🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Марко Пирондини: Не очакваме рецесия, а синхронизиран спад

Ръководителят на бостънския екип за инвестиции в ценни книжа в Amundi

Марко Пирондини    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Забавяне на икономическия растеж от 3.8% през миналата година на 3.4% през тази и 3.5% през 2020 година прогнозира една от най-големите компании за управление на активи в Европа Amundi. Според Марко Пирондини, който е ръководител на бостънския екип за инвестиции в ценни книжа, рискът от рецесия е малък, тъй като няма значителни дисбаланси на финансовите пазари или при имотите. Търговските спорове са в процес на разрешаване, което ще отпуши глобалните търговски потоци и най-вече тези с Китай. Централните банки продължават да подкрепят икономиките, а бизнесът продължава да създава заетост. Ако въобще се състои, Brexit няма да е без сделка, което дава основания за повече оптимизъм на инвеститорите.

Във вашата прогноза за глобалната икономика Amundi очаква не рецесия, а синхронизиран спад. Защо?

- Синхронизираният спад дори не е прогноза, а реалност, в която живеем. Тя вече се усеща като стабилизация. Виждаме как монетарните институции продължават да са подкрепящи растежа, напрежението около търговските спорове спада, а Китай осигурява онова потребление, от което икономиката се нуждае. Всичко това създава възможност за лек подем и ме кара да очаквам, че през втората половина на тази година можем да станем свидетели на подобрение.

Да, последният цикъл бе много дълъг и с това даде повод на мнозина да говорят за рецесия. Винаги има риск от рецесия, но реалността е такава, че нямаме големи ексцесии в глобалната икономика, които да се нуждаят от корекция.

Дори и при имотите?

- При имотите има някои неравновесия в цените, но то е частично и не се случва при голям ливъридж. Ето защо този сектор не е рисков по начина, по който беше през 2008 година например. Финансовата система също е много по-добре капитализирана, отколкото беше преди десет години. Така че фундаментално икономиката е в по-добра кондиция и не дава основания да очакваме неизбежна рецесия. При нормални условия би трябвало да имаме растяща икономика през тази и през следващата година.

Печатането на пари от централните банки не доведе ли до свръхнадценки на финансовите активи?

- Голямата ликвидност се пренесе главно върху облигациите. Трудно бих могъл да кажа, че ликвидността се изля върху акциите. Напротив, инвеститорите бяха много консервативни към този клас активи през последните 10 години, а най-големите купувачи през периода бяха не други, а самите компании чрез техните програми за обратно изкупуване. Така че аз не забелязвам някаква свръхекспозиция на инвеститорите към пазарите на акции, което да води до опасността от някаква корекция там. Напротив, виждам как хората продължават да предпочитат да държат спестяванията си в депозити.

Какво би могло да повлияе на потребителите да променят тази си нагласа и да инвестират повече?

- Реалността е такава, че хората акумулират спестявания, а средната продължителност на живота нараства. Все повече хора стигат в такъв период от живота си, когато им се налага да разчитат на тези спестявания. В богати общества със застаряващо население индустрията по управление на активи е обречена да расте и да се развива именно заради тази потребност от инвестиране на ресурсите за постигане на по-висок доход.

От друга страна, ние непрекъснато трябва да влагаме във връзката си с клиентите, за да можем да допринесем за тяхното пътуване към едно по-добре диверсифицирано и балансирано инвестиционно портфолио. Ние трябва не просто да им продаваме продукти, а да сме близо до тях, особено в периоди на волатилност, защото човекът е така устроен, че е по-чувствителен към загубите, отколкото към печалбите. Но в същото време, ако възвръщаемостта от спестяванията е под годишната инфлация, то хората губят заради спадналата покупателна стойност на парите им.

Какви са очакванията ви за европейската икономика предвид политическите въпроси като Brexit?

- Аз гледам на европейските пазари като на значително подценени. Да, има въпроси като този с Brexit или с общата валута еврото, но аз имам впечатлението, че много голяма част от тази несигурност е вече калкулирана в цените на активите. Така че е трудно да се очаква, че пазарът няма да се подобри.

По отношение на излизането на Великобритания от ЕС впечатлението е, че е все по-малко вероятно е да се стигне до твърд Brexit. Това е наистина голямата опасност за всички. Ако обаче, както виждаме, се постигне споразумение, което по някакъв начин запази Великобритания в ЕС, без страната да може да участва активно в процесите, това няма да е проблем за останалата част от Европа. Ето защо имам съмнения, че Brexit ще има съществено негативно икономическо въздействие.

А има ли индикации, че ще намалее негативното въздействие за Европа заради търговските отношения между САЩ и Китай?

- Европа страда значително от забавянето на Китай. Германия например заради автомобилната индустрия търпи забавяне, което се отразява на други части на Европа. Но очакванията ми са, че това ще започне да се възстановява през втората половина на годината. По отношение на търговското напрежение имайте предвид, че САЩ върви към избори през ноември догодина и че не би било в ничий интерес за тогава да се оставят отворени неразрешени въпроси. Каквито и преговори да са необходими за решаването на тези спорове, то смятам, че те ще бъдат проведени и че шумът по темата е повече от реалността.

По отношение на търговските напрежения със САЩ те отиват към президентски избори през ноември догодина, така че не в интерес на САЩ да има все още отворени неразрешени въпроси за следващата година.Шумът е повече от реалността.

Какъв е ефектът на технологиите и дигиталните бизнеси в света на инвестициите?

- Технологиите се превръщат в част от всичко и е неизбежно да се превръщат в интегрирана част от инвестиционната стратегия. Всеки бизнес следва клиента, а той е все повече ориентиран към дигиталните продукти и услуги. Това е причината банките да стават мобилни, индустриалните компании и ритейлърите да се трансформират.

Но остават валидни основните принципи за всеки един инвеститор, че е нужно търпение, дълъг хоризонт, добре диверсифициран портфейл и риск, който носи възвръщаемост. Това е доказалият се начин да направиш състояние.

Интервюто взе Гергана Михайлова