🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Philip Morris International ще има нов главен изпълнителен директор

Главният оперативен директор на компанията Ячек Олчак ще заеме мястото на сегашния CEO Андре Каланцопулос, който ще оглави борда на директорите

Ячек Олчак    ©  Philip Morris
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Philip Morris International (PMI) започна процес по смяна на ръководството, при който настоящият главен изпълнителен директор на тютюневата компания Андре Каланцопулос ще стане изпълнителен председател на борда на директорите, а мястото му начело на компанията ще заеме сегашният главен оперативен директор Ячек Олчак. На виртуална пресконференция във вторник двамата обясниха рокадата, която ще приключи през май 2021 г., на годишната среща на акционерите. Каланцопулос ще заеме мястото на сегашния председател на борда на директорите Луи Камилери, който също е и главен изпълнителен директор на Ferrari, но се оттегля и от двата поста по лични причини.

Олчак, на 55 г. родом от Полша, работи във Philip Morris от 1993 г. и преди позицията главен оперативен директор е бил главен финансов директор на PMI, а преди това и президент на операциите на компанията за ЕС.

Стратегията на PMI, за играждане на "бъдеще без дим" с бездимните продукти като IQOS, няма да се променя. От компанията посочват, че от 2014 г. досега са вложени над 7 млрд. долара в разработката и научни изследвания на бездимни продукти, в които е съсредоточена и голяма част от маркетинга, въпреки че конвенционалните цигари засега остават по-голям източник на приходи.

На пресконференцията беше отчетено, че 6 години след пускането на IQOS продуктът се продава в 61 страни и формира вече 25% от приходите наPMI. Каланцопулос коментира, че за разлика от САЩ, където през юли т. г. Агенцията по храни и лекарства (FDA) разреши предлагането на американския пазар на IQOS като "тютюнево изделие с модифициран риск", в ЕС все още няма такива насоки за регулацията му. Според досегашния изпълнителен директор Андре Каланцопулос мерките, насочени към хората, които ще продължат да пушат, трябва да са на базата на общия принцип за намаляване на вредата, който се прилага за електрическите коли или соларните панели.