🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сделките с търговски имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Седмото поредно тримесечие на спад отлага съживяване, а високите лихвите продължават да оказват влияние

Инвеститорите, които могат да купуват без заемни средства, са движили по-голямата част от последните сделки, въпреки че те обикновено са ограничени до по-малки сделки.
Инвеститорите, които могат да купуват без заемни средства, са движили по-голямата част от последните сделки, въпреки че те обикновено са ограничени до по-малки сделки.
Инвеститорите, които могат да купуват без заемни средства, са движили по-голямата част от последните сделки, въпреки че те обикновено са ограничени до по-малки сделки.    ©  Reuters
Инвеститорите, които могат да купуват без заемни средства, са движили по-голямата част от последните сделки, въпреки че те обикновено са ограничени до по-малки сделки.    ©  Reuters
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Обемът на сделките с търговски имоти в Европа спадна до 13-годишно дъно в началото на 2024 г., а намаляващите надежди за предстоящо понижение на лихвените проценти удължават спада на имотните пазари. През първото тримесечие са сключени сделки за 34.5 млрд. евро, което е с 26% по-малко от нивото през същия период на миналата година. Това е седмото поредно тримесечие на спад, според данни на финансовата компания MSCI. По-малко офис сгради са сменили собственика си, отколкото през което и да е друго тримесечие.

Пазарът на търговски имоти претърпя тежка адаптация към много по-високите лихвени проценти, които сринаха стойността на имотите и увеличиха разходите за финансиране на пазар, който разчита в голяма степен на дълг за финансиране на сделки.

"След много бавната 2023 г. имаше надежди, че европейските инвестиции в имоти ще започнат да се увеличават през първото тримесечие на 2024 г.", каза пред Financial Times Том Лийхи, ръководител на отдела за недвижимите активи в Европа, Близкия изток и Африка в MSCI. "Но продължаващото и понякога болезнено пренастройване към края на исторически ниските лихвени проценти означава, че пазарът остава трудно място за сключване на сделки."

Стойността на европейските офиси е спаднала средно с около 37% от пика си през 2022 г.

Докладът последва данните от САЩ от втората половина на април, според които обемът на сделките през първото тримесечие е намалял с 16% спрямо година по-рано. Стойността на европейските офиси е спаднала средно с около 37% от пика си през 2022 г., според проучване на Green Street. Цените на жилищните и индустриалните имоти са се понижили с около една пета.

Сделки в брой

Въпреки че някои собственици са принудени да продават поради дългове, много не са склонни да монетизират загубите си в момент, в който смятат, че може да е дъното на пазара. Инвеститорите, които могат да купуват без заемни средства, са движили по-голямата част от последните сделки, въпреки че те обикновено са ограничени до по-малки сделки.

Според MSCI Лондон е бил "далеч" напред като град №1 за инвестиции, въпреки че обемът на сделките е намалял. По-бързата корекция на цените в Обединеното кралство в сравнение с други части на Европа е насърчила инвеститорите да се върнат на пазара в търсене на изгодни сделки. През тримесечието се провалиха две престижни сделки с офиси в Лондон - продажбата на "Олд Бейли" 20 за 240 млн. паунда и сделка за 110 млн. паунда, сключена с посредничеството на синдиците за продажбата на "Чърчил Плейс" 5 във финансовия квартал Canary Wharf.

Това обаче се тълкува от някои участници на пазара като сигнал, че продавачите се надяват да изчакат по-добри цени, след като Английската централна банка започне да намалява лихвите.

"Статистически първото тримесечие беше доста плачевно", казва Ник Брейбрук от консултантската компания в сектора на имотите Knight Frank. "Но всъщност то не отразява случващото се. Усещането е доста различно." Според него групите за дялово инвестиране ще увеличат вложенията си и през следващите шест месеца сделките ще нараснат.

Хотелите бяха единствената част от пазара, която отбеляза ръст на сделките. Секторът се радва на оживлението в пътуванията след ковид пандемията, което стимулира сключването на сделки.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар