Недвижим имот на себестойност - възможно ли е

Арх. Вержиния Николова, управител на KONSTRUKTIVE

Недвижим имот на себестойност - възможно ли е
Недвижим имот на себестойност - възможно ли е
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Програма за инвестиране в строителството, с която можете да инвестирате като строителен предприемач или да придобиете жилище на цена близка до себестойност.

Бихте ли описали накратко как работи програмата на KONSTRUKTIVE за инвестиране в строителство?

Инвестиционната програма е създадена с цел частично акумулиране на капитал за реализиране на дадена строителна инвестиция. Но от гледна точка на нашите клиенти тя е възможност да закупят застроена площ на цена, близка до нейната себестойност. Застроената площ може да бъде под формата на жилище, офис или търговски обект.

Много е важно да се отбележи, че още с подписването на пакета договори участниците в инвестиционната програма стават собственици в парцела, върху който ще се реализира сградата, с квота, съответстваща на тяхното финансово участие. По този начин се продава само част от сградата, като другата част е предназначена за продажба на свободния пазар. Това е изключително важно да се отбележи, защото така предпазваме инвестицията от евентуални инфлационни изменения. Поради тази причина цената, на която нашите клиенти закупуват застроена площ, е окончателна и не подлежи на промяна.

Какви са приблизителните параметри на сделките, които реализирате в момента?

Чрез инвестиционната програмата "затворихме" строителни инвестиции в няколко парцела. В момента тези имоти са в проектна фаза и през 2023 г. ще започне строителството. Сделките, които се реализираха в тях, бяха на нива от €680/м² до€850/м²за жилищна площ. Цената е окончателна с включен ДДС и нотариални такси. Очакваната доходност от клиентите, които закупиха застроена площ с цел инвестиция, е от 64% до 89%. За да постигнем тези атрактивни параметри, ние изключително внимателно подбираме парцелите, в които развиваме инвестиционна програма. Цената на земята, условията на строителство и потенциала на имотите са основните фактори, които влияят на избора ни на терени.

В момента имате ли отворени програми, в които хората могат да инвестират или да закупят жилище?

Имаме няколко имота в кв. "Левски", в които клиентите ни могат да се включат веднага. Предстои скоро да отворим инвестиционна програма за един много интересен и иновативен комплекс в кв. "Дружба". Но "черешката на тортата", ако мога така да се изразя, е комплексът ни в с. Герман (р-н "Панчарево"). Двата проекта, в кв. "Дружба" и с. Герман, са в последната си фаза на анализ на собствеността и подготовка на документите към инвестиционната програма. В началото на 2023 г. ще бъдат отворени за инвеститори, като към момента можем да дадем информация за финансовите параметри на сделките и общата архитектурна концепция.

Нова ли е програмата на KONSTRUKTIVE за инвестиране в строителство?

Програмата не е нова. Този начин на финансиране винаги е съществувал, но в ограничен вариант. Всеки строителен предприемач има кръг от приятели и познати, които инвестират в неговите обекти на изключително атрактивни цени. Ключовият фактор в тези случаи е доверието, което те имат в съответния строителен предприемач, поради дългогодишното си познанство. Това, което ние направихме, е този начин на финансиране да придобие корпоративен вид и да стане достъпен. Доверието го печелим именно с това, че всеки участник в инвестиционната програма става собственик на част от парцела, в който ще се реализира сградата. Това е един от най-важните аспекти на програмата.

С популяризирането на този продукт интересът към него нараства постоянно. Затова и непрекъснато търсим нови подходящи терени.

Вие винаги казвате, че преди всичко сте архитекти. Как това влияе на този финансов продукт?

На нашите клиенти винаги казваме, че ние преди всичко сме архитекти и на нашата работа гледаме като такива. Изключително важно за нас е това, което оставяме след себе си. Сградите, които в момента се проектират и ще започнат строителство през 2023 г., са подчинени на нашите три принципа - функционалност, генетика и екология. Читателите могат да се запознаят с тях на нашия уебсайт. Накратко казано, това са сгради, които изцяло отговарят на начина на живот на съвременния човек. Върху тези принципи работихме близо две години и сме изключително щастливи, че те скоро ще бъдат приложени в реална среда.

Съществуват и други форми на акумулиране на капитал. Защо избрахте тази? Защо не избрахте акционерно дружество или друг подобен финансов модел?

Акционерното дружество, платформите за споделено финансиране и други подобни финансови модели са различни варианти за набиране на капитал. От 2005 г., откакто съществуваме, наблюдаваме действието и ефекта им и почти всички те са предназначени за специфичен кръг от хора, които имат широки познания в областта на финансите. За потребителите, които не работят със споменатите финансови модели, но искат да инвестират спестяванията си или да закупят жилище на атрактивна цена, няма достатъчно алтернативи. Чрез инвестиционната програма ние се фокусирахме именно върху тази група хора и очакванията ни се оправдаха.

Огромната разлика между програмата на KONSTRUKTIVE и споменатите финансови модели е, че клиентите ни стават собственици на земя, която с течение на времето постоянно увеличава стойността си. Това е и тяхната гаранция!