🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сайт показва къде в София, Пловдив и Благоевград се планират нови строежи

Платформата на гражданския активист Боян Юруков позволява хората да научават навреме за нови сгради в квартала им

Така изглежда картината на градоустройствената активност в София на сайта GovAlert.eu
Така изглежда картината на градоустройствената активност в София на сайта GovAlert.eu
Така изглежда картината на градоустройствената активност в София на сайта GovAlert.eu
Така изглежда картината на градоустройствената активност в София на сайта GovAlert.eu
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Гражданският активист Боян Юруков развива платформата GovAlert.eu, която отразява в социалната мрежа X дейността на 30 институции в България.
  • Едноименният сайт визуализира активността на Направление "Архитектура и градоустройство" в София, а също в Пловдив и Благоевград.
  • Идеята е гражданите да научават навреме за издадени визи за проектиране, разрешения за строеж и др., за да могат да заявят мнението си в срок.

Пет сгради с височина до 75 м са в проект на терена на бившия ИПК "Родина" на бул. "Цариградско шосе" в София. Подготвя се строителството на две сгради от по 60 и 30 м на ъгъла на бул. "Филип Кутев" и бул. "Симеоновско шосе". Други две здания с височина 50 м се придвижват към строително разрешение на терен до разклона на летището. Всички тези новини за бъдещо високо строителство излязоха в публичното пространство от края на декември до средата на февруари, при това още на ранен етап - виза за проектиране, благодарение на платформата GovAlert.eu.

IT специалистът и граждански активист Боян Юруков разработва GovAlert.eu с идеята да улесни процеса по наблюдение на дейността на около 30 институции, като в случая се спираме на Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) на Столичната община. Системата сканира на всеки час регистрите на НАГ и публикува документите с решенията в Х (Twitter) акаунтите @NAG_SO_public. Отскоро покрива също Пловдив и Благоевград - в акаунта @BGCityPlanning.

Данните са визуализирани и на карта в отделен сайт (GovAlert.eu), където се вижда цялостната картина. Тя се актуализира заедно с акаунта в Twitter. Новите документи се добавят върху очертанията на конкретната територия или имот. Вижда се информацията от регистрите на трите града, като може да се филтрират данните от август 2013 г. до днес по вид документ, който да се показва.

Не е по силите на проекта да коригира пропуските и недостатъците на институциите, но той увеличава нивата на информираност и прозрачност на гражданите и им дава възможност да предприемат действия, преди да е късно. Така те могат реално да упражняват правото си на мнение за намеси в заобикалящата ги среда. За да могат да обжалват и потенциално да спрат даден строеж - с цел запазване примерно на детска площадка или общински терен, те трябва да бъдат информирани своевременно.

Работата на НАГ е да публикуват пълни данни, в добър формат, навреме. После ще се намерят хора като мен, които да ги визуализират.

Боян Юруков
Боян Юруков

създател на платформата GovAlert.eu

НАГ е добър пример, но има още какво да се иска

Дигитализацията на НАГ София може да се определи като добър пример за останалите общини, защото публикуват документи - сред които градоустройствени заповеди, визи за проектиране, строителни разрешения - редовно, в сравнително структуриран вид. В редица други публични регистри данните са откъслечни в ръчно попълнени Excel-ски таблици. Освен че са непълни, в този формат данните не са удобни за анализиране от хора като Юруков.

Въпреки това и от регистрите на НАГ има какво да се желае. Идеята на прозрачността е не просто данните да са качени и онлайн, а и това да става в срок, който да позволява на гражданите да упражнят правото си на възражение. Случва се обаче документите да се качват онлайн със забавяне, като и в законодателството никъде не е заложен някакъв задължителен срок, обяснява Боян Юруков. Нереалистично е да се очаква, че хората ще ходят редовно до общината или ще следят сайта всекидневно, за да се информират навреме, а дори и да го правят, количеството документи е твърде голямо за осмисляне. Всеки работен ден за последните 11 години са издавани по седем градоустройствени заповеди, по изчисленията на Юруков.

При обработката на данните той забелязва, че някои документи не са въведени в свободен формат, който лесно да се изтегля и обработва, а са качени единствено като pdf файлове. По този начин те не се показват и на картата в сайта на НАГ. Може да се отчете като човешка грешка, защото изисква въвеждане на ръка, но създава и възможност за умишлени заблуди. Все пак той успява да автоматизира процеса по сканирането и на тези документи, като извън платформата са останали около 2100 документа (3%).

Друго, което липсва, е отворена база данни с общинските терени и продажбите им през годините. "Контроверсиалните (спорните, бел.ред.) решения, които са посрещнати с бурни реакции от обществото в твърде късен етап, реално "са скрити в градоустройствени заповеди, протоколи на общинските съвети, продажби на общинска земя", пише в блога си Юруков. Опитва да получи достъп до информацията по силата на ЗДОИ. Няколко пъти не получава отговор, а когато получава, той е, че не пазят информацията във формата, която иска, и че информацията е класифицирана като търговска тайна.

3D визуализации

"Работата на НАГ е да публикуват пълни данни, в добър формат, навреме. После ще се намерят хора като мен, които да ги визуализират", казва Юруков. Чрез акаунтите му в Туитър @NAG_SO_public - за регистрите в София, и @BGCityPlanning - за регистрите на Пловдив и Благоевград, информацията бързо достига до хората. Актуализират се на всеки час с новокачените документи, като се добавя заглавие, район, снимка на първите страници от документа. Профилите добиват популярност. Някои новини публикува и в профила си във Facebook, откъдето заинтересовани хора ги разпространяват по групи на кварталите.

Юруков работи по проекта в свободното си време, от личен интерес. В блога си качва "експериментално" 3D визуализации на предстоящите сгради в дадени райони, което поставя проектите в реален контекст и показва на жителите как ще се промени средата им в идните години.

Изглежда, и новото управление на столицата вижда ползите от подобна визуализация. На районните кметове е съобщено и за намерение за предварителна визуализация на всички бъдещи строежи преди издаването на самите визи, с цел повече прозрачност и възможност за контрол, съобщава "Сега".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    western_ avatar :-|
    western_
    • + 3

    браво на Боян! Супер сайт, от който може пряко да се наблюдава презастрояването и унищожаването на празните пространства

    Нередност?
Нов коментар