Lloyd’s Bank иска да стане най-големият наемодател във Великобритания

Банката се стреми да притежава 50 хил. имота до 2030 г.

По-рано през август банката подписа договор за сътрудничество със строителния гигант Barratt.
По-рано през август банката подписа договор за сътрудничество със строителния гигант Barratt.
По-рано през август банката подписа договор за сътрудничество със строителния гигант Barratt.    ©  Reuters
По-рано през август банката подписа договор за сътрудничество със строителния гигант Barratt.    ©  Reuters
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Lloyd's Bank, най-големият ипотечен кредитор във Великобритания, е поставил високи цели пред новия си бизнес - отдаването на имоти под наем, твърди Financial Times. Вътрешна обява за работа в нофосформираната компания Citra Living, видяна от британското издание, показва, че банката иска да разполага с 10 хил. недвижими имота до края на 2025 г., а до 2030 г. активите да са нараснали до 50 хил. Ако тези амбиции са реализирани, Lloyd's би станал най-големият наемодател на Острова още през 2025 г. В момента с най-голям брой имоти разполага Grainger - 9.1 хил. Оборотът на компанията при каталог от 10 хил. имота би бил 4 млрд. паунда, а печалбите преди данъци биха възлизали на 300 млн. паунда по изчисления на специалисти.

През миналия месец банката обяви навлизането си в пазара на недвижими имоти, но тонът относно целите беше много по-предпазлив. Уилиям Чалмърс, финансовият директор на Lloyd's, заяви пред анализатори миналия месец, че банката "ще подходи внимателно, докато изследваме района, докато си позволяваме да се учим от него". Реалните амбиции пред Citra обаче явно са много по-високи и време за опознаване на пазара няма да има. Първият имот на компанията е нова сграда в Питърбъро.

В изявление на ръководството се казва: "Както беше подчертано при стартирането, Citra Living първоначално ще започне с малък фокус върху закупуването и отдаването под наем на качествени новопостроени имоти. Това ще бъде постигнато, като работим заедно с водещи строители, за да отговорим на нарастващото търсене на имоти под наем, а целта е през следващите години постепенно да се предоставят допълнителни имоти на пазара за отдаване под наем на Обединеното кралство." По-рано през август банката подписа договор за сътрудничество със строителния гигант Barratt, което потвърждава изказаните намерения до момента.

Финансовата институция разчита и на вече натрупано си познание за имотния пазар. Lloyd's е един от големите застрахователи в страната, като това отваря допълнителни възможности. Отдаването на апартамент под наем е бизнес, който много лесно може да бъде обвързан със застраховките. Тази възможност е една от причините банката да иска да навлезе на пазара толкова бързо. Чалмърс заяви пред анализатори през юли, че "създаването на дълготрайни клиенти е очевидно интересна" за застрахователния бизнес на банката.

Пазарът за наем на имоти в Обединеното кралство е в период на привличане на нови играчи. Данъчните промени, въведени преди години, доведоха до намаляване на броя на малките наемодатели, които преди това доминираха в сектора, но недостигът на жилища и увеличаването на броя на наемателите семейства насърчиха повече големи компании да навлязат в сектора през последните години.

Все още няма коментари
Нов коментар