Заплашената от фалит австрийска имотна група Signa преговаря за спасение с Elliott

Компанията се опитва да си осигури над 400 млн. евро финансиране, но засега без успех

Групата контролира европейско портфолио от имоти на стойност 27 млрд. евро и проекти за 25 млрд. евро.
Групата контролира европейско портфолио от имоти на стойност 27 млрд. евро и проекти за 25 млрд. евро.
Групата контролира европейско портфолио от имоти на стойност 27 млрд. евро и проекти за 25 млрд. евро.    ©  Reuters
Групата контролира европейско портфолио от имоти на стойност 27 млрд. евро и проекти за 25 млрд. евро.    ©  Reuters
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Засегнатата от кризата австрийска компания за недвижими имоти Signa Group проведе разговори с хедж фонда Elliott Investment Management, за да се опита да осигури финансиране в размер на над 400 млн. евро, което да я спаси от фалит. Двама души, запознати с преговорите, заявиха пред Financial Times, че не е постигната сделка с Elliott и че Signa е изчерпала възможностите си да осигури спешно необходимото финансиране.

Според тези източници Elliott е разгледал внимателно Signa, но е имал опасения относно размера на дълговете на групата, сложната корпоративна структура, собствеността на активите и ролята на нейния основател милиардер Рене Бенко, който беше принуден да напусне борда на директорите този месец, но продължава да контролира компанията чрез семейни тръстове в Лихтенщайн.

Signa и Elliott са отказали коментар. За преговорите на Elliott със Signa съобщи първо германското издание Der Spiegel. Според вътрешни за индустрията лица Elliott не е единственият инвеститор, с когото Signa е водила разговори.

Потенциални щети

Десетки кредитори на Signa в цяла Европа се опитват да оценят потенциалните финансови щети, ако Signa се срине. В понеделник швейцарската банка Julius Baer съобщи, че преразглежда дейността си в областта на частния дълг, след като разкри експозиция в размер на 606 млн. евро - най-голямата - към "европейски конгломерат... в областта на търговските и луксозните имоти", който според близки до банката е Signa.

Анализаторите на JP Morgan смятат, че Signa има неизплатени дългове за над 13 млрд. евро. Според двама души, запознати с подробностите, заемите към няколко банки вече са просрочени, а компанията е на повърхността само благодарение на споразумения за отлагане. Много от кредиторите твърдят, че експозициите им са добре обезпечени от портфейла от недвижими имоти с висока стойност на Signa.

Фирмата, която е съсобственик в известни имоти, сред които Selfridges в Лондон, KaDeWe в Берлин и Chrysler Building в Ню Йорк, както и на десетки други луксозни търговски и търговски имоти в европейски градове, през цялата година изпитва затруднения да погасява финансовите си задължения.
Германското дъщерно дружество на групата - Signa Real Estate Management, подаде молба за защита от фалит

Финансите на компанията рязко се влошиха в условията на спадащи стойности на търговските имоти, предпазливост на потребителите и повишаващи се лихвени проценти. Бенко се опитва да набере допълнителен капитал, като се обръща към инвеститори в Европа и Близкия изток, но без особен успех.

В петък германското дъщерно дружество на групата, Signa Real Estate Management, подаде молба за защита от фалит в Берлин, според съдебна документация, видяна от FT. Това се случва след фалита на търговската верига Signa Sports United миналия месец, а миналата година - след преструктурирането на притежаваната от Signa Galeria, най-голямата верига универсални магазини в Германия.

Мениджърите на Signa Real Estate Management съобщиха на служителите си във вътрешно писмо от този уикенд, публикувано от списание Wirtschafts Woche, че усилията за осигуряване на спасителен пакет за двете основни дружества майки на Signa Group продължават с "нестихваща сила".

Тези две дружества, Signa Holding и Signa Prime Selection, са в центъра на сложна мрежа от корпоративни структури - с дълг, емитиран на различни нива - които заедно контролират европейското портфолио от имоти на Signa на стойност 27 млрд. евро и проектите на стойност 25 млрд. евро.

Загрижени за финансовото състояние на групата, миноритарните инвеститори на Signa, сред които са някои от най-известните семейни фирми в Европа, се опитаха да принудят Бенко да се оттегли по-рано този месец и настояха за назначаването на независим експерт по преструктуриране, който да се опита да спаси бизнеса.

Групата на миноритарните инвеститори възложи на Арндт Гайвиц да се опита да изготви спасителен пакет. Гайвиц е казал на инвеститорите, че решението трябва да бъде намерено до края на ноември.

Облигациите на стойност 200 млн. евро, притежавани от неизвестен инвеститор и емитирани от Signa Prime, трябва да бъдат изплатени в четвъртък.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lyuben_ avatar :-?
    Любен
    • - 2
    • + 1

    лавината от фалити в Германия и Австрия вече не може да бъде спряна, някой преброи ли колко немски компанни за милиарди фалираха през последната година?

    Явно санкциите работят )))

    Нередност?
Нов коментар