🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Близко до "Химимпорт" дружество купува "Гранд хотел Варна" за 28 млн. евро

Сделката, която включва три хотела и марина ризорт, както и портфейлни инвестиции на "ГХВ" във взаимни фондове, трябва да бъде финализирана до 30 октомври

Едно от големите неизвестни засега е дали легендарният "Грандхотел Варна" ще бъде реновиран и отново ще отвори за туристи, или ще остане зад борда
Едно от големите неизвестни засега е дали легендарният "Грандхотел Варна" ще бъде реновиран и отново ще отвори за туристи, или ще остане зад борда    ©  Надежда Чипева
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Близката до "Химимпорт" Black Sea Property обяви, че ще придобие "Гранд хотел Варна" на бившата "Мултигруп" за 28 млн. евро.
  • Сделката включва четири хотела и яхтено пристанище, както и земя с разрешителни за строеж.
  • Други компании в орбитата на групата "Химимпорт" от години развиват курорта "Св. св. Константин и Елена", но отричат да има връзка с купувача.

Шведският хотел, както десетилетия наричаха "Градхотел Варна", е безспорен символ на курорта "Св. св. Константин и Елена". Навремето при приватизацията беше купен от "Мултигруп", които развиха около него няколко по-малки хотела и яхтено пристанище. От три-четири години обаче това, което преди години се наричаше "Сейнт Елиас ризорт" в чест на Илия Павлов, е затворено за ремонт и не работи. В същото време курортът "Св. св. Константин и Елена", който е само на осем километра от Варна, бурно се развива. Това става основно чрез строителни инвестиции на едноименния холдинг, част от групата на "Химимпорт", в хотели, аквасъоражения, комплекси от жилища и къщи, морски заграждения и изкуствено създадени заливи и плажове.

Проектосделка за 28 млн. евро

В този контекст идва новината, че дружеството "Градхотел Варна" (ГХВ) и негови прилежащи хотели, са напът да сменят собствеността си. За продажбата е сключен предварителен договор, както съобщи кандидат-купувачът Black Sea Property PLC (BSP) на сайта си на 21 юли. Договорената цена е 28 млн. евро, като включва и неизвестен досега портфейл инвестиции на ГХВ във взаимни фондове.

Black Sea Property, която притежава и къмпинг "Градина" до Созопол, се самоопределя като българска компания, но е регистрирана на остров Ман и листвана на алтернативния борсов оператор Aquis в Лондон. И въпреки че сред акционерите й има дружества, свързани с "Химимпорт", от групата на Иво Каменов и Марин Митев твърдо отричат да имат общо с нея.

В продаваното дружество "Грандхотел Варна", както и в други активи на бившата "Мултигруп", мажоритарен собственик с дял 92.63% е PFHC Limited , регистрирано във Вадуц, Лихтенщайн, а миноритарен - Zeitgeist Ventures от щата Вирджиния, САЩ. Смята се, че зад едното дружество стоят наследниците на Илия Павлов, а зад другото - представители на мениджмънта, излъчени от група инвеститори.

Проектосделката изглежда добра новина, в смисъл че ще има ново развитие в курорта "Св. св. Константин и Елена". Едно от големите неизвестни засега е дали легендарния "Грандхотел Варна" (виж карето) ще бъде реновиран и отново ще отвори за туристи, или ще остане зад борда. Заявеният фокус на инвеститорите по-скоро пада върху разрастването на по-малките хотели, терена (целият е 132 декара) и неговите нови готови възможности за застрояване.

"Като публично дружество ние имаме задължение да разкриваме определена информация, в това число за сключени съществени сделки. Същевременно, до приключването на сделката сме обвързани от задължения за конфиденциалност". С това обяснение Йордан Найденов - член на борда на директорите на BSP и като адвокат партньор в кантората "Боянов&Ко", отказа да коментира. Другите му колеги в управлението са двамата мениджъри на "Феникс капитал холдинг", в който голям дял притежават фондовете "Съгласие", свързвани с "Химимпорт".

От дружеството "Би Ти девелопмент сървисиз", наследник на някогашното "Балкантурист", в което беше обособена туристическата дейност на "Мултигруп", отказаха информация със същите аргументи - засега има само предварителен договор - подробности за плановете - след финализирането на сделката. Според официалното съобщение на BSP се очаква тя да приключи до 30 октомври 2023 г.

Три хотела и марина ризорт

През 2022 г. "Грандхотел Варна" предприема серия трансформации. Първо в началото на годината практически всичките ѝ активи са апортирани в новосъздадено дъщерно дружество "Грандхотел Варна 2022", а по-късно то е разделено на две - "ГХВ-Лебед" и "ГХВ-Долфинс". Според отчета на компанията майка в първото преминават хотелите "Грандхотел Варна" и "Лебед", заедно с прилежащия поземлен имот, а във второто - хотелите "Долфин" и "Долфин-Марина", заедно с прилежащия поземлен имот. В края на годината пък в Търговския регистър е заявено "ГХВ-Долфинс" обратно да се влее в "Грандхотел Варна", което така и неясно защо не е станало.

В съобщението на BSP се казва, че е подписала споразумение за придобиване на 98.27% от "Грандхотел Варна", като се описва, че то притежава изцяло само "ГХВ-Долфинс", а "ГХВ-Лебед" не е спомената. Там се казва още, че "ГХВ-Долфинс", има право на собственост върху недвижими имоти, включващи три хотела и марина, разположени на отлично място на брега на Черно море, с отлична достъпност.

Активите, които се придобиват, включват също портфейл от инвестиции във взаимни фондове с лесно реализируеми инвестиции, се казва още в съобщението.

От него се разбира, че за да се осигурят 28 млн. евро за придобиването BSP ще трябва да набере и допълнителни средства, което мениджмънтът е уверен, че ще стане безпроблемно, но не се казва колко и под каква форма. От тях вече са платени 1.6 млн. евро - първоначален невъзвращаем депозит. Придобитите активи са независимо оценени на 19 млн. евро, а портфейлът от взаимните фондове в момента - на 12 млн. евро.

Саймън Хъд, председател на Black Sea Property, и единствен чужденец в борда, е цитиран да казва: "Вярваме, че хотелите на "ГХВ-Долфинс" могат да бъдат ефективно обновени и трансформирани във висококачествени луксозни комплекси, които ще повишат стойността за акционерите."

Освен това в съобщението се отбелязва, че инвестиционният портфейл периодично ще се разпродава и със средствата ще бъде обновяван курортът. Целта е да се превърне в целогодишно луксозно съоръжение, което е в съответствие с бизнес стратегията на компанията и съществуващите активи. (за активите - виж карето)

В съобщението се казва още, че основна цел на придобиването е да засили инвестициите на Black Sea Property в хотелиерството, добавяйки желани хотели към съществуващата инвестиция в Camping South Beach (Къмпинг "Градина" и прилежащ хотел, които BSP купи съответно през 2018 г. и 2022 г.)

Кои теми, свързани с недвижимите имоти, ви интересуват. В каква позиция сте вие на пазара на недвижими имоти. Кои неясни въпроси, свързани с имоти, бихте искали да ви разяснят експертите. "Капитал" търси отговор на всичко това в анкета сред читателите си. Моля, попълнете анкетата тук!

С Гранда или без

В съобщението на BSP се говори само за дружествата "Грандхотел Варна" и дъщерното му "ГХВ-Долфинс", но не и "ГХВ-Лебед", в чиито активи сега е и грандхотелът, което поражда известна неяснота какво точно влиза в сделката. Възможно обяснение за разминаването е, че до финализирането на сделката може да има и още трансформации. Един вариант, ако в договореното не влиза грандхотелът, е междувременно "ГХВ-Лебед" да бъде прехвърлено в друга компания. Друг вариант е продавачът да е поел ангажимент в следващите месеци да слее двете компании. На това навява съобщението, на BSP, че се купуват три хотела и курорт с марина, докато в момента според Имотния регистър "ГХВ-Долфинс" притежава само два.

Поне към момента според Имотния регистър в "ГХВ Лебед" влизат "Грандхотел Варна" и хотел "Лебед", заедно с прилежащият им терен от 68.5 дка плюс още 14 сгради, създадени за обслужващи дейности на грандхотела и за спорт. В него е и едно разрешение за строеж, издадено през 2010 г. и презаверено през март 2021 г.. Капиталът на дружеството е 7.958 млн. лева.

"ГХВ Долфинс" включва хотелите "Долфин" и "Долфин-Марина", заедно 63.6 дка прилежаща земя. Два от терените - общо за почти 30 дка, са предвидени за застрояване, единият от които за високо над 15 м. Освен това има издадени и три разрешения за строеж - отново от 2010 г. и подновени през 2021 г. Капиталът на дружеството е 6.462 млн.лева.

На неговият терен вероятно е бил и 8-етажният хотел "Рубин", който беше премахнат чрез контролиран взрив през 2016 г. Той все още фигурира в отчетите на "Грандхотел Варна" и генерира дребни разходи. Наблизо до морето има още един апарт хотел - който се предлага на bt-ds.bg - сайтът на "Би Ти Девелопмънт сървисиз". Albatros Suites обаче е собственост на друго свързано дружество.

Мистериозната инвестиция

В "Грандхотел Варна", изглежда, остават пакетът от инвестиции във взаимен фонд, за който не е известно почти нищо и не фигурира в активите му към края на миналата година. Вероятно става дума за кеш, предвиден за реновация на хотелите от настоящия собственик, който просто временн, вместо да стои в банкова сметка, е вложен в нещо по-доходоносно. През 2022 г. дружеството няма приходи от туристи, а само 315 хил. лева от съпътстващи дейности - вероятно от плажа South Beach, който е бил отворен за посетители. В същото време декларира 4.393 млн. лева приходи от операции с финансови активи, които вероятно възникват покрай преструктурирането.

Финансовите резултати косвено обясняват и защо собствениците на "Грандхотел Варна" го продават. Дружеството от 2010 г. насам е неизменно на загуба, като за 2022 г. тя е малко над 1 млн. лв. Добрият момент е, че дружеството, макар да гори капитал (37.2 млн. лв. натрупани загуби), е чисто откъм дългове.

Ако и когато "Грандхотел Варна" излезе от туристическото портфолио на "Би Ти девелопмент сървисиз" в т.нар. BT Collection (търговското име) остават хотел "Рила" в Боровец и инфраструктурното дружество "Бороспорт", хотел "Интернационал" в "Златни пясъци", две бивши резиденции - "Арбанаси палас" до Велико Търново и резиденция "Перла" до Приморско и евентуално Albatros Suits в "Св. св. Константин и Елена". Исторически в активите на групата бяха също ваканционното селище "Парадайз бийч" в Свети Влас, строено на терен на бивш завод, и приватизираният "Грандхотел България". И двете собствености бяха продадени през 2016 г.

По темата работи и НИКОЛАЙ СТОЯНОВ

Разцветът на "Св. св. Константин и Елена"



Дебютът на групата около "Химимпорт" в българския туризъм се свързва с хотелите "Азалия" в курорта "Св. св. Константин и Елена" и "Астера" в "Златни пясъци". В момента в "Златни пясъци" тя притежава и хотел "Атлас", но далеч по-мащабна активност се разгръща в курорта "Св. св. Константин и Елена". Едноименното холдингово дружество от години го развива като морска, кулинарна и спа дестинация. Курортът, откъдето се смята, че тръгва организираният туризъм в България, има седем лековити минерални извора, традиции в балнео-, таласотерапията и климатолечението, а е само на 8 км от Варна. В момента "Св. св. Константин и Елена холдинг", заедно с дъщерните си дружества управляват над седем обекта. Хотелите са в категорията от 3 до 5 звезди и са разположени както на територията на комплекса, така и извън него, пише на сайта му. С времето в портфолиото са добавени хотел "Приморски" и едноименният търговски център, 5-звездния хотел "Астор гардън" и прилежащата му "Вила Чинка", с претенцията да е сред "най-модерните и ексклузивни кътчета" по Северното Черноморие. Инвестиция на холдинга е и термалният комплекс "Аквахаус термал & бийч". Освен това той има и четири жилищни комплекса на територията на курорта. Започва се с жилищните комплекси "Есенсия" и "Хармония". В продажба в момента са комплекс от 28 еднофамилни къщи Green Cottage и "Карпе вита" - жилищен комплекс от пет апартаментни сгради с открит басейн, градина, спа и детски кът. В портфолиото на холдинга има и 8 плажа, някои от които създадени изкуствено - към хотелите Aquahouse, Astor Garden и Azalia, а също плажовете The Bay, Angel's, Briza, Radjana и Verdi. Притежава централен хотел във Варна и хотел в Банско. Мажоритарен собственик на "Св. св. Константин и Елена холдинг" е "Холдинг Варна" като и в двете дружества големи инвестиции в акции и облигации имат пенсионните фондовете "Съгласие" и "ЦКБ сила".

Обратно към началото на текста
"Шведският" хотел - фабрика за туризъм

"Шведският хотел", както е известен "Грандхотел Варна", е открит през 1977 г. и е изключително модерен за времето си. Построен от шведската фирма Armerad Betong Vagforbattringar (ABV) по проект на арх. Георги Ганев. ABV успява да завърши само за 17 месеца сградата, която е с РЗП 38 хил. кв.м РЗП - внушителна като мащаб дори от днешна гледна точка. Петзвездният хотел е цяла фабрика за туризъм. Той е с 12 етажа, един от които подземен, 327 стаи, с три ресторанта, механа, два бара, кафе-сладкарница, казино, басейн, балнеоложки комплекс, още съпътстващи заведения и магазини, спортна сграда (построена късно) и около дузина помощни постройки. В годините, в които луксозните хотели по морето се брояха на пръсти, шведският е можел да разчита на почти пълна заетост. При голямото предлагане 45 години по-късно това е трудно, а и при големия мащаб и голямата база, която не носи директни приходи, поддръжката му вероятно е много скъпа. "Мултигруп" придоби 49% от капитала на "Грандхотел Варна" по линия на приватизацията през 1995 г.

Обратно към началото на текста
BSP - българска, от остров Ман

Най-големите акционери в BSP са две дружества, листвани на българската борса - "Нео Лондон капитал" с 28.4% дял и "Феникс капитал холдинг" (през дъщерното си кипърско дружество Mamferay Holdings) с 24.8%. Тъй като те са публични компании, няма изискване да се разкрива действителен собственик. Мажоритарен акционер във "Феникс капитал холдинг" е Lorraine Marketing Services Limited от Обединените арабски емирства със собственик Костас Андреас Йоану. "Нео Лондон капитал" има по-разпръсната структура без акционер с над 25%. И в двете големи миноритарни пакети държат пенсионните фондове на "Съгласие" и "ЦКБ сила", които са от орбитата на групата "Химимпорт" на Иво Каменов и Марин Митев. Сред активите на BSP освен морските инвестиции е и бившата централа на ТБ "Биохим" на ъгъла на ул. "Раковска" и ул. "Иван Вазов" в София, която също се реновира. Има и земи в с. Бяла до Обзор, където намерението е също да бъде изграден луксозен къмпинг.

Обратно към началото на текста
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cccd avatar :-|
    cccd
    • - 1
    • + 2

    Грозният комунистически блок отива от едни комунистически милиционери при други комунистически милиционери. Това беше и идеята на така наречения "преход" - вместо да са в затвора, те продължават да са собственици на цялата държава.

    Нередност?
  • 2
    mminchev avatar :-|
    Милен Минчев
    • + 2

    Ехх, какво нещо беше Шведският преди 30 години - баща ми ме е водил да ядем мелби на верандата отпред, чувствах се като във филм, и то западен :)
    Дано хармонично се модернизира и впише в остатъка от курорта, който доста добре се получава, впрочем.

    Нередност?
  • 3
    swm231064724 avatar :-|
    Ventcislav Stoykov

    "село Бяла до Обзор"? Може би става дума за ГРАД Бяла, малко по-голям от Обзор

    Нередност?
Нов коментар