🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Задава се бум в строителната индустрия

Правителствени програми и възстановяването след ковид кризата ще стимулират сектора

Потенциална пречка би била покачването на цените на материалите, които са нужни за строителството.
Потенциална пречка би била покачването на цените на материалите, които са нужни за строителството.
Потенциална пречка би била покачването на цените на материалите, които са нужни за строителството.    ©  Reuters
Потенциална пречка би била покачването на цените на материалите, които са нужни за строителството.    ©  Reuters
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Светът ще навлезе в строителен "суперцикъл", прогнозират шефовете на някои от най-големите компании за производство на строителни материали. Финансови облекчения, целящи да стимулират започването на нови строежи, ще помогнат за задържането на високия темп на строителство в глобален мащаб.

Ян Йениш, изпълнителен директор на най-големия производител на цимент в света - Holcim, смята, че бумът ще се задържи в следващите няколко години заради амбицията на развитите държави да модернизират инфраструктурата си. "Стимулите бавно ще влязат в сила. Това ще е така в следващите четири или пет години, което ме кара да мисля, че сме в суперцикъл за строене и материалите, които са нужни за това", заяви пред Financial Times той.

Фернандо Гонзалез, изпълнителен директор на мексиканската Cemex, подкрепя казаното от Йениш. "Допълнителните финансови стимули като американския план за създаване на работни места или зелената сделка на ЕС ще доведат до сериозно използване на цимент в края на 2022 г., както и по-късно", казва той.

Инфраструктурният пакет на американския президент Джо Байдън, които е оценен на около 1 трлн. долара, също попада в тази група от проекти. Европейският съюз разполага с 800 млрд. евро фонд за възстановяване, докато Обединеното кралство е отделило 600 млрд. паунда за развиването на инфраструктра в следващите пет години.

Нобъл Франсис, финансов директор на Асоциацията на производителите на строителни продукти, смята, че очакваният ръст в сектора няма да доближи достигнатото в началото на века. Бумът в началото на XXI в. се дължеше на невиждан период на икономически растеж в Китай, което няма как да се повтори. "Това ще е суперцикъл, по-бавен от този в началото на века, но за сметка на това ще продължи по-дълго време", смята Франсис, цитиран от Financial Times.

Потенциална пречка би била покачването на цените на материалите, които са нужни за строителството. Възстановяването от кризата от коронавирус вече вдигна цените в различни икономики по света, като най-ярък е примерът на най-големия строителен търговец във Великобритания Travis Perkins, който качи цените на торба цимент с 15%. Недостиг на материали като дървесина и гипсокартон също са потенциални заплахи, като Holcim е продал всички налични до края на годината изолиращи плочи. Въпреки това секторът е в подем, който се очаква да продължи години наред.

Все още няма коментари
Нов коментар