Мрежата от фирми в София: Близки връзки и съвпадения (3/3)

Къде се пресичат пътищата на общинските съветници Христиан Петров и Георги Георгиев, фондът "Морнингсайд хил" и държавният Фонд на фондовете

На ул. "Женева" 7 се намира адвокатската кантора "Георгиев и Колев", като името на Христиан Петров се появява в учредяването на договорна ипотека на къщата през 2017 г., от страна на кредиторите с "Уникредит Булбанк".
На ул. "Женева" 7 се намира адвокатската кантора "Георгиев и Колев", като името на Христиан Петров се появява в учредяването на договорна ипотека на къщата през 2017 г., от страна на кредиторите с "Уникредит Булбанк".
На ул. "Женева" 7 се намира адвокатската кантора "Георгиев и Колев", като името на Христиан Петров се появява в учредяването на договорна ипотека на къщата през 2017 г., от страна на кредиторите с "Уникредит Булбанк".    ©  Надежда Чипева
На ул. "Женева" 7 се намира адвокатската кантора "Георгиев и Колев", като името на Христиан Петров се появява в учредяването на договорна ипотека на къщата през 2017 г., от страна на кредиторите с "Уникредит Булбанк".    ©  Надежда Чипева
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

В миналите текстове от мини-поредицата на "Капитал" (тук и тук) разказахме за началото на една десетгодишна мрежа от свързани компании и хора, редовно печелещи търгове на общината и нейните звена, като проследихме как тя се развива и до днес - десетки милиони левове публични пари по-късно. Една от фирмите - "Транс Софт Интернешънъл" стига и до държавния Фонд на фондовете, през избрания за поседник "Морнингсайд Хил". Изборът на фонда през 2019 г. събира общинския съветник и бивш директор на ЦГМ Христиан Петров, съпругата му и бивш директор на ФнФ Светослава Георгиева и адвокат Георги Георгиев, сега председател на СОС. Всеки от тях отрича да познава компанията или да е свързан с нея. В тази част, ще проследим и другите връзки в тази история.

"Морнингсайд Хил", Христиан Петров и адвокат Георги Георгиев ги свързва още нещо, освен София, Фондът на фондовете и рисковия капитал - имотите. Бащата на Павел Велков - управител на "Морнингсайд Хил", е съдружник във фирмата "Витоша пропърти кампъни", където управител е Христиан Петров. Нейната дейност е свързана с покупко-продажба на недвижими имоти.

"Това е във връзка с една сделка с недвижими имоти в края на миналата година. Те ни пичнаха (от pitch - правя бизнес предложение б.р), аз реших да се включа", казва Велков, макар и участието формално да е на баща му. Христиан Петров разказва, че от 2020 г. е решил да се занимава именно с такъв бизнес и решил да тества тази концепция с Велков, който по стечение на обстоятелствата е ръководител на фонд, спечелил пари от ръководения от жена му Светослава Георгиева Фонд на фондовете.

И Петров, и Велков обясняват, че се запознават след като "Морнингсайд Хил" е спечелило процедурата на Фонда на фондовете. "Със сигурност нашето партньорство е в периода след като жена ми е напуснала Фонда. Сигурно някъде сме се видели с общи приятели, от там се запознаваме", казва Петров.

Във фирмата, освен Велков и Георгиева, съдружник е и Зинаида Найденова. Тя, не особено изненадващо, също е свързана с община София - работила в общинско дружество - "Столичен автотранспорт", докато Петров е директор на ЦГМ. Била е член на оценителна комисия за обществени поръчки в ролята на финансов контрольор, личи от публично достъпен протокол.

"Знам, че е работила там, но не я познавам от там", казва Петров, като поясни, че я познава от много години и подчерта, че той е бил директор на ЦГМ, не на "Столичен автотранспорт".

Близки къщи

Има и други любопитни връзки по линия на недвижимите имоти. На ул. "Женева" 7 в София се намира кантората на "Георгиев и Колев" - фирмата на настоящия ръководител на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Тя се помещава в триетажна сграда, която, според регистрите, води към името на Христиан Петров. Петров фигурира в договорна ипотека от 2017 г. - там кредитор е Уникредит Булбанк по заем от малко под половин милион лева, като Петров е посочен в раздела като "Друг".

Ипотекарен длъжник на идеални части от земята и два етажа е Даниела Шишманова. Тя е в съвета на директорите на "Кидамом Партнърс", където Христиан Петров е съсобственик (с 37% дял), заедно с фонда Eleven, който е инвестирал в компанията през 2019 г. Пред "Капитал" Петров посочи именно опита си в "Кидамом" (разработила видеопортал за филми и образователни програми за деца) за водещ при избора му за директор на Центъра за градска мобилност, тъй като фокусът тогава са били теми, свързани с нови технологии (като тикет системата).

Вероятно условията, които кантората на Георгиев получава в тази къща са добри, тъй като партньорът му Стоян Колев и неговата строителната фирма "Тринити кепитъл" притежават от юли 2019 г. няколко имота в съседство - в обновената красива къща на ул. "Женева 9", но не са преместили там офиса.

На изпратени въпроси на "Капитал" относно дали е имал бизнес взаимоотношения с Христиан Петров, вкл. преки или непреки отношения по линия на бизнеса с недвижими имоти, Георгиев не отговори (виж прикачения файл).

Христиан Петров коментира, че няма бизнес отношения с Георгиев, нито по линия на недвижимите имоти, нито по линия на отдаването им под наем, като казва, че "по-скоро в известен смисъл сме конкуренти". Запознали са се, когато Георгиев е бил адвокат на общината във връзка с наредбата за поскъпване на билетчето от 1 лв. до 1.60 лв, а той - директор на ЦГМ, разказва Петров.

Самата "Тринити кепитъл" води и към друга любопитна връзка - от 2020 г. тя е собственик на регистрираната пак на ул. "Женева" 7 "София Ийст Плаза". Преди това - до 2018 г., миноритарен акционер в нея е бил Николай Иванов, който през декември миналата година е станал член на Надзорния съвет на вече известният Фонд на фондовете.

Това е поредното съвпадение в тази история, пълна с изключителни съвпадения. Защото София, оказва се, е изключително малък град, ако искаш да се занимаваш с бизнес.

Полезни познанства

Когато Светослава Георгиева става директор на Фонда на фондовете, има съмнения, потвърдени от няколко независими един от друг източника на "Капитал": че влияние върху решенията има бившият съветник на Бойко Борисов и кум на Георгиева и Христиан Петров - Радослав Точев. Неговата съпруга Нина по това време също работи във Фонда на фондовете (назначена преди Георгиева). Името на Точев наскоро отново влезе в публичното пространство, когато в интервю Цветан Цветанов посочи, че се е запознал с него като съветник на екипа към финансовото министерство и намекна, че по тази линия Владислав Горанов е избран за министър.

И Точев, и Христиан Петров са завършили във Франция и са били съветници в политическия кабинет на Бойко Борисов, откъдето Петров твърди, че се е запознал и с кмета на София Йорданка Фандъкова, впоследствие предложила му да бъде общински съветник и директор на Агенцията за приватизация и впоследствие ЦГМ.

Когато директор на Фонда е Георгиева, прави впечатление и друга връзка с ЦГМ - назначението на тогавашен кадър на общинското дружество - Лазар Петров, за шеф на отдела, структуриращ финансовите инструменти по оперативните програми. Той участва тогава и в комисията по избор на финансови посредници по програма "Иновации и конкурентоспособност".

Светослава Георгиева отрича категорично тези съмнения за влияние върху решенията на фонда в коментари за "Капитал" и други медии. Пред "Капитал" Христиан Петров коментира, че познава Радослав Точев още от времето когато е живял и учил във Франция (бел. авт. - там Точев е завършил Института за политически науки в Париж, където е учил заедно с Макрон) и той е техен кум, но категорично отрича Точев да му е помагал по политическа или финансова линия.

"По никакъв начин не е помагал на мен или на жена ми. И аз, и жена ми си имаме кариера, как ще ни помага - това е абсурдно. Абослютно не", казва той. И разказва, че той и Георгиева от години не искат да се занимават повече с България и българската администрация, тъй като и двамата имат горчив опит. В момента Георгиева е член на инвестиционния комитет на програмата на Европейската комисия InvestEU, която разпределя стотици милиарди евросредства.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар