🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Наемателите ни могат да избират успешната за тях формула – офиса, морето или планината

Горди сме, че инвестициите на дружеството за пореден път доказаха своята непреходност и устойчивост във времето

Наемателите ни могат да избират успешната за тях формула – офиса, морето или планината
Наемателите ни могат да избират успешната за тях формула – офиса, морето или планината
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Райчо Дянков, председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на "ФеърПлей Пропъртис" АДСИЦ от юли 2018 г.

Дългогодишен финансов и управленски опит натрупан в консултантски компании, банкови и финансови институции, като Обединена българска банка, Райфайзенбанк България, Българска пощенска банка, Програмата за развитие на ООН, Фортън, И Ар Би пропърти сървисис и Американския университет в България.

Магистър по бизнес администрация от CIIM, Кипър, член на RICS, Великобритания и КНОБ в България.

Изминалата година беше предизвикателна за всички компании. Кои бяха най-сериозните препятствия пред вас?

Като дружество със специална инвестиционна цел, фокусирано в управлението на недвижими имоти, изпитахме различни проблеми, но най-същественият беше невъзможността да посрещнем за дълъг период от време гости във ваканционните ни комплекси, чиито приходи бяха осезаемо повлияни и това до голяма степен се отрази на финансовите ни резултати за 2020 г.

В същото време нашите наематели на офис площи предприеха различни по своята същност подходи. Някои работиха основно от вкъщи, други не прекъснаха дейността си от офиса. Гарантирахме с действията си непрекъсваемост на операциите, както и най-високо ниво на спазване на препоръките на здравните органи.
Използвахме ефективно 2020 г. за реконструкции, като инвестирахме в изграждането на нов топъл джакузи басейн във в.с. "Санта Марина" и модернизирахме два от ресторантите в комплекса. Реновирахме изцяло хотел "Св. Иван Рилски", който вече предлага целогодишна All-Inclusive програма, най-модерния СПА център в Банско и голямо разнообразие от услуги. Вече виждаме положителния ефект от инвестициите, които направихме, като отчитаме силен летен сезон и засилен интерес от страна на българските туристи към ваканционните ни комплекси.

Какво научихте в годината, в която начините на правене на бизнес коренно се промениха?

В средата на лятото отпразнувахме 15-ата годишнина на "ФеърПлей Пропъртис" АДСИЦ и извървяният до момента път ни дава увереността, че ще преминем успешно и през тази криза. Гъвкави сме и успяваме да се фокусираме върху важните неща, като допълнителните усилия, които вложихме, за да се справим с предизвикателствата на кризата COVID-19, допринесоха за повишаване на синергията в дружеството. Работим с хора и най-важното за нас е коректността и доверието. Изминалата година ни показа, че добрите взаимоотношения, които имаме с нашите клиенти и партньори, и високото качество на услугите ни са безценният актив, който продължаваме да развиваме. През 2020 г. продължихме процеса по цифровизиране на архивите за почти 2000 имота, в които сме инвестирали.

С кое постижение се гордеете най-много през изминалата година?

Горди сме, че инвестициите на дружеството за пореден път доказаха своята непреходност и устойчивост във времето. Те се оказаха изключително предпочитани по време на кризата COVID-19 - българските семейства преоткриха нашите ваканционни имоти и много от тях дори намериха своя втори дом при нас.
В съвместен проект с една от технологичните компании, листната на Българска фондова борса - "Биодит", и "Legrand България" в най-новия хотел във в.с. "Санта Марина" "Вива Маре" беше интегрирана система за достъп с най-високо ниво на сигурност и удобства, както и пълна автоматизация на стаите. Планираме да взаимодействаме с "Биодит" и при оборудване на други обекти във в.с. "Санта Марина", като залагаме на биометричната идентификация - водеща технологична насока в хоспиталити бизнеса.

В каква посока се разви бизнесът ви през последната година? Наложи ли се да направите рязък завой спрямо плановете ви заради пандемията?

Пандемията даде възможност на много от офис наемателите ни да преминат на режим "работа от вкъщи". При някои от тях тази практика вече беше установена, при други се наложи заради обстановката. Уникалното в нашата ситуация е, че ние като наемодател можем и предоставяме възможност за работа от планината или морето, като предлагаме на компаниите пакети за дългосрочно наемане на апартаменти във в.с. "Санта Марина" в Созопол и хотел "Св. Иван Рилски" в Банско. Двете дестинации са целогодишни, предлагат много услуги и високоскоростен интернет. Вече имаме и дългосрочни наематели, които работят от там. Комплексните услуги, които предоставяме на нашите офис наематели, им помагат да продължат да се развиват, като предоставят на служителите си отлични условия за работа независимо от ситуацията и локацията.

Какви са плановете за развитие на компанията?

Получихме овластяване от общото събрание на акционерите да стартираме голям и важен проект за високотехнологична офис сграда в центъра на столицата до паметника на Васил Левски. Целта ни е да предоставим на най-взискателните наематели 17 000 кв.м качествени офис площи. Със своето уникално местоположение, търговски площи, ресторанти, банка и конферентни зали за общо до 200 души сградата ще предостави представителност и класа на своите обитатели. Проектът включва богато озеленяване, подземни паркоместа, както и 135 места за велосипеди. Предвиждаме изграждане на системи и инсталации за енергийна ефективност, обособяване на коуъркинг пространства, модерен интериор и достъп на много естествена светлина.

След като придобихме административната сграда "ФеърПлей Бизнес Хъб" в гр. София, район "Лозенец", допълнихме портфолиото на компанията и продължаваме да диверсифицираме активите си, така че да осигурим на нашите акционери доходност както от приходите от ваканционни имоти, така и от офис площи от най-висок клас. Бизнес сградата е оперативна и в отлично състояние, напълно отдадена е под наем и генерира постоянен приход.

Каква е формулата за успех? Как мотивирахте екипа си да се справи в трудната година?

Компанията ни е изградена от мотивирани професионалисти, които ежедневно влагат своя талант и умения в една динамична и проактивна среда. Приемаме предизвикателствата и не спираме да се учим. Доверието, което сме изградили помежду си и с нашите клиенти и партньори, е нашият най-голям стимул и гаранция за това, че се развиваме правилно и дори и в трудни за всички периоди имаме здрави основи, на които да стъпим.

В кои свои проекти виждате най-голям потенциал за развитие?

Годината е изключително интересна за нас като дружество, инвестиращо в придобиване и управлението на недвижими имоти. Реновирахме ключови активи и придобиваме нови имоти. Предлагаме услуги с постоянно високо качество и независимо от пандемичната обстановка регистрираме над три пъти ръст на заетостта в хотел "Св. Иван Рилски" към 31.07.2021 г. спрямо същия период през 2019 г., а във в.с. "Санта Марина" ръст с 60% спрямо същия период през 2020 г. Едновременно с развитието на ваканционните ни дестинации насочваме усилията си и към управлението на придобитата офис сграда "ФеърПлей Бизнес Хъб", като се подготвяме да изпълним и ангажимента по проекта в центъра на столицата.

Как се промениха потребителите през последната година? Засили ли се лоялността в отношенията компания - клиент?

Кризата COVID-19 промени както нагласите и очакванията на много от нашите клиенти, така и средата, в която всички работим. Адаптирахме се бързо, така че да няма забавяне в бизнес процесите, като предложихме на наемателите си допълнителни услуги и възможността служителите им да работят безопасно от морето и планината.

Цифровизираме процесите по управление на сградите, като даваме възможност на нашите потребители за директна дистанционна комуникация с мениджмънта чрез дигитален асистент, като по този начин намаляваме времето за реакция и подобряваме качеството на услугите ни.