такива. Т.нар зелени клинове де факто представляват зелени ивици от паркове и гори с обща площ от близо 28 хиляди декара, които служат като естествен, жив климатик, който регулира климата в София.

"През последните три десетилетия усилията от страна на местната власт за реализация на нови терени на зелената система намаляха значително. Основен фактор за това е, че Столична община не притежава имотите, върху които е предвидена реализацията на нови зелени площи", пишат от "Софияплан". По-голямата част от площта на предвидените в устройствените планове, но все още нереализирани терени за озеленяване, се намира върху имоти частна собственост.

Според анализа на общинското дружество пък един от факторите за неспособността ѝ да поддържа дори вече изградената зелена система е малкият брой общински служители, ангажирани с тази дейност в Дирекция "Зелена система" и общинско предприятие "Паркове и градски градини".

Приоритизирай това

Експерти от "Софияплан" участват и в работна група към общината, която трябва да изведе модел за приоритизация при отчуждаването на частни терени за изграждане на зелената система. Вече е направен детайлен анализ, който включва 5608 имота за озеленяване - части от паркове, междублокови пространства, квартални градинки и пр. Идеята е техните характеристики да бъдат приоритизирани на базата на определени критерии, за да може обективно да се реши кои трябва да бъдат отчуждени приоритетно. В момента работата по модела продължава (виж повече за него тук), като общината скоро трябва да публикува детайлния анализ с всички имоти от зелената система, които трябва да се отчуждят.

"Тази работна група има за цел да отчужди една малка част от имотите от зелената система, които имат нужда да бъдат изкупени. Така излиза, че от другата част се "отказваме" и общината нищо няма да направи и ще се позволи на частните собственици да правят каквото искат. Не виждам смисъл в тази работа и затова смятам дори да се оттегля от групата. Не може да се делят имотите на "приоритетни" и "неприоритетни". Всички са приоритетни", коментира за "Капитал" арх. Борислав Игнатов, общински съветник от "Демократична България", който участва в работната група.

Това, което предстои, ако се продължи това бездействие, е една тотална катастрофа, която скоро ще избухне. Общината имаше 15 години, за да реши този проблем и вече е късно.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aceton avatar :-|
    асен георгиев
    • + 1

    може ли една семпла женица от белчин баня да бъде добър кмет на софия?

    Нередност?
  • 2
    bnm37477327 avatar :-@
    bnm37477327
    • + 1

    как пък в тази София, която е била няколко хиляди души след Освобождението, и бедна, няма и един кв.см да не е частен имот!

    Нередност?
  • 3
    petkovgeo avatar :-|
    Пламен Петков

    Безхаберието с липсата на отчуждителни процедури не е само проблем в Столична община. Последните промени в ЗУТ го доказват. Новата алинея 16 на чл. 148 вече узаконява практиката да се принуждават частните собствениците да даряват части от имотите си на общините. Как се случва това!? Искаш разрешение за строеж, даряваш частта от имота си, която попада в уличната регулация . Площ, за която трябва да получиш обезщетение от съответната община, но всички знаем, че това е като да чакаш от умрял писмо.

    Нередност?
Нов коментар