🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бюлетин | По-малко нови жилища; "Витошка" е 51-ва в Европа по наеми; Идеи за по-добра градска среда

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

В момента четете третия "брой" на специализирания бюлетин за недвижими имоти на "Капитал". Ще публикуваме съдържанието му като статия на capital.bg за лимитиран период от време. Ако искате да го получавате на мейла си, можете да се абонирате с един клик тук.

Ето някои акценти от случващото се при имотите:

Нови жилища. Спадът при жилищното строителство в България се задълбочава. През юли - септември жилищата, получили разрешение за строеж, са с една трета по-малко, отколкото през същия период на 2022 г. Започнатото строителство е с 14% под тогавашните нива, а въведените в експлоатация домове са с 12.5% по-малко. Очевидно изборът на ново строителство за бъдещите купувачи ще е по-ограничен. Но има и друго - ако намаляващото търсене работи в посока на спад на цените, то успоредното свиване на предлагането противодейства на това и дори може да тласне цените нагоре. Още

Нови данъци. От друга страна, има доста готови и празни жилища, които сега са извън употреба. Предлаганата актуализация на данъчните оценки и последващото нарастване на данъците биха могли да извадят част от тях на пазара и като наеми, и като продажби. Очаква се тази седмица промените в Закона за местните данъци и такси да бъдат гледани на първо четене в пленарната зала. Някои политици са против. Сдружението на общините твърдо стои зад тях. В предварителни анализи експертите не очакват рязко повишаване на данък сгради и такса смет, тъй като общините могат да лавират и с промилите на данъка и все пак се съобразяват с избирателите си.

Факт е, че евентуалното повишаване ще се отрази най-зле на хората с по-ниски доходи. Големите ползи биха били евентуално изсветляване на пазара и по-точна информация за реалните цени на сделките. Може би и повече приходи за общините, които в идеалния вариант да бъдат вложени за по-добра градската среда.

Повече за експертните мнения тук

Градската среда става все по-важна при избора на жилище, коментираха експерти в дискусията за пазара жилища на конференцията BALREC 2023 на "Градът медиа груп". Те определят пазара като стабилен, движен преди всичко от желанието на хората да подобрят условията си на живот.

Нов екип, нови идеи. Празните жилища, паркирането, занемарената градска среда. Това са част от проблемите, на които ще търси решения новият екип на Столичната община, обяснява арх. Любо Георгиев от "Екипът на София", който има опит и като мениджър на "Софияплан". Очаква се арх. Георгиев да играе ключова роля в управлението на сектора в столицата.

Общината няма да управлява директно жилищен фонд, но може да го насочва в желаната посока чрез пазарни и нормативни документи, обяснява той. Част от идеите наистина са свързани с повишаване на данъци - на необитавани жилища, за втора кола в семейството. Но като цяло не се свеждат само до "какво да вземем", а има и част "какво можем да дадем срещу това".

Предвижда се фонд "Благоустройство" с публични средства, който да инвестира в градска среда. Друга идея е подобни дейности да се финансират, като се изгради градска инфраструктура от възобновяеми енергийни източници.

Излизането на апартаментите на пазара носи приходи на собствениците им. По-добрата среда повишава и стойността на имотите, обяснява арх. Георгиев. Той уверява, че смятат да работят в активен диалог с гражданите. Повече за идеите може да намерите тук

Прехвърлянето на имот на цена, различна от действително уговорената продажна цена, е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс и представлява нарушение на няколко разпоредби не само от този документ, но и Закона за нотариусите и Закона за местните данъци и такси.

Антон Андонов
Антон Андонов

изпълнителен директор на "Ера България"

ПАЗАРИ



Софийският бул. "Витоша" в София е на 51 място в класацията за най-скъпи търговски улици в Европа (като наеми), показва традиционното проучване Main Streets across the World на Cushman & Wakefield, представлявана от Forton в България. След пандемичния спад наемните нива се покачват и сега са средно 54 евро на кв.м при 56 евро през 2019 г. На годишна база ръстът е 4%. Наемателите на бул. "Витоша" все повече са ресторанти и заведения.

В световен мащаб най-високи са наемите на Fifth Avenue в Ню Йорк (1700 евро/кв.м), следвани от Via Montenapoleone в Милано и Tsim Sha Tsui в Хонконг. В европейския топ 10 са също New Bond Street в Лондон и Avenues des Champs-Élysées в Париж. Още за анализа

Около селищата в община Елин Пелин сега се изграждат цели нови квартали, един от които е и общински, разказва арх. Борислав Кръстев, главният архитект на общината в интервю за "Капитал Градове".

Пазарът на имоти в Пловдив имаше рекордната 2022 г. по брой строителни разрешителни и започнатите нови жилищни сгради. Тази година обаче носи спад в броя на сделките. Купувачите изчакват - по-ниски цени, или по-високи лихви по кредитите.

НОВИНИ

Въпреки трудния период за бизнес имотите Park Lane Developments започва да строи нова офис сграда в "Хладилника" в София. Бъдещата "Айя бизнес център" е продадена още като проект. Тя ще е корпоративен офис на българската MFG (Easy Credit, "Бяла Карта", iuvo, ЗД "Инстинкт" и др.), която ще инвестира в нея около 30 млн. eвро. Park Lane Developments е дружество на Христо Илиев и Таня Косева-Бошова. Преди две години то построи сграда в съседство и я продаде на SAP Labs Bulgaria за около 50 млн. eвро. Това беше най-голямата офис сделка за периода 2019 - 2021 г. Още

Частен съдебен изпълнител продава Burgas Plaza за почти 25 млн. лв. Резултатът трябва да стане известен на 1 декември. Очаква се купувачът да е свързан с колекторската компания "С.Г. Груп". Близко до нея дружество вече купи дълга на мола към Пощенска банка, заради който е продажбата сега. За да бъде съживен търговският център обаче, е необходимо да се реши и въпросът с бившите помещения на Carrefour в него. Те са били с други собственици и сега са обезпечение по дълг към друга банка. Още

Австрийската Signa - империя за недвижими имоти на стойност 23 млрд. евро, изпадна в ликвидна криза в началото на ноември. От компанията са привлекли за управлението й германския експерт Арнд Гайвиц, който помогна на Lufthansa да премине през процедура по несъстоятелност. Освен това е отстранен и създателят на Signa Рене Бенко, който от самото начало е плътно ангажиран с компанията. След като през 2012 г. е осъден за подкуп, той се оттегля от всекидневните оперативни задължения, но продължава да участва в консултативния съвет на компанията.

Малко повече за връзките Бенко - Signa - България може да прочетете тук.

The Economist вижда общи черти между случая Signa и краха на WeWork, които подадоха молба за несъстоятелност, в анализа "Имотните империи се разпадат и от двете страни на Атлантическия океан"

Airbnb влиза в бизнеса с AI. Компанията купува стартъпа GamePlanner.AI за 200 млн. долара, заради опита му едновременно в сферите на изкуствения интелект, дизайна и общността. Още

НАХОДКИ



Земеделска земя: 430 продажби от частни съдебни изпълнители

Ако искате да инвестирате в земеделска земя и сте отчаяни от липсата на предлагане, погледнете в регистъра на публичните продажби на Камарата на частните съдебни изпълнители. Там има 430 обяви за земеделска земя. В хитовата област Добрич например те са девет. Най-голямата е за 41 дка в с. Дъбрава с начална цена 146 520 лв. (3.6 хил. лв./дка) Наддаването за девет декара в Каварна тръгва от 56 640 лв. (6.3 хил. лв./ дка). Обявите за област Плевен са 12. Най-голямата е за 40 декара широколистна гора в "Натура 2000" при стартова цена 7510 (178 лева на дка). В област Враца има 13 предложения. Повечето за по 3-5 дка. Едно обаче е за 18 дка в Софрониево с начална цена 24 184 лева (1344 лв./ дка).

ЗАКОНОДАТЕЛСТВО

Законопроектът, който регламентира дейността на посредниците при сделки с недвижими имоти, беше внесен в парламента. Изготвен е от Национално сдружение "Недвижими имоти" по линия на борбата на близо 300 агенции, членуващи в него, с нелоялната конкуренция. Проектът предвижда Камара на посредниците, задължителна регистрация, задължителна застраховка "професионална отговорност", писмени договори с потребителите, глоби при нелоялни практики и др. Готов е от преди две години, веднъж влиза в НС, но в последния му работен ден. С него са запознати всички политически сили. Сега е внесен от депутати от "Възраждане". Проекта можете да видите тук.

Промените в Закона за черноморското крайбрежие, които предвиждат на 500 м зад плажовете "Карадере", "Иракли" и "Корал" да не може да се строи, бяха приети на първо четене от парламентарната комисия по регионално развитие. Плажовете са определени за природосъобразен туризъм. Целта е поне част от крайбрежието да се запази в автентичен вид. Така че зад тях няма да може да се поставят дори огради, нито да се използват земекопни и други машини. Проекта може да видите тук.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО



Всяка от деветте стаи в хотел "Оборище 63" в София препраща към творба на български художник. Дизайнерите от Ligna Group са се вдъхновили за интериора от Владимир Димитров-Майстора, Иван Милев, Сирак Скитник, Златю Бояджиев, Николай Райнов, Мара Йосифова, Иван Ненов, Марин Върбанов и Георги Божилов-Слона. "Оборище 63" е първи хотел за България на кипърската инвестиционната група Everty, в чиято верига Sandglass има обекти от Гърция и Коста Рика. Everty вече има в страната офис сгради и софтуерна компания. Още

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар