🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Джордж Маргонис: Времето на цигарите ще свърши

Генералният мениджър на "Филип Морис България" пред "Капитал"

Джордж Маргонис    ©  "Филип Морис България"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил

Джордж Маргонис е генерален мениджър на "Филип Морис България". Има близо 15 години опит във Philip Morris International. Кариерата му в компанията започва в отдел "Продажби" в "Папастратос" - гръцкия филиал на концерна. През 2009 г. се мести в централата на дружеството в Швейцария, където заема позицията регионален мениджър "Стратегии за продажбите" за региона на Европейския съюз. През 2014 г. е назначен като директор "Продажби и дистрибуция" за Гърция, Кипър и Малта. Завършил е маркетинг и мениджмънт в Technological Educational Institute в Атина. Има магистърска степен по бизнес администрация от университета Kingston във Великобритания.

Откога датират проектите на Philip Morris за разработване на новите продукти и какво целите?

В основата на голямата промяна стои идеята за създаване на бъдеще без дим. За да стане това реалност, преди повече от 10 години компанията започна научни изследвания и разработки на продукти, които имат за цел да намалят вредата в сравнение с пушенето. Нашето послание е ясно - най-добре е никога да не започвате да пушите или ако сте започнали да пушите, най-добре е да спрете. Но за съществуващите пълнолетни пушачи, които според СЗО в момента са над 1 милиард в света и ще продължат да бъдат толкова до 2025 г., ние предлагаме възможност да използват алтернативен продукт с истински тютюн, който е с потенциално по-малък риск в сравнение с това да продължат на пушат.

Защо разработихте точно продукт с нагряване без горене?

Всички знаят, че пушенето е вредно, но не всички знаят коя е главната причина за появата на заболявания, свързани с пушенето. Не само ние от Philip Morris, но и редица изследвания на независими здравни и научни институти по цял свят казват, че истинският проблем са вредните вещества, които се отделят при горенето на тютюна. Противно на общото мнение, никотинът не е без риск и води до пристрастяване, но той не е основната причина за появата на заболяванията, свързани с тютюнопушенето. При запалването на цигара започва високотемпературна химическа реакция – това е горене. При този процес се достига температура от над 800 градуса и се образуват дим и пепел. Образувалият се тютюнев дим съдържа над 6000 известни вещества, за много от които е установено, че са вредни. Затова идеята, която е в основата на нашите нови продукти без дим, е премахване на горенето, като по този начин тези вредни вещества се намаляват значително. Досега инвестициите ни в разработването, оценката и началното производство на тези бездимни продукти възлизат на над 3 мрлд. долара. Philip Morris има два научноизследователски центъра в Швейцария и Сингапур, в които работят над 400 научни експерти. Първият бездимен продукт на компанията, който се ползва с електронното нагряващо устройство IQOS, се радва на много добър прием в над 30 пазара в света. Към днешна дата повече от 3.5 милиона пушачи са спрели да пушат и са преминали към IQOS.

Какво показаха вашите клинични проучвания?

Първата стъпка в програмата е разработването на продуктовата платформа. На този начален стадий Philip Morris провери дали дизайнът на продукта не носи рискове, различни от вече познатите рискове при цигарите, както и осигуряване на непроменливо качество. Едва след това ние проведохме следващите проучвания – лабораторни, токсикологични, предклинични. Осемте клиничните изпитвания, проведени в страни като Япония, САЩ и Великобритания, показват много окуражаващи данни. Предстои ни публикуването на още данни от големите ни дългосрочни проучвания, провеждани в Япония. Всички данни от нашите изследвания, извършени от независими трети страни, са публикувани на www.pmiscience.com.

Philip Morris очаква оценка на новия си продукт от FDA – какво решение очаквате по заявлението?

Ние сме достатъчно уверени в качеството и сериозността на нашите изследвания, за да ги подадем на уважаван регулаторен орган като Американската агенция по храни и лекарства (FDA). Компанията подаде за разглеждане научно досие от над 2 милиона страници и ако научната обосновка зад новото бездимно изделие бъде приета от агенцията, пълнолетните пушачи на един от най-големите световни пазари – САЩ, ще имат възможността да получат научно потвърдена информация за нашия продукт и да разберат важните разлики между него и цигарите.

Защо решихте да продавате продукта в специални магазини и места?

Защото IQOS е ново специално устройство. Употребата не е като на една обикновена цигара. Това е високотехнологично устройство за нагряване на тютюнев продукт и опитът ни показва, че пушачите, които търсят алтернативи на цигарите, имат полза от това, характеристиките на продукта да бъдат обяснени и показани.

Как преоборудвате производствените си мощности за новото производство? Наистина ли Philip Morris планира в обозрим период да спре да предлага обикновени цигари и какво ще се случи с Marlboro?

Освен в научни изследвания и разработки, ние инвестирахме повече от 1.5 милиарда долара в нови производствени мощности за продуктите с намален риск. В началото започнахме производство във фабриката в Болоня. Нарастващото търсене наложи инвестиции в допълнителни мощности там и дори в нови такива в Швейцария, Гърция, Румъния и Германия. Относно бъдещето на Marlboro, ще ви отговоря с цитат от нашия главен изпълнителен директор Андре Каландзополус: "Вярвам, че ще дойде моментът, в който ще мога да кажа, че имаме достатъчно потребители на тези алтернативни продукти, за да започнем да планираме заедно с правителствата моментът, в който времето на цигарите ще свърши". За мен ще бъде огромно постижение, ако успеем да постигнем това в България.

Интервюто взе Десислава Николова

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    beky avatar :-@
    1999
    • - 5
    • + 7

    Отвратително е да рекламирате доказани отрови. Вие, Николова, на децата си препоръчвате ли ги?

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 6
    • + 5

    До коментар [#1] от "
    beky
    ":


    Видимо парите от Америка за БГ привършват и се хвърлят да рекламират де що падне. Очаквам да започнат да предлагат онлайн и разсад на коноп - специална безвредна бездимна селекция на Филип Морис.

    Нередност?
  • 3
    sashkov avatar :-|
    sashkov
    • - 1

    А на вкус някой каза ли как е, защото ако целта е да се доставя никотин на организма, направо да разработват инжекции!

    Нередност?
  • 4
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • - 1
    • + 4

    Това е интересно - но е малко вероятно да се случи. #6i6i няма да го позволи - щото директно ще му удари сладкия димящо-смърдящ бизнес. А пък него тези продажби са му страшно скъпи, особено в момента. Щото има на руснаците много пари да връща, Негова Свинска Светлост ненагледна. И то скоро! Иначе - ще замирише на пържоли.

    Освен това, дори и да се тръгне в тази насока, Йордан-Йордан, Хамид-Хамид, Баден-Баден и Дюран-Дюран ще приемат нов закон, който да помогне на #6i6i да продължи да лапа. Парламентарна република сме, все пак!

    Нередност?
  • 5
    nixon72 avatar :-P
    nixon72
    • - 1
    • + 7

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Абе, Крачунов, да не би да е паднал сайтът на БРИЦ, че си дошъл тука да философстваш?! Я бързо бягай обратно там - "вашият издател" в момента има спешна нужда от още новинарски фе**лии - така че имаш още много работа! Не си губи ценното време с медиите на Сорос!

    Нередност?
  • 6
    dragozow avatar :-|
    Кум Вълчан
    • + 1

    Каква ирония само, помагали на хората.... Като ги тровят и изкарват милиарди.

    Нередност?
Нов коментар