Съсобственици във велинградския Аrte отварят петзвезден хотел в Цигов чарк

Grande Vista Resort & Spa разполага с 90 помещения, два ресторанта, нощен клуб и басейни, които се помещават в реставрирана почивна станция от 80-те

Grande Vista разполага с външен и вътрешен басейн с гледка към езерото и хълма
Grande Vista разполага с външен и вътрешен басейн с гледка към езерото и хълма
Grande Vista разполага с външен и вътрешен басейн с гледка към езерото и хълма    ©  Цветелина Белутова
Grande Vista разполага с външен и вътрешен басейн с гледка към езерото и хълма    ©  Цветелина Белутова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Хотелът на Магдалена Гагова Grande Vista Resort & Spa е ремонтирана почивна станция от 80-те.
  • Той има 90 стаи и апартаменти, два ресторанта и басейни.
  • Ще бъдат построени 28 къщи на терен в съседство до хотела, част ще са за продажба.

В планинския курорт Цигов чарк, който се намира в непосредствена близост до яз. "Батак" и е на около 120 км от столицата, основните активности за посетители са пешеходният туризъм и водните спортове, но районът и съоръженията не са особено развити. Затова и преобладават малките семейни хотели и вили за отдаване под наем. От началото на юли обаче има нов, значително по-голям играч в зоната около язовира - петзвездният хотел Grande Vista Resort & Spa. Със своите 90 стаи и апартаменти, 2 ресторанта, външен и вътрешен басейн, а и нощен клуб цели да привлече туристи не само от България, но и Централна и Западна Европа.

Собственикът на хотела вече има опит в обекти с пет звезди - дяловете в дружеството "Ем Джи груп БГ" (в което е Grande Vista) се държат от Магдалена Гагова, която притежава и 30% в петзвездния хотел във Велинград Arte Spa Park Hotel. Гагова е дъщеря на велинградския бизнесмен Александър Гагов, който е в строителния бизнес от над 15 години и е общински съветник от ВМРО. В Arte фамилията Гагови (които държат терена, върху който е построен хотелът) са в съдружие с инвеститора Христо Томов (с дял от 67% в хотела през дружеството "Био хотел"). Arte Spa Park Hotel разполага със 126 стаи и през финансовата 2021 г. "Арте хотел" има приходи над 8.7 млн. лв. и печалба 979 хил. лв. Магдалена Гагова пояснява, че отвъд нейното участие в собствеността връзка между двата хотела няма, а и не се планира да има - персоналът и управителите на двете места са различни и концепциите на хотелите имат малко общо помежду си.

Реставрация вместо ново строителство

През 2021 г. чрез дружеството "Горди" Гагови купуват пететажен имот на хълма на язовир "Батак", предназначен за почивна станция и построен през 80-те години. До 2010 г. имотът работи като хотел, а оттогава е затворен и необитаем. От публикувана през 2021 г. от агенция Suprimmo оферта за продажба на имота става ясно, че той е с РЗП 11 000 кв.м, като по думи на Гагова площта с терена около сградата е 17 000 кв.м. В офертата цената е 1.6 млн. евро без ДДС, но от хотела не дават информация за платената сума.

След сделката се взема решението да инвестират в реновация на обекта, вместо да строят наново, като Гагова казва, че единствената допълнителна пристройка към вече съществуващата сграда се изгражда, за да свърже СПА центъра с хотела. Добавя, че ремонтът излиза доста по-скъпо от очакваното, а на стаите се налага да се направи преразпределение, за да съвпадат със стандарта за петзвезден хотел - в момента хотелът разполага с общо 90 помещения, от които 17 са двуспални апартаменти, 5 са едноспални, а останалите са стаи.

"Инвестицията в проекта е милионна, а дори не сме приключили с нея", отговаря на въпрос колко средства изисква реновацията. "Работата по сградата ще продължи поне още година, а на следващ етап ще инвестираме в строежа на частни имоти за продан", казва тя.

В района има инфраструктурни проблеми, особено належащо е решението на този с водата. "Организираме срещи на хотелиерите с общината, от която сме получили уверения, че скоро ще бъдат инвестирани средства за премахването на проблема", казва Гагова. "А дотогава имаме инсталирани филтри, с които я пречистваме за гостите си."

Добавя, че за ремонта на бившата почивна станция стопанисващото дружество на хотела "Ем Джи груп БГ" получава и банков кредит. По информация от регистъра през 2022 г. Юробанк (Пощенска банка) отпуска 1.47 млн. лв. за хотела на дружеството инвеститор "Горди", което по-късно дарява обекта с терена на "Ем Джи груп БГ".

Кои теми, свързани с недвижимите имоти, ви интересуват. В каква позиция сте вие на пазара на недвижими имоти. Кои неясни въпроси, свързани с имоти, бихте искали да ви разяснят експертите. "Капитал" търси отговор на всичко това в анкета сред читателите си. Моля, попълнете анкетата тук!

Голямата гледка

Името Grande Vista не е случайно. Преведено от испански (където Гагова завършва бакалавър по "Хотелиерство"), то означава голямата или красивата гледка, която действително може да се види от почти всяка точка в хотела, включително и от финландската сауна в СПА центъра, която е остъклена. Интериорът е тежък, планински, като преобладават дървото, тъмните цветове и кожата.

В хотела за отседналите има ресторант с външна тераса, а за клиенти, които не са гости на хотела, има и по-малък а-ла-карт ресторант. "В обектите ще се предлага регионална кухня, поднесена по модерен начин", разказва управителят на хотела Мартин Дулчев. Има обособен пура бар, като по време на разходка из хотела Дулчев показва, че бар и опция за напитки има във всеки обект на хотела - от лобито до басейна. Скоро предстои отварянето на нощен клуб в сградата до хотелската част, а докато гостите са там, малките посетители на хотела ще могат да се наглеждат от детегледачка, добавя той.

Поетапно отваряне

Grande Vista посреща клиенти от началото на юли, но части от хотела ще се пускат поетапно до края на годината. Концепцията на хотела е да може да предложи "цялостно преживяване" за посетителите си, т.е да не се налага да излизат от него за допълнително развлечение по време на престоя си, казва управителят Мартин Дулчев, който има опит в управлението на хотели от пловдивския "Вила Флавия", а по-рано менажира бутиков хотел във Флоренция. Връща се в България по време на пандемията, както по думите му правят и други българи в бранша. "Такива търсим и да се включат в екипа ни - българи с международен опит в хотелиерството", добавя той и пресмята, че за капацитета от около 200 посетители на хотела ще е необходим персонал от 100 души, набирането на който също ще е поетапно и ще съвпада с приема на повече посетители.

На сайта на Grande Vista нощувката в момента варира между 210 и 300 лв. "Съзнателни сме, че хотелът не е напълно готов, а и че не сме се доказали. Започваме със средно високи цени, казва Дулчев, от около 280 лв. на нощувка с включени закуска и вечеря, СПА съоръжения и детски център." Резервации могат да се правят по стандартните канали, добавя той, "но разчитаме най-вече на директна резервация през сайта ни, където няма проценти за медиатори".

На въпрос кога се очаква хотелът да започне да работи на печалба Дулчев не дава конкретен отговор. "От мениджърска гледна точка избиването очакваме да е дългосрочно и поетапно. Дълъг маратон бягаме, за да се случат нещата", казва той, като добавя, че хотелът ще заработи на 80% капацитет до края на лятото. Макар целогодишен, най-силен сезон вероятно ще е лятото.

На СПА сред природата

Основно звено е СПА центърът, който се управлява от вътрешен екип и се състои от няколко отделни зони. Разполага с вътрешен и външен басейн със система за солна електролиза, благодарение на която Гагова разказва, не се налага добавянето на допълнително хлор. Водата не е минерална, но на 15-минути от Grande Vista е Велинград, където има разнообразие от опции за еднодневен престой в СПА с минерални бани.

В Grande Vista гостите имат достъп до релакс зона с водни легла и панорамна гледка, термална зона, включваща финландска и билкова сауна, солна стая и хамам, както и фитнес зала. "Предстои да започнем да предлагаме терапии в масажните си студиа, като за двойки има обособени СПА кабинети за двама с вана", разказва Гагова.

"Концепцията на хотела е да е сред природата, затова разчитаме на уелнес елемента и на следващ етап планираме отварянето на медицински център на етажа под СПА центъра", казва Гагова. Пространството предстои да бъде ремонтирано и превърнато в зала за рехабилитация и процедури, добавя тя.

Инвестиция за къщи

А след поетапното отваряне на целия обект плановете са да започне строителството на 28 къщи на терен в съседство до хотела. По проект всички те ще са с еднакъв размер - 200 кв.м и 500 кв.м с включения двор. "Няколко от къщите ще оперират като част от хотела, а други ще продаваме, като ще предлагаме да се управляват и поддържат от нас", казва Гагова.

Кога обаче ще започне строежът не е ясно, добавя тя. "Необходимо е изграждане на нов път, но трябва да намерим начин и да не безпокоим посетителите на хотела. Следим как ще се развие търсенето спрямо сезоните и ще стартираме строежа в слаб сезон, за да не разочароваме клиентите си по време на престоя им", завършва тя. "Не бързаме. Тичаме дълъг маратон, всяко нещо ще се случва поетапно, както и трябва да бъде, за да гарантираме качеството, което твърдим, че можем да постигнем."

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    vasilangelov avatar :-|
    Vasil Angelov
    • - 1
    • + 7

    така го заграждат тоя язовир, че след 5-10 години няма да има много 'виста' там :/

    Нередност?
  • 3
    plamenss avatar :-|
    plamenss
    • - 1
    • + 5

    За тия цени на вечер по-добре някъде по белия свят!

    Нередност?
  • 4
    everlast666 avatar :-|
    everlast666
    • + 7

    А като са направили комплекс за десетки милиони (Grande Vista ...) защо чакат на общината и данъкоплатеца да реши проблема с водата, а не инвестират сами още милион-два?!?

    Нередност?
  • 6
    plamenss avatar :-|
    plamenss
    • + 4

    До коментар [#4] от "everlast666":

    Щото така са свикнали новобогаташите да им се дава!

    Нередност?
  • 7
    bpn29646885 avatar :-|
    bpn29646885
    • + 4

    Добра работа, без натрапващ се кич, както често се случва в България. Аз лично бих премахнал и ловните елементи, защото повечето туристи не се впечатляват и не одобряват точно такъв тип взаимодействие с природата. Включително и елените пред входа бих заменил с нещо по-стилизирано за украса.

    Нередност?
  • 8
    tci1573498368627998 avatar :-|
    krasi petkov
    • + 1

    Grande Vista - Голямо недоразумение . Не си заслужава , даже и да е напълно безплатно . Скъсаха се от реклама , а истината е , че хотела е недовършен и въобще не създава и минимален уют . Всеки подвел се да отседне , знае това много добре . Няма абсолютно нищо общо с Arte и е безумие да се сравняват !

    Нередност?
Нов коментар