Най-големият строителен предприемач в Китай Country Garden предупреди, че може да фалира

Имотният гигант върви към преструктуриране

Country Garden има повече от 3000 жилищни проекта в по-малки градове и около 70 хил. служители
Country Garden има повече от 3000 жилищни проекта в по-малки градове и около 70 хил. служители
Country Garden има повече от 3000 жилищни проекта в по-малки градове и около 70 хил. служители    ©  Reuters
Country Garden има повече от 3000 жилищни проекта в по-малки градове и около 70 хил. служители    ©  Reuters
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Country Garden, най-големият строителен предприемач в Китай, предупреди, че вероятно няма да успее да изплати международните си облигации, което ще удари изпадналия в затруднения имотен пазар в страната. Компанията, която има дълг, деноминиран в американската валута, близо 10 млрд. долара и дължи още около 200 млрд. долара,каза в излявление до хонконгската борса, че очаква, че "няма да може да изплати всичките си офшорни задължения" в срок.

"При неизплащането на дългове съответните кредитори на групата може да поискат по-бързо изплащане на дълговете или да се ориентират към принудителни правоприлагащи действия", казва компанията.

Изявлнието подчертава внезапния финансов колапс на Country Garden. До момента компанията успя да устои на недостига на финанси, обхванал целия сектор след фалита на друг китайски имотен гигант Evergrande през 2021 г. Потенциалният фалит изостря притесненията за имотния пазар в страната, който традиционно движи повече от четвърт от китайската икономика. Последните две години секторът страда от забавяне след вълна от фалити сред предприемачите.

Country Garden не успя да направи плащания по офшорни облигации през август, което вкара компанията в 30-дневен гратисен период, по време на който едва успя да избегне фалит. От компанията сега твърдят, че очакват да не успеят да платят задължения "в рамките на съответните гратисни периоди", един от който изтича следващата седмица. Преди Country Garden имаше репутация на "по-здрава" от останалите строителни предприемачи и на подходяща за подкрепа от правителството. Бъдещето й ще създаде трудности за Пекин, който първоначално имаше намерение да намали подкрепата за предприемачите през 2020 г.

Забавени плащания

Country Garden, която се превърна в символ на по-мащабната дългова криза на имотния сектор в Китай, заяви, че не е извършила дължимо плащане в размер на 470 млн. хонконгски долара (60 млн. долара) "по някои свои задължения". Миналия месец компанията не спази срока за плащане на лихви от 55.4 млн. долара по две доларови облигации, а гратисните периоди са съответно до 17-18 октомври и до 27 октомври. По данни на Bloomberg тя има неизплатени офшорни облигации за 11 млрд. долара.

Подаването на документите сега "може да окаже натиск върху притежателите на офшорни облигации да одобрят всяко предстоящо предложение за преструктуриране", казва пред агенцията Тин Мън, старши кредитен стратег в Australia & New Zealand Banking Group.

Country Garden има повече от 3000 жилищни проекта в по-малки градове и около 70 хил. служители. Поради това проблемите й могат да доведат до по-сериозни последици, отколкото от фалита по дълга на нейния конкурент China Evergrande Group през 2021 г.

Планът за преструктуриране на Evergrande беше блокиран в края на септември, след като компанията обяви, че е разследвана, и посочи регулаторни пречки за издаването на нови облигации. Evergrande е най-задлъжнелият строителен предприемач в света и пропусна плащания по международни облигации за първи път преди две години.

Все още няма коментари
Нов коментар