Рей О'Фаръл: София е голям успех за нас

Вицепрезидентът и главен технологичен директор на VMware пред "Капитал"

"Много често след като придобиваме дадена компания, това отключва иновации в самата VMware. Така че не разделяме придобиванията от органичния растеж", разказва Рей О'Фаръл
"Много често след като придобиваме дадена компания, това отключва иновации в самата VMware. Така че не разделяме придобиванията от органичния растеж", разказва Рей О'Фаръл
"Много често след като придобиваме дадена компания, това отключва иновации в самата VMware. Така че не разделяме придобиванията от органичния растеж", разказва Рей О'Фаръл    ©  VMWare
"Много често след като придобиваме дадена компания, това отключва иновации в самата VMware. Така че не разделяме придобиванията от органичния растеж", разказва Рей О'Фаръл    ©  VMWare
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил

Рей О'Фаръл е вицепрезидент и главен технологичен директор на софтуерната група VMware. Има над 20-годишен опит в индустрията, а във VMware е от 2003 г. Оглавявал е и подразделението за интернет на нещата (IoT) на компанията майка Dell Technologies. Във VMware е ръководил различни екипи като VMware ESX, VMware vSphere. Преди да се присъедини към VMware, О’Фаръл е работил за компании като ирландските Industrial and Scientific Imaging, Ashling Microsystems, както и американските Improv Systems и Microtec/Mentor-Graphics. Има бакалавърска степен по инженерни науки в областта на електрониката и магистърска по компютърни науки, и двете от Университета в Лимерик, Ирландия. "Капитал" разговаря с него по време на годишната конференция VMworld Europe 2018.

Компанията

През тази година VMware празнува 20-годишнина от създаването си през февруари 1998 г. Компанията предлага софтуерни решения в областта на облачните услуги и виртуализацията и през годините разширява бизнеса си чрез органичен растеж и придобивания. В момента за компанията работят над 21 700 души в цял свят, а приходите й за 2017 г. достигнаха 7.92 млрд. долара. Пазарната капитализация на групата е 67 млрд. долара. От 11 години VMware има развоен център в София, който е най-големият на компанията в регион ЕМЕА и в който в момента работят над 870 души, основно разработчици, като идеята е броят им да достигне 1500 души в следващите години. Това прави компанията и един от водещите инвеститори в ИТ индустрията в региона. Българското дружество "ВиЕмУеър България" е една от най-големите софтуерни компании в България по приходи и служители, като оборотът й за миналата година достигна 89 млн. лв.

В София се намира най-големият развоен център на VMware в регион ЕМЕА. Колко важен е той за бизнеса ви и какви са плановете ви за страната?

Ако погледнете историята на тази организация, ще видите, че вече сме официално в България от 11 години. Първоначално работихме само с подизпълнители и в един момент видяхме, че имаме много такива партньори, и си казахме - защо просто не стартираме собствен офис там? И оттогава този офис расте с невероятни темпове. Първоначалният фокус беше върху решенията за виртуализация, но сега инженерите в България работят върху цялата ни продуктова линия и са централна част от бизнеса ни, интегрирана много добре с останалите екипи по света. Управляващият директор на развойните центрове за България и EMEA Диана Стефанова е в лидерския екип през цялото това време, което носи последователност в управлението и стратегията за растеж. Основният фокус е върху разработката на продукти за цял свят, а не просто за България или Европа. Имаме и екипи за професионални услуги в София, които са важна част от бизнеса ни в Европа. И фактът, че имаме голям инженерен екип там, означава, че той може да участва в разработката на нови продукти или в доказването на дадена концепция, предложена в някоя друга европейска държава. Този екип не прави регионални продукти, а е част от глобалната ни продуктова гама. През последното десетилетие инженерният ни офис в София расте със стабилни темпове и е голям успех за нас, а надявам се, че и в България гледат на него като на успех.

Какъв ще е основният фокус пред VMware в следващите години?

На макрониво основният ни фокус си остава константен - как корпоративните ни клиенти да могат да се възползват по най-добрия и ефективен начин от инфраструктурата си, независимо дали хардуер или услуги. Как те да могат да комбинират и свързват работния процес през различните си силози от данни. Полагаме много усилия в разработката на все повече облачни услуги и няма съмнение, че това ще е основният ни фокус през следващите години - как разработчиците да използват различни облачни услуги и да ги направят готови за работа за бизнеса.

Какво според вас прави VMwarе предпочитана технологична компания за работа и партньорство?

Веднага наум ми идва един бърз отговор - културата. В крайна сметка иновациите, ценностите, издръжливостта на всякакви трудности опират до корпоративната култура. Това е и най-силната ни страна. Винаги сме имали култура, движена от иновациите, което не означава изграждането на някакъв нов готин софтуер, а мисленето как да се справяме с различни казуси и да задаваме въпроси. Виждате това и в екипа ни в България.

През цялата си история растете чрез придобивания и органично. Ще продължите ли да изпълнявате същата стратегия?

Смятам, че ще продължим по същия път. Когато иновираме, имаме два подхода. Единият очевидно са инвестициите в нови области, имаме големи R&D екипи и т.н. Така създаваме някои от продуктите си, като vSAN например. Но понякога осъзнаваш, че да следваш тенденциите в индустрията ще ти отнеме по-дълго време да развиваш нещо сам. И тогава придобиваме други компании. Но такива решения се базират на много знание. Така че не гледам на тях като две отделни неща. А и много често след като придобиваме дадена компания, това отключва иновации в самата VMware. Например преди години купихме Nicira Inc., която работи в областта на софтуерно дефинираните мрежи, тясно обвързани с въпроса за сигурността. И така във VMware започнахме да работим върху определени обвързани продукти в сегмента на сигурността. Така че не разделяме придобиванията от органичния растеж.

Преди няколко месеца обявихте ексклузивното си партньорство с Amazon RDS в областта на услугите за релационни бази данни (RDS), което според много експерти е бъдещето на хибридните облачни услуги. Колко важно е то за вас и целия сектор?

Вярваме в идеята зад хибридните облачни услуги и платформи, като RDS дават възможност за по-голяма гъвкавост и избор пред компаниите как да движат услугите и информацията си през различните части от инфраструктурата си. Корпоративните ни клиенти трябва да идентифицират кои са основните им услуги и как искат да работят с тях. Работим с Amazon в областта на RDS, но в други случаи можем да си сътрудничим и с платформи с отворен код, за да разширим вариантите пред нашите клиенти и за да интегрираме услугите им.

Каква е обратната ви връзка от клиентите ви покрай споразумението с Amazon?

Все още е рано за задълбочена обратна връзка, но със сигурност се интересуват от идеята и са позитивно настроени към концепцията да могат да ползват услуги в момент, когато са им нужни.

Планирате ли подобни споразумения и с другите големи доставчици на облачни услуги?

Имаме силно партньорство с Amazon, както и с IBM, и около 4000 по-малки доставчици. Досещам се, че ме питате за Google и Microsoft - и вече имаме отношения и с двете компании, но засега нямаме конкретни новини около нови големи партньорства.

Като мениджър с огромен опит в сектора коя иновация и технология ще ви вълнува най-много в следващите години?

Смятам, че изкуственият интелект е важен, но е просто инструмент, който подпомага процесите. Възможностите са огромни - в областта на бизнес софтуера например виждам възможността за автоматизация на повече и повече процеси при невиждани досега темпове. Това е фундаментална промяна - например в областта на сигурността сега имаме всякакви мобилни устройства, различни облачни услуги, сървъри и т.н., и старите решения за сигурност не могат да се справят в тази среда. Така че все по-голяма част от сигурността ще бъде прехвърлена към автономни системи, които ще работят с помощта на технологии като изкуствения интелект.

Що се отнася до по-широкия потребителски сектор, смятам, че има много нови възможности в областта на виртуалната и добавената реалност в ежедневието ни в дейности като шофиране и пазаруване. Това ще са огромни промени, а някои хора вече ги приемат за даденост. С възхода на тези технологии и възникването на нови и нови приложения за мен ще е интересно как ще можем да се справим с недостига на квалифицирани хора. Дали не можем да използване точно тези нови технологии за изграждането и обучението на тези хора като асистенти? Например да не е нужно да имаш експерт, който се е обучавал в продължение на 20 години, за да достигне сегашното си ниво, а такъв с 5-10 години опит, който да е на същото ниво с помощта на технологиите. Ще видим все повече автономни автомобили - всеки ден шофирам в Пало Алто и виждам по 5-10 автомобила на Waymo, които продължават да се развиват.

Каква е личната ви страст?

Обичам работата си, винаги съм се интересувал от софтуер и хардуер, а в известен смисъл VMware намира пресечната точка между софтуера и хардуера. Но когато не работя, обичам да се разхождам в планините и да карам каяк в морето.

Интервюто взе Константин Николов

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dechko_dechko avatar :-|
    dechko_dechko

    Коя е Диана Стефанова? :)

    Нередност?
Нов коментар