Съдът в Хонконг нареди китайският строителен гигант Evergrande да обяви ликвидация

Задлъжнялата с 300 млрд. долара имотна група не успя да договори план за преструктуриране с кредиторите

Забавянето на имотния пазар се превърна в едно от най-големите политически предизвикателства за Пекин.
Забавянето на имотния пазар се превърна в едно от най-големите политически предизвикателства за Пекин.
Забавянето на имотния пазар се превърна в едно от най-големите политически предизвикателства за Пекин.    ©  Reuters
Забавянето на имотния пазар се превърна в едно от най-големите политически предизвикателства за Пекин.    ©  Reuters
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Съдът в Хонконг разпореди ликвидацията на China Evergrande, с което започва нов и непредвидим етап от фалита на най-задлъжнелия строителен предприемач в света. Заповедта за ликвидация идва малко повече от две години след официалния фалит на компанията, който предизвика ликвидна криза за китайските строителни предприемачи и все още затруднява втората по големина икономика в света.

Съдията от Върховния съд Линда Чан издаде заповедта в понеделник, след като строителният предприемач не успя да предложи план за преструктуриране, който да удовлетвори международните кредитори въпреки продължителните преговори, съобщава Financial Times.

"Смятам, че е уместно съдът да издаде заповед за ликвидация на дружеството, и я издавам", казва Чан.

Ефектите

Решението ще покаже дали отсъждането на хонконгските съдилища ще бъде прието в континенталната част на Китай, където се смята, че чуждестранните искове имат слабо влияние, а забавянето на имотния пазар се превърна в едно от най-големите политически предизвикателства за Пекин.

Макар че Evergrande е регистрирана в Хонконг, почти всички нейни активи и по-голямата част от задълженията ѝ, възлизащи на повече от 300 млрд. долара, се намират в Китай. Досега властите даваха приоритет на приключването на незавършените проекти от предприемачите.

Съдията назначава Еди Мидълтън и Тифани Уонг от фирмата за преструктуриране Alvarez & Marsal за ликвидатори на Evergrande. В изказване извън съда Уонг заяви, че те ще започнат със среща с ръководството, за да се запознаят с делата на компанията и да обсъдят следващите стъпки.

В писменото си решение Чан заявява, че е решила да разпореди ликвидация, тъй като Evergrande "няма предложение за преструктуриране, да не говорим за жизнеспособно предложение, което да е подкрепено от необходимото мнозинство от кредитори". Нейното решение може да доведе до нови съдебни дела, произтичащи от загубите за милиарди долари, свързани с фалита на компанията.

Не е ясно доколко съдилищата в континенталната част на Китай ще приемат заповедта за ликвидация от Хонконг.

Търговията акциите на Evergrande и две от дъщерните му дружества в Хонконг беше спряна след решението.

След изслушването Фъргюс Саурин, партньор в адвокатската кантора Kirkland and Ellis, която представлява ключова група кредитори на Evergrande, заяви: "Не сме изненадани от резултата. Той е резултат от това, че компанията не успя да се разбере с нас."

Теоретично решението би могло да проправи пътя на ликвидаторите да се опитат да поемат контрола върху някои активи на Evergrande в континентален Китай, тъй като Хонконг има споразумение за взаимно признаване на решения за несъстоятелността и преструктурирането, което се прилага в някои части на Китай. Не е ясно обаче доколко съдилищата в континенталната част на страната ще приемат заповедта за ликвидация от Хонконг. Запитан по този въпрос, Саурин отказа да коментира.

Малко след съдебното разпореждане китайските медии съобщиха, че ръководителят на Evergrande Шон Сиу е отговорил, че компанията ще "направи всичко възможно", за да гарантира продължаването на изпълнението на проектите за развитие на недвижими имоти в Китай.

Цитиран е и Сиу, който казва, че решението на съда е "достойно за съжаление".

Evergrande не отговори веднага на молбата за коментар от страна на Financial Times.

Кредиторите в очакване

Брок Силвърс, главен инвестиционен директор на хонконгската група за частни капиталови инвестиции Kaiyuan Capital, е заявил в писмен коментар: "Офшорните кредитори може и да нямат добри алтернативи, но днешното разпореждане на съда в Хонконг за ликвидация ще бъде началото на многогодишен и много скъп процес, който в крайна сметка едва ли ще доведе до значителни възстановени суми."

Преди спирането на търговията и след заповедта на съда акциите на Evergrande паднаха с повече от 20% до 0.16 хонконгски долара, докато облигациите в долари, емитирани от строителния предприемач, се търгуваха при силно влошени нива - една облигация с падеж през 2025 г. се търгуваше за по-малко от два цента за долар.

Предишна сделка между Evergrande и международни инвеститори се провали през септември, след като китайските власти не успяха да дадат някои регулаторни одобрения. Хуей Ка Ян, председател на Evergrande, беше поставен под "задължителни мерки" няколко дни по-късно по подозрение в "незаконни престъпления", съобщиха тогава властите.

Искът за прекратяване на дейността беше подаден през 2022 г. от офшорния кредитор Top Shine Global, който заяви, че Evergrande не е успяла да изплати вземания на стойност 863 млн. хонконгски долара (110 млн. щатски долара).

Решението може да има последици за други строителни предприемачи, които все още са блокирани в продължителни преговори за преструктуриране с офшорни кредитори. Jiayuan, друг китайски предприемач, получи заповед за ликвидация от същия съдия миналата година.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rexdog2004 avatar :-|
    rexdog2004
    • - 1

    Изгоряха 300 милиарда на западните банки. Дългът на Китай надхвърли 300 трилиона долара, имат ли намерение да ги връщат или западът ще пие една студена вода

    Нередност?
Нов коментар