🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дом "Америка за България"

Фондацията купи бившата US резиденция в София на ул."В. Търново" за средище за събития и изложби. Неофициално цената е около 5.5 млн. евро.

На ул. "Велико Търново" 18 в София през последните 80 години са живяли 23 американски пълномощни министри и посланици
На ул. "Велико Търново" 18 в София през последните 80 години са живяли 23 американски пълномощни министри и посланици
На ул. "Велико Търново" 18 в София през последните 80 години са живяли 23 американски пълномощни министри и посланици    ©  Надежда Чипева
На ул. "Велико Търново" 18 в София през последните 80 години са живяли 23 американски пълномощни министри и посланици    ©  Надежда Чипева
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Фондация "Америка за България" е новият собственик на сградата на ул. "Велико Търново" 18 в София, която доскоро беше резиденция на посланиците на САЩ в страната. Това съобщиха от фондацията на сайта си в средата на юни. Новите собственици ще я ползват като офис и като пространство за събития и изложби.

"Обявихме покупката, след като получихме потвърждение от продавача, че офертата ни е одобрена. В момента сделката е в процес на финализиране и се оформят юридическите документи за собствеността", казаха от фондацията, запитани от "Капитал".

Това обяснява защо покупко-продажбата все още не е отразена в Имотния регистър и цената засега не е видима. Няколко независими един от друг източници от пазара я определиха от порядъка на 5.5 -6.5 млн. евро. От "Америка за България" казаха само, че "цената е в рамките на пазарната оценка, предоставена от международно призната агенция за недвижими имоти". От софийския офис на американската компания CBRE (Coldwell Banker Richard Ellis) - консултант на продавача по сделката, отказаха коментар.

Продавач в случая е Службата на Държавния департамент за строителни операции в чужбина (Overseas Building Operation - OBO) във Вашингтон, която отговаря за всички недвижими активи на департамента по целия свят. ОВО е подписала договор с CBRE за продажбата на имота, обясниха от Американското посолство в България в началото на април, след като имотът излезе на пазара.

"Фондацията не само ще запази духа и гостоприемството на бившата резиденция на 23-ма американски посланици, но и ще даде тласък на още нови инициативи в полза на нашия стратегически партньор и приятел - България."

Херо Мустафа, посланик на САЩ в България

80 години дипломатическа история

Сградата в един от най-престижните райони на София - на Докторски паметник, е на 85 години. През последните 80 години на ъгъла на ул. "Велико Търново" 18 и ул. "В. Априлов" са живели 23 американски пълномощни министри и посланици. Двуетажната къща от 220 кв.м е построена върху дворно място от един декар през 1935 -1936 г. по проект на архитектите Ст. Беловски и Ив. Данчов. Поръчката е от българския дипломат, търговец на тютюн, банкер, а впоследствие и полковник от американското разузнаване Ангел Куюмджийски. Той и семейството му обитават къщата от построяването й до 1940 г., когато напускат България. По време на войната Куюмджийски я продава на американската държава. По сходен начин той вече е продал на френската държава през 1936 г. и предишното си жилище - сградата на ул. "Оборище" 27, в която и до днес е резиденцията на френския посланик. Лятната му вила в парка "Салтанат" е дарена от американската държава за детска градина. С банкера се свързват и сградите на ул. "Дякон Игнатий" 9 и на ул. "Леге" 17 в София, които са принадлежали на контролираните от него Франко-белгийска и Балканска банка.

Намерението за продажбата на сградата на "Велико Търново" 18 стана известно преди почти година - през юли 2020 г. Поводът беше, че сегашният американски посланик се премести в друга резиденция, както е планирано четири години по-рано. В активна фаза сделката влезе преди месеци, когато от CBRE поставиха върху фасадата плакат For Sale. Кандидат-купувачите са имали огледи в два дни - 8 и 16 април, като между тези дати са били подавани и офертите. Между 19 април и 14 май е бил срокът, в който от Държавния департамент да договорят условията по сделката и да преминат към споразумение за покупко-продажба с предпочетения купувач. На четвърти юни изборът вече е бил направен, съобщиха запознати с процедурата.

Изредиха се най-богатите хора в България

Източници от пазара твърдят, че интересът към сградата е бил голям, а до огледи са били допуснати 20-ина кандидати. "Изредили са се всички от най-богатите хора в България, от енергетиката и други сектори. Искали са да купуват за живеене или за личното си портфолио от активи", казва един от тях. Други говорят за засилен интерес от страна на посолства - за резиденции, и от банки - за отделите им за частно банкиране. Споменава се и местна финансова група със заложни къщи, и консорциум от кандидати, искащ да развива сградата като център на американската наука и култура, както и за чуждестранни участници с местни структури.

От американското посолство са пресявали предварително кандидат-купувачите, като не всички желаещи са били допускани до оглед. От физическите лица е искано копие на лична карта. От юридическите - информация за крайния собственик съгласно разпоредбите на чл. 59, ал. 1 от Закона за мерките срещу изпирането на пари. Искани са също депозит в евро в размер на около 20%, акредитив от уважавана кредитна институция и кратка информация за намеренията спрямо имота.

Финално са участвали 20-ина кандидати. Времето в двата дни за огледи е било строго регламентирано от по половин час, а огледите са били организирани така, че кандидатите не са имали допирни точки помежду си и конфиденциалността им е запазена. По време на огледите кандидатите не са имали право да снимат. Някои от тях отчетоха като минус, че не са имали достъп до чертежи и скици, което не им е позволявало да се ориентират за възможните вътрешни промени по сградата.

"За нас е чест да съхраним сградата като културен паметник на столицата и България и неразделна част от историята на българско-американското приятелство и споделени демократични ценности."

Нанси Шилър, президент на фондация "Америка за България"

Сграда със защитен статут

По неофициална информация голям поток желаещи клиенти (и съответно и голям дял недопуснати до оглед) е имало през агенцията за луксозни имоти Unique Estates. Тома Станишев, собственик на Galardo Real Estate, друга агенция в сегмента, съобщи, че те имали шестима клиенти - всички те големи български бизнесмени, които са проявявали интерес към къщата основно за живеене. От тях до оглед са били допуснати двама, като единият е подал оферта за над 3 млн. евро, но не е бил класиран.

Цената не е единственият критерий, по който са били оценявани кандидатите. От значение е било компанията/кандидатът да са надеждни, парите - чисти, а транзакцията - сигурна. Целта на покупката също не е била голям приоритет, доколкото сградата е обявена за архитектурно-строителен паметник от местно значение още от 1978 г. и възможностите за намеса в нея са изключително ограничени. "Сградата не беше разглеждана като инвестиционен продукт, доколкото не подлежи на развитие. Тъй като има защитен статут, жилищна е, на терена не може да се строи, да се надстроява, да се развие като офисен или друг проект и приложението й е ограничено - за жилище, малки офиси, ресторант. Или за културно средище", обясни един от брокерите.

Пространство за събития

"Като дом "Америка за България" сградата ще служи както за офис на фондацията, така и за пространство за събития и изложби и средище за развитие на българския частен сектор и гражданското общество, в продължение на традицията на доброжелателство между България и САЩ", обясниха от фондацията. Казаха, че са търсели подходящо място, за да не им се налага да наемат външни пространства, както досега, когато искат да събират организациите, които финансират и с които си партнират по различни инициативи. Поясниха, че организацията им е с неограничен срок на действие и повечето инициативи, които финансират, имат дългосрочен хоризонт. И че не само финансират проекти, но и подкрепят развитието на устойчиви местни общности. За фондацията покупката на бившата резиденция на американските посланици в България има символно значение.

От "Америка за България" засега не съобщиха кога ще се местят в новата сграда и добавиха: "Твърде рано е за конкретен план за ремонт. Със сигурност в плановете ни е да съхраним сградата като културен паметник на столицата и неразделна част от историята на българско-американското приятелство и споделени демократични ценности." Не коментираха и какво ще се случва със сградата на ул. "Мальовица" 6, в която сега работят 27-те служители на фондацията и която е нейна собственост от юли 2018 г. Преди това - от 2010 до 2014 г., "Америка за България" беше под наем на ул. "Асен Златаров" 5.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 3

    Ах, колко сладникаво!
    Къщата на полковника от ОСС Анжело Куюмджийски, който - естествено! - забегва в САЩ, е продадена след войната на американската държава и се ползва за резиденция на посланика.

    Някой да не е очаквал собственост на правителството на САЩ да се продаде на богат чужденец или чуждо правителство?
    Ще дойде и това, но още е рано.

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 2
    • + 4

    А къде да забегне - в Магадан ли?

    Нередност?
Нов коментар