Седмичен бюлетин за правни новини

Шофьор на кола с дерегистрация не се наказва, ако КАТ не го е уведомил; КС отклони искането на МС за запасняците и образува ново дело за отнетите шофьорски книжки за неплатени глоби; Проектът за нова наредба за проследяване на храните предизвика недоволство

Комисията по подбор на кандидатите за български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) с председател проф. Пламен Панайотов не одобри нито един от шестимата претенденти. Правосъдният министър трябва да обяви нова процедура за провеждане на конкурс, а държавата ни очевидно ще изпадне в забава по представянето в Страсбург на списък от трима кандидати
Комисията по подбор на кандидатите за български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) с председател проф. Пламен Панайотов не одобри нито един от шестимата претенденти. Правосъдният министър трябва да обяви нова процедура за провеждане на конкурс, а държавата ни очевидно ще изпадне в забава по представянето в Страсбург на списък от трима кандидати
Комисията по подбор на кандидатите за български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) с председател проф. Пламен Панайотов не одобри нито един от шестимата претенденти. Правосъдният министър трябва да обяви нова процедура за провеждане на конкурс, а държавата ни очевидно ще изпадне в забава по представянето в Страсбург на списък от трима кандидати    ©  Министерство на правосъдието
Комисията по подбор на кандидатите за български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) с председател проф. Пламен Панайотов не одобри нито един от шестимата претенденти. Правосъдният министър трябва да обяви нова процедура за провеждане на конкурс, а държавата ни очевидно ще изпадне в забава по представянето в Страсбург на списък от трима кандидати    ©  Министерство на правосъдието
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Комисията по подбор на кандидатите за български съдия в Европейския съд по правата на човека не одобри нито един от шестимата допуснати претенденти - Виктор Соловейчик, Драгомир Йорданов, Катерина Йочева, Красимира Милачкова, Пламен Борисов и Татяна Бъчварова (протокола вижте тук). Предстои правосъдният министър Крум Зарков да насрочи нов конкурс, който ще е трети поред от началото на годината. На първия конкурс се явиха само трима кандидати и той бе отменен заради липсата на конкуренция, тъй като България трябва да представи в Страсбург списък от трима кандидати до 31 май т.г.

Върховният административен съд (ВАС) е отменил решението на Административен съд - София-град, с което бяха обявени за нищожни текстове от наредбата за обществения ред в столицата, с които се забранява използването на фойерверки на открито освен след изричното разрешение на кмета на съответния район - с изключение на времето около Нова година. Според ВАС общинският съвет не е излязъл извън правомощията си с тази забрана. Спорът трябва да бъде пререшен от нов състав на АССГ.

//ТОП 3

Ново тълкувателно постановление на ВКС и ВАС: Шофьорът на кола, дерегистрирана заради липса на "Гражданска отговорност", не се наказва, ако КАТ не го е уведомил

Шофьор на автомобил, чиято регистрация е служебно прекратена заради липса на (изтекла) застраховка "Гражданска отговорност", не се наказва с отнемане на книжката за срок между 6 месеца и 1 година, ако не е бил официално уведомен от КАТ за дерегистрацията. Това приемат в съвместно Тълкувателно постановление (№2/2023 г.) съдиите от Наказателната колегия на Върховния касационен съд и двете колегии на Върховния административен съд (ВАС). Уведомяването на собственика на моторно превозно средство за служебно прекратената регистрация не е елемент от фактическия състав на прекратяването на регистрацията, а е последващо, но има пряко отношение към субективния елемент на това административно нарушение, приемат съдиите. Собственикът на колата обективно няма как да знае кога точно е била прекратена служебно регистрацията, а знанието за точната дата е от значение за субективната съставомерност на деянието.

КС отклони искането на МС за запасняците и образува ново дело за отнетите шофьорски книжки за неплатени глоби

Конституционният съд (КС) единодушно отклони искането на Министерския съвет за тълкуване на възможността за въвеждане в закон на задължителна военна подготовка на запасняците. В определението - по доклад на Соня Янкулова - се казва, че в случая няма реален правен спор, доколкото не съществува неяснота на конституционния текст. А въпросът за избора на адекватен на средата за сигурност и на заплахите начин на подготовка на запасняците не се решава от КС, а от законодателя.

Във вторник КС образува и ново конституционно дело (№7/2023 г.) по искане на Висшия адвокатски съвет срещу текста на чл. 159, ал. 2 от Закона за движението по пътищата, според който не се издават шофьорски книжки или отнетите не се връщат, ако шофьорът има неплатени глоби. В искането на адвокатурата се цитира решение №3/2021 г. на КС по аналогичен казус за временното отнемане на книжката и спирането на колата от движение заради неплатени глоби, където се казва, че държавата не може да санкционира гражданите, защото не е в състояние да си събере глобите по реда на принудителното изпълнение.

Другата новина около КС - от началото на април институцията е с нов сайт, който предлага несравнимо повече възможности за търсене от предишния.

Проектът за нова наредба за проследяване на храните предизвика недоволство в бранша

Министерството на земеделието публикува за обществено обсъждане обещания проект на Наредба за създаване на централен регистър за проследяване на храните, която задължава всеки производител, вносител или търговец на храни и напитки да декларира всяка своя сделка пред редица държавни органи. Това е една от мерките срещу повишаването на цените, които служебният кабинет обяви, но проектът предизвика силно недоволство сред 14 браншови организации, представителни за хранителната индустрия. Те възразяват, че това ще натовари отрасъла с огромна бюрокрация по отчитането и ще извади наяве чувствителна информация като търговска тайна. Още по темата тук. Междувременно Министерството на икономиката публикува в петък на сайта си и проект на Закон за надценките на хранителни продукти, който предвижда 17 основни вида храни да се предлагат с максимална надценка от 10% (проекта вижте тук).

//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

Теодора Георгиева: Имаме сериозни сигнали за корупция и се надявам скоро да влязат в съда >> Българският европейски прокурор коментира пред "Капитал" проблемите пред българския офис на Европейската прокуратура и перспективите пред развитието на двете нови големи разследвания - за измама с въглеродни емисии в тецовете на Ковачки и за ремонта на жълтите павета в София. Кандидати за европейски делегирани прокурори има, но те не вярват, че в този ВСС ще имат шанс да бъдат оценени, казва Георгиева.

"Заговорът срещу Гешев", втора серия: Прокуратурата публикува нови чатове и разговори с Къро >> С нова порция подслушани разговори и чатове прокуратурата сервира продължение на зрелищната пресконференция от средата на март, на която беше обявено, че се разследва заговор срещу главния прокурор Иван Гешев. Стана известно, че Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство за организирана престъпна група за търговия с влияние с цел дискредитиране и отстраняване на висши магистрати и полицейски служители, второ дело срещу престъпна група за извършване на убийства и трето производство за данъчно престъпление.

Чужденец да отвори малък бизнес в България - на една банкова сметка разстояние >> Висшият адвокатски съвет и двустранни търговски камари в България предлагат на министъра на правосъдието промени в Наредба №1 от 14.02.2007 г. за водене, съхраняване и достъп до Търговския регистър и до Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, според които вместо капиталът на малките фирми на чужди граждани да се внася в набирателна сметка, да се представя документ от управителя на фирмата, че капиталът е депозиран при него.

Късметлия от "Националната лотария" загуби дело за 760 хил. лв. срещу Народното събрание >> След две години съдебна битка късметлия с печеливш билет от "Национална лотария" загуби дело в Софийския градски съд, което заведе срещу Народното събрание. С иска той настояваше да получи неизплатената си печалба в размер на 760 хил. лв. от общо спечелени 1 млн. лв. като следствие от това, че парламентът забрани със закон частните лотарийни игри.

Европарламентът иска глоби и затвор за политици и компании, причинили "екоцид" >> Всяко поведение, което причинява тежки и широко разпространени или дългосрочни или необратими щети, да се третира като престъпление, като това би включвало например нефтени разливи, трайно замърсяване с пластмаса или замърсяване от дълбоководен добив на изкопаеми горива, екологични бедствия, причинени от дънно тралене, и др. Дузина страни по света вече имат действащо законодателство за екоцид.

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

Съдът: КПКОНПИ няма и.д. председател, а заместникът Антон Славчев не може да освобождава служители. Зам.-председателят на КПКОНПИ Антон Славчев не е избран от парламента за и.д. председател на комисията след оставката на Сотир Цацаров, поради което не е компетентен да назначава или освобождава служители, както и да изпълнява други задачи, вменени единствено на председателя. Това става ясно от решение на Административния съд - София-град, по жалба на Росица Митрова, която е била съкратена от Славчев като държавен инспектор в КПКОНПИ, а съдът обявява заповедта за нищожна >> Лекс

Председателите на съдилища - липсващото парче от пъзела на съдебното управление. Сравнителноправен анализ на двама автори от Института за съдебни изследвания в Бърно, Чехия, чиято цел е да предложи ново и цялостно разбиране за ролята на председателите на съдилищата в съдебното управление в Европа >> Съдебен вестник