🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

KBC започва да предлага взаимните фондове "KBC Expertease Funds България"

Стартът е с пет фонда, които ще се дистрибутират чрез мрежата на банката и "ОББ Асет мениджмънт"

Йохан Лема от KBC Asset Management и Катина Пейчева, изпълнителен директор на "ОББ Асет мениджъмънт", смятат, че новите продукти дават още по-голям избор от възможности на клиентите в България
Йохан Лема от KBC Asset Management и Катина Пейчева, изпълнителен директор на "ОББ Асет мениджъмънт", смятат, че новите продукти дават още по-голям избор от възможности на клиентите в България
Йохан Лема от KBC Asset Management и Катина Пейчева, изпълнителен директор на "ОББ Асет мениджъмънт", смятат, че новите продукти дават още по-голям избор от възможности на клиентите в България    ©  Цветелина Белутова
Йохан Лема от KBC Asset Management и Катина Пейчева, изпълнителен директор на "ОББ Асет мениджъмънт", смятат, че новите продукти дават още по-голям избор от възможности на клиентите в България    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Взаимни фондове на KBC Asset Management започва да предлага през мрежата си третата по големина банка в България - ОББ, както и свързаното с нея дружество за управление на активи "ОББ Асет мениджмънт". Засега палитрата включва пет възможности, като клиентите ще могат да получат индивидуално структуриране на портфейли, а в бъдеще се предвижда още по-голям избор от продукти. Това стана ясно на представянето им в София от Йохан Лема, изпълнителен директор на белгийската компания за управление на активи, част от KBC Group. Той посочи, че на шестте пазара, на които оперира KBC Asset Management, активите под управление надхвърлят 214 млрд. евро, а индивидуалните инвеститори наброяват 1.3 млн.

Първите пет

От 13 юни в мрежата на групата са налични пет продукта KBC ExpertEase с различен рисков профил, ориентирани към индивидуалните инвеститори. Досега чрез тях са инвестирани 9.4 млрд. евро. Прагът от 100 евро минимална сума за покупка прави продуктите достъпни за масовия клиент, а различното от конкурентните на пазара продукти е възможността за ограничаване на загубите при пазарни сътресения, обясни в София изпълнителният директор на KBS Asset Management Йохан Лема. Той посочи, че тенденцията от последните 4-5 години е на завръщане на инвеститорите. След големите разпродажби в годините на глобалната финансова криза, когато от индустрията на взаимните фондове в Европа се изтеглят над 13 млрд. евро инвестиции, в края на миналата година има нарастване с 41% на индивидуалните инвестиционни планове, показват данните на експерта. Той очаква, че тази тенденция ще започне да се усеща и в България, като прогнозите му са, че може да се постигне съотношение 1 към 6 на инвеститори към депозанти, спрямо сегашното съотношение 1 съм 50.

Кънтри мениджърът на KBC Group и главен изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов допълни, че пазарът на взаимни фондове и индивидуални инвестиционни планове в България има потенциал да порасне с 1-2 млрд. лв. в период от 2-3 години заради загубата на доходност за потребителите от ниските депозитни лихви и инфлацията. "Потенциалът на пазара на инвестиционни фондове са свободните средства на българите в депозитни и спестовни сметки, с лихва близка до 0%. Ножицата между лихвите по спестяванията и инфлацията намалява реалната доходност до отрицателни стойности. Затова инвестиционните фондове са подходяща алтернатива. При настоящия пазар на инвестиционни фондове от 1.5-2 млрд. лева, смятам, че е реалистично увеличение с 1-2 млрд. в близките 2 години, тъй като не можем да очакваме толкова бърза конверсия от депозити към инвестиционни продукти", каза Андронов.

В момент на раздвижване

Фондовете KBC Expertease се менажират от белгийската група за управление на активи, а таксите за покупка, управление и обратно изкупуване са по-различни от тези при фондовете на "ОББ Асет мениджмънт". Таксата за записване е 2.50% от сумата, няма такса за обратно изкупуване, ако е минал 1 месец от инвестицията. Годишната дистрибуторска такса е 0.954%, таксата за управление годишно е 0.636%, а сумата на други начислявани разходи има таван от 0.69%, се вижда от интернет страницата на "ОББ Асет мениджмънт". Средствата, набрани от българския пазар чрез продажби на дялове от фондовете на KBC Expertease, може и да се инвестират в България, но в малка част, като с предимство са глобалните пазари с оглед необходимостта от географска диверсификация на риска, стана ясно още на представянето.

Индустрията на взаимните фондове в България бе засегната от глобалната финансова криза отпреди 10 години, като през последните години има сигнали за възстановяване. Към месец март активите на инвестиционните фондове за пръв път надхвърлиха 4.1 млрд. лв. след нарастване с близо 500 млн. лв. на годишна база. Въпреки това като дял от БВП фондовата индустрия е едва 3.6%, докато средното за Европа е 60%.

Йохан Лема, главен изпълнителен директор, KBC Asset Management

С какво сте по-различни от онова, което предлагат на пазара конкурентите, които вече са познати на пазара в България?

Смятам, че това, което прави разликата, е елементът на защита, който нашите клиенти получават при спад на пазарите. Защото традиционно на пазара се предлагат продукти, които предлагат растеж, но ние даваме възможност както за ускоряване на възможния растеж, така и за забавяне на спада при негативен ход на пазарите. Ние предлагаме възможност за индивидуелн подход към клиента в зависимост от склонността му за поемане на риск.

Какви са очакванията ви - колко клиенти смятате, че ще привлечете до края на годината с новите фондове на KBC Asset Management?

Вярваме, че регулярните инвестиционни планове са нещото, което трябва да бъде предлагано на клиентите ни, защото те имат своята разплащателна сметка, имат своя спестовен депозит и е логично да разполагат и с инвестиционен продукт. Реалисти сме по отношение на очакванията ни за постигнат брой клиенти и обеми в краткосрочен план, но потенциалът е голям.

Пускате тези нови фондове в момент, когато икономиката не се представя добре и да се инвестира изглежда рисковано.

Максимата е, че винаги е добре да се инвестира. Не винаги има директна връзка между състоянието на икономиката и състоянието, в което се намира капиталовият пазар. Както знаете, пазарът отразява очаквания. Аз смятам, че моментът за стартиране на фондовете в България е добър, защото наблюденията ни на другите пазари, на които работим, са, че след финансовата криза клиентите вече са по-отворени да инвестират. Причината за това е ниската доходност по спестовните им сметки, съчетана с високата инфлация, която намалява покупателната способност на парите им. Може би по-консервативните клиенти ще предпочетат да остават в депозити, но дори и да започнат да се ослушват, за нас е добре.

Какви са очакванията ви за икономиката през тази година?

Има нервност на пазара, въпреки че корпоративните резултати са добри. Притесненията са свързани с търговските отношения между САЩ и Китай, Brexit в Европа и сигналите за растежа на развиващите се пазари. Все още глобалният растеж е добър и от инвестиционна гледна точка ние съветваме своите клиенти да не заемат твърде консервативни позиции, тъй като има възможности за доходност на финансовите пазари.
Все още няма коментари
Нов коментар