НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Магазинът на Mr. Bricolage във Варна ще има нов собственик

Веригата за стоки за дома планира един нов обект в Перник тази година и още един в Хасково през следващата

Търговският център във Варна беше купен през 2006 г. за 4 млн. евро. Сега се продава за 6.8 млн. евро без ДДС
Търговският център във Варна беше купен през 2006 г. за 4 млн. евро. Сега се продава за 6.8 млн. евро без ДДС
Търговският център във Варна беше купен през 2006 г. за 4 млн. евро. Сега се продава за 6.8 млн. евро без ДДС    ©  ''Фонд за недвижими имоти България''
Търговският център във Варна беше купен през 2006 г. за 4 млн. евро. Сега се продава за 6.8 млн. евро без ДДС    ©  ''Фонд за недвижими имоти България''
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

"Фонд за недвижими имоти България" (ФНИ) продава търговския си център във Варна, който е отдаден под наем на веригата Mr. Bricolage. В съобщение до борсата от февруари от дружеството със специална инвестиционна цел обявиха, че са сключили предварителен договор за имота, който ще бъде продаден срещу 6.8 млн. евро без ДДС на неназован купувач.

Mr. Bricolage има договор за наем на обекта до края на 2026 г., който ще остане в сила и след завършването на сделката, което се очаква да стане факт до средата на финансовата 2022 г. След изтичането му веригата ще преговаря за удължаването му с новия собственик, коментира изпълнителният директор на "Доверие - Брико" Траян Халаджов. Дружеството управлява магазините Mr. Bricolage в България въз основа на споразумение с френската група Mr. Bricolage. За тази и следващата година е предвидено отварянето на още два обекта от веригата, с което броят на магазините й в страната ще достигне 13. Дружеството е собственост на "Доверие обединен холдинг" и има годишни приходи малко над 100 млн. лв.

Частичен изход след 16 години

В съобщението си до борсата от "Фонд за недвижими имоти България" посочват, че очакват сделката да бъде финализирана до средата на финансовата 2022 г. Пред "Капитал" председателят на съвета на директорите на публичното дружество Тодор Брешков уточни, че очакванията са това да стане към края на април - началото на май.

ФНИ купи търговски център "Доверие - Бриколаж" през август 2006 г. за 4 млн. евро. Имотът включва парцел с площ над 12 хил. кв.м, както и самата сграда, която е с РЗП 5375 кв.м. Според последния финансов отчет на фонда към края на четвъртото тримесечие на 2021 г. балансовата стойност на имота е близо 9.2 млн. лв.

Също през 2006 г., но няколко месеца по-късно, през ноември, ФНИ придоби и още един от магазините, в които се помещава обект на веригата Mr. Bricolage - този на столичния бул. "Цариградско шосе". Той беше купен за 6 млн. евро, като там договорът за наем с Mr. Bricolage също е до края на 2026 г.

Пред "Капитал" Брешков поясни, че за софийския имот не са водени разговори за продажбата му. "И двата магазина не сме ги оферирали, просто в конкретния случай се появи купувач, който ни предложи добри условия и се съгласихме", коментира той. Според информацията на сайта на ФНИ към декември 2021 г. двата търговски имота съставляват 15% от инвестиционния портфейл на фонда.

Разширяване за Mr. Bricolage

При покупката и на двата имота през 2006 г. ФНИ сключи 10-годишни наемни договори с Mr. Bricolage, които впоследствие подновява. От отчетите на фонда става ясно, че последното удължаване е от 2020 г., когато договорите са удължени до 2026 г.

"Договорът ни за наем в търговски център "Доверие - Бриколаж" във Варна е до края на 2026 г. По правило нашите договори са 10-годишни, така че след изтичането му ще преговаряме за нов договор с новия собственик", обяснява Траян Халаджов.

Междувременно, "Доверие - Брико" подготвя и разширяването на френската верига в България. "Тази година предстои да открием нов магазин Mr. Bricolage в Перник, а през следващата година - в Хасково. Магазините ще бъдат разположени върху площи под наем, които са в новостроящи се ритейл паркове", посочва мениджърът. По думите му средната инвестиция в обект ще е около 1.5 млн. евро, а с откриването на двата нови магазина работните места в компанията ще се увеличат с около 150.

Един наемател по-малко

В съобщението си до борсата от "Фонд за недвижими имоти България" посочват още, че изтичащият в края на март 2022 г. договор за наем с "Модис България" няма да бъде подновен. Аутсорсинг компанията е ключов наемател в офис сграда "Камбаните" в София, където към момента заема над 6300 кв.м от общо отдаваеми над 9300 кв.м офис площи и прилежащи помещения. Така след края на първото тримесечие заетостта на сградата ще бъде 33.26%, посочват от ФНИ.

По темата работи и Мара Георгиева

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар