Телефонната палата - нов собственик, нов късмет

Бизнесменът от хазарта Георги Папазки купи сградата на ул. "Гурко" в центъра на София за 22 млн. лева. Продавач е ликвидатор на дъщерно дружество на "Ню геймс", което беше на Васил Божков, а сега е в несъстоятелност

Телефонната палата се намира точно срещу "Гранд хотел София" - петзвездният хотел на НИКМИ.
Телефонната палата се намира точно срещу "Гранд хотел София" - петзвездният хотел на НИКМИ.
Телефонната палата се намира точно срещу "Гранд хотел София" - петзвездният хотел на НИКМИ.    ©  Надежда Чипева
Телефонната палата се намира точно срещу "Гранд хотел София" - петзвездният хотел на НИКМИ.    ©  Надежда Чипева
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Бизнесменът от хазарта Георги Папазки купи сградата на ул. "Гурко" в центъра на София за 22 млн. лева.
  • Продавач е ликвидаторът на дъщерно дружество на "Ню геймс", което беше на Васил Божков, а сега е в несъстоятелност.
  • Като начало новият собственик ще укрепва сградата, а после ще я развива като многофункционална. Вероятно ще я направи хотел.

Когато преди шест години Васил Божков купува Телефонната палата на ул. "Гурко" в София за 33.9 млн. лева, от дружеството му "Нове холдинг" обясняват, че плановете му са да я превърне в музей на световно ниво. В него той смята да изложи колекцията си от антики и картини.

Сега колекцията вече трета година е иззета от прокуратурата и бъдещето и е неясно. Божков се укрива в Дубай, като срещу него са повдигнати множество обвинения. А Телефонната палата има нов собственик - бизнесменът Георги Папазки. За себе си Папазки казва, че цял живот работи в сферата на хазарта и е най-познат през Winbet. Според Търговския регистър последната година регистрира няколко свои компании, чрез които замества участието си като физическо лице в множество хазартни фирми, включително и за софтуер. През своето "ГПП Глобъл" например държи 40% от "Уин бет онлайн" - дружество с приходи от 183 млн. лева за 2021 г.

Телефонната палата обаче изглежда негов отделен или страничен проект. По информация от нотариалния акт Папазки купува актива декември миналата година за 22 млн. лева през едноличното си дружество "ГПП Мениджмънт", регистрирано по-рано през месец май.

Продавач е ликвидаторът на "НГ Пропърти" - дружеството, в чиито активи са сградата и теренът. Ликвидаторът е назначен от синдика на дружеството майка "Ню геймс". Мажоритарен акционер в него е Васил Божков, но от началото на 2021 г. то е обявено в несъстоятелност и дейността му е прекратена.

"Покупката се извърши след заличаването на четири възбрани, наложени от държавата, с одобрението и под надзора на компетентния български съд в открито производство по несъстоятелност и ликвидация на предишния собственик и съобразно указанията на синдика", пише в официално съобщение на "ГПП Мениджмънт", изпратено до медиите в петък.

Първо укрепване, после хотел?

Прессъобщението на новия собственик не дава конкретен отговор какво ще е бъдещото предназначение на сградата. Пише, че намеренията са "тя да се превърне в многофункционална сграда, като същевременно се запази историческото й излъчване". А също и, че "очаква се да обогати културния облик на централната част на столицата. Инвеститорът държи изключително много на ландшафта и при изграждането на сградата ще го обогати в максимална степен".

Според информирани източници едно от най-вероятните развития е сградата да стане хотел (подобна функция попада в отреждането "многофункционална обществено обслужваща сграда" - бел. авт.). Твърди се, че новият собственик е в напреднали преговори с голяма международна хотелска верига, която засега не е представена на пазара в София, за да работи под бранда й. Ако тези планове се реализират на ул. "Гурко" ще има два луксозни хотела един срещу друг - точно срещу Телефонната палата е "Гранд хотел София" - петзвездният хотел на НИКМИ.

Освен това "плановете на инвеститора предвиждат да се укрепи конструкцията, тъй като в момента не отговаря на съвременните земетръсни норми. От години сградата е оставена без поддръжка и по тази причина се превръща в опасна за живота и здравето на българските граждани", се казва още в прессъобщението.

За укрепването на сградата има съществуващ проект, чието изпълнение ще струва около 20 млн. лева, казват информирани източници. В момента покривът е протекъл, някои външни облицовки падат и инвеститорът е извикал алпинисти, които да ги укрепят на първо време.

С опция за още един етаж

Сградата на Телефонната палата е от 30-те и 40-те години на миналия век. Строежът ѝ започва през 1938-1939 г. и е окончателно завършен едва през 1949 г. Разположена е на терен от 4.1 дка в идеалния център на ул "Гурко" 2-4. Тя е шестетажна с разгъната застроена площ 17.4 хил. кв.м. Строена е по проект на архитектите Станчо Белковски (Националната музикална академия, Алианс Франсез, Младежкия театър, синдикат "Подкрепа" на пл. "Гарибалди", хотел "България") и Борис Йолов. Това е първата сграда на телефонна палата в България, но по-късно такива сгради са построени и в другите големи градове. Така че е определена като архитектурно-строителен паметник от ниска категория - "за сведение".

След приватизацията "Българска телекомуникационна компания" прави няколко неуспешни опита да я продаде. Накрая в търг на два етапа с анонимно наддаване "при засилен интерес с преобладаващо българско участие" я купува Божков, тъй като предлага най-висока цена. Самата БТК (днес "Виваком България") остава в нея като наемател до края на 2019 г. и в момента има учредено вещно право за ползване.

През юли 2019 г. "НГ Пропърти" получава строително разрешение, за да надгради Телефонната палата с още един етаж и да й направи подземен паркинг. Това стана след поредица съгласувания и въпреки протестите на гражданското сдружение "Спаси София" срещу надстрояването. Главният архитект на София тогава обяснява пред медиите, че скатният покрив на палатата ще бъде заменен с мансарден етаж. Така тя ще е в съзвучие със съседната сграда на "Български пощи", която е надстроена по аналогичен начин.

В същото разрешение и предназначението на сградата се променя - от обществено-административна в многофункционална обществено-обслужваща с изложбени площи, офиси, технологични помещения, две платформи за достъп и подземен гараж. Общата й РЗП със сутерен според разрешителното вече става 22 170 кв.м.

"Избрах предложилия най-висока цена"

Преди шест години Божков купува сградата на цена, която е с 12 млн. лева по-висока от постигнатите за нея сега 22 млн. лева. Във финансовия отчет на "НГ Пропърти" за 2021 г. земите и сградите са оценени на 28.4 млн. лева. В същото време дружеството има натрупана загуба през същата година от 1.7 млн. лева, и натрупана от минали - 6.2 млн. лева.

Емил Димитров, ликвидатор на "НГ Пропърти", обясни за "Капитал", че "цената се определи от експертни оценки, на база състоянието на сградата и наличието на тежести, след одобрението на съда по несъстоятелност".

Той не коментира начина, по който е била разгласена информацията за продажбата. Казва обаче, че е имало "може би трима кандидати" и че "избрах за купувач, предложилия най-висока цена". Продажбата му е отнела приблизително два месеца.

Липсата на "съществен интерес" той обяснява с това, че сградата е била с три или четири възбрани, а дружеството - в списъка "Магнитски". "От юридическа гледна точка списъкът "Магнитски'' не създава правни ограничения. Реално обаче, юридически лица, организации, учреждения, дори някои банки и застрахователи отказват да работят с дружества, включени в списъка", коментира адвокат Димитров.

Чисто формално американският глобален акт "Магнитски" единствено забранява на американски лица да влизат във взаимоотношения с включени в санкционния списък хора и фирми. Реално обаче повечето финансови институции превантивно отказват да обслужват посочените от американските власти лица по репутационни причини, а и защото може да бъдат обвинени, че помагат за заобикаляне на санкциите. В българското законодателство темата все още не е уредена - след първата вълна санкции по "Магнистки" от юни 2021 г. тогавашното служебно правителство на коляно представи свой разширен списък и мерки и ограничения за държавните ведомства и дружества да влизат в отношения с посочените лица, за да се минимизира рискът за държавата. Той обаче не предвижда забрани за частни субекти да сключват сделки със санкционирани лица.

По технологията на сделката

Собственик на "НГ Пропърти" е дружество в несъстоятелност, поясни още Димитров, имайки предвид компанията майка "Ню геймс". "Решението за продажба бе взето от несъстоятелното дружество ("Ню геймс" - бел. авт.), след одобрение на Софийски градски съд през декември 2022 г. А самата процедура по ликвидация (която е инициирана от съда) е с цел осребряване на имущество и удовлетворяване на кредитори", обясни Емил Димитров.

От нотариалния акт става ясно, че цената по сделката - 324 600 лева за терена и 21 675 400 лева за сградата, е преведена по специална доверителна сметка на нотариуса по сделката в "Търговска банка Д", която после е превела парите по изрично посочена от дружеството-продавач банкова сметка, открита в "Алианц банк България".

Временният синдик на "Ню геймс" Тихомир Найденов потвърди, че средствата от продажбата са получени в дружеството частично (малко над 20 млн. лева), тъй като преди това с част от тях ликвидаторът е удовлетворил постъпили искания на кредитори на "НГ Пропърти". Видимо от Търговския регистър, Димитров е публикувал покана към кредиторите да предявят искания на 8 август с шестмесечен срок, изтекъл на 8 февруари.

Дружеството все още не е заличено, тъй като има малка сума неуточнени средства - данък общ доход и задължителни осигуровки", обясни Найденов.

Каза също, че с приходи от дейността си "НГ Пропърти" са платили предварително изцяло публичните задължения по закона за местните данъци и такси, за да избегнат попадането му в процедура по несъстоятелност, която е по-бавна и тромава в сравнение с тази по ликвидацията.

Пътят на "Ню геймс" до несъстоятелността, и на "НГ Пропърти" до ликвидацията

На 22 февруари 2020 г. във връзка с изменения тогава Закон за хазарта (лотариите станаха монополно право на държавното тото - бел. авт.) лицензите на "Ню геймс" за организиране на хазартни игри са прекратени. Четири дни по-късно - на 28 февруари, дружеството подава молба до СГС за откриване на производство по несъстоятелност, поради настъпила неплатежоспособност, пише в годишния доклад за дейността на компанията.

На 11 март 2020 г. по партидата на "Ню геймс" в Търговския регистър е постановена обща възбрана и запор върху имуществото на дружеството.

На 6 януари 2021 г. вече е вписано обявяването му в несъстоятелност. Макар подобно желание да е имало и самото дружество, то става по искане на кредитори - няколко физически лица, с неизплатени печалби от лотарията и няколко юридически.

Първата жалба например, е от молител от Севлиево, който е спечелил 1 млн. лева от лотарийна игра, преведени са му първите две вноски, но третата - дължима на 28 февруари не му е била изплатена. Към него са се присъединили и другите.

По отношение на дъщерното дружество "НГ Пропърти" в периода февруари - октомври 2020 г. има три постановления на НАП, с които като предварителни обезпечителни мерки са наложени възбрани - първо върху кафенето и нощния клуб в сградата на Телефонната палата, после върху всички акции на "Ню геймс" в "НГ Пропърти" и върху вземане на компанията-майка от дъщерното дружество. На "НГ Пропърти" е наложена пълна данъчна ревизия от създаването му насам. А след това с обезпечителна заповед на СГС е наложена възбрана върху целия имот, собственост на "НГ Пропърти". Тогава от Дубай Божков заяви, че върху сградата е наложен запор заради невнесен ДДС "от евентуалните бъдещи приходи от продажба на билети".

На 5 април 2022 г. временният синдик на "Ню геймс" Тихомир Найденов, "в качеството му на едноличен собственик на капитала на "НГ Пропърти", както пише в регистъра, взема решение за прекратяване и обявяване в ликвидация на дружеството. Той избира за ликвидатор Емил Димитров и определя шест месеца срок за приключването й, считано от 8 август 2022 г.

Информационна мъгла около колекцията

Мирела Веселинова

Най-дългото претърсване, извършвано някога в България. Така адвокати определят прокурорско-полицейската акция по описването и изземването на колекцията на Васил Божков от дома му на бул. "Васил Левски" и сградата на "Нове Интернал" на ул. "Московска" №43 в София, където до края на 2020 г. се помещаваше музей "Васил Божков" към фондация "Тракия". Акцията започна през януари 2020 г., когато на Божков бяха повдигнали обвинения и продължи повече от половин година - до края на лятото на същата година.

По груби сметки общо иззетите предмети са над 9000, макар че още тогава имаше възражения срещу тази бройка заради практиката да се описват поотделно експонати от археологическата колекция от един и същи вид, вместо да се отбелязват под един номер и само с бройката. По данни от края на 2020 г. прокуратурата е иззела над 1400 картини и графики и над 7000 предмета от античната колекция на Божков.

Още тогава станаха известни възраженията на защитата на Божков, че изземването е неотносимо към предмета на делото според първоначалното обвинение за изнудване, неплащане на такси от хазарт, търговия с влияние и т.н., не е представена заповед от Министерството на културата, не са ясни критериите, по които се изземват предметите и че това става по устни указания на наблюдаващ прокурор - кои предмети да се изземат и кои да се оставят на отговорно пазене.

Още преди три години прокуратурата обяви, че "след изземване на всички вещи, относими към предмета на доказване по делото, ще бъде назначена съдебно-археологическа експертиза по отношение на тях, която ще бъде възложена на екип от международни експерти, с цел постигане на възможно най-безпристрастно експертно заключение". И до момента не е известно това да се е случило.

На 27 март "Капитал" изпрати запитване до прокуратурата с въпрос какво се случва с колекциите от антични предмети и картини на Васил Божков, какъв е точният брой на артефактите, къде се съхраняват, назначена ли е международна експертиза за тяхната оценка, какви действия е предприела прокуратурата във връзка с тях и в какви срокове, предприемал ли е Божков някакви действия във връзка с тези предмети и т.н.

Два дни по-късно получихме отговор, че за запитването ни е уведомен наблюдаващият прокурор, който единствен може да вземе решение по него, за което ще бъдем уведомени. При всички случаи, търсената информация е много и е необходима преценка може ли и каква част от нея може да бъде предоставена без това да затрудни разследването, се казва в отговора, подписан от Десислава Петрова, зам.-шеф на Софийската градска прокуратура.





1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка

    Тази сграда (и нейната локация) е перфектна за луксозен хотел от голяма световна верига. Няма по-подходяща сграда в София.

    Нередност?
Нов коментар