🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Чарлз Хоскинсън: Криптовалутите ще се наложат там, където няма доверие в традиционните

Един от създателите на Ethereum, Cardano и IOHK, пред "Капитал"

Чарлз Хоскинсън    ©  SlidesLive
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Чарлз Хоскинсън е едно от най-разпознаваемите лица в света на криптовалутите. Участва в създаването на Ethereum, втората по популярност и пазарна капитализация виртуална валута в света. Впоследствие е сред разработчиците, които стоят зад криптовалутата от трето поколение Cardano, като отговаря за разработката, развитието и дизайна на проекта. През 2015 г. създава и IOHK, технологична компания, чиято цел е да използва блокчейн технология, за да достави финансови решения в слабо развитите краища на света на общо 3 млрд. души, които нямат достъп до такива. През февруари 2018 г. Forbes оценява активите на Хоскинсън в криптовалути на между 500 и 600 млн. долара.

"Капитал" се срещна с Хоскинсън по време на събитието за втората годишнина от пускането на Cardano в обръщение, което се проведе в Пловдив в края на септември.

Вие сте част от екипа, разработил втората по популярност криптовалута в света, Ethereum. Сега сте част от екипа зад Cardano, която се представя като трето поколение виртуална монета. Каква е разликата?

- Когато трябва да отговоря на такъв тип въпрос, винаги мисля какви проблеми се опитваме да решим. При bitcoin, първото поколение блокчейн, това беше изцяло нова концепция и не беше ясно дали една дигитална валута може да се превърне в истински актив със стойност, нещо, което хората да търгуват. Така че въпросът не беше в решаването на големи финансови проблеми, а просто да получим отговор дали една монета, която работи като част от дигитализиран списък на транзакции ("леджър"), може да има стойност и дали леджърът ще бъде сигурен. Отне няколко години, докато хората си кажат, че този експеримент е успешен. Чак през 2013 г. някои хора сметнаха, че това решение е до голяма степен безсмислено – да, имаш монета, но няма как да пишеш договори върху нея, нито можеш да надградиш системата. Затова през 2014 г. създадохме Ethereum и си казахме "можем ли да добавим програмен език отгоре"?

Както същото се случи с интернет, където първоначално имаше само статични страници, но новите компютърни езици дадоха възможност за неща като Facebook. Цялата концепция на умните договори се доказа. Сега сме в третата вълна, в която казваме – харесваме децентрализацията, харесваме, че монетите имат стойност и пазар, харесваме умните договори. Така че искаме да направим всичко това в мащаб – милиарди потребители. И за момента никой няма решение за това.

Това ли е единственият проблем?

- Не. Ние искаме третото поколение криптовалути да са част от световната икономическа система, а не отделени от нея. Те трябва да могат да работят с Българската народна банка, с Федералния резерв, с банките и борсите. Така че имаме нужда от решения там. Никой не иска да строи инфраструктура върху несигурност, да създадеш система, без да знаеш кой ще я поддържа. Така че как става управлението на тези валути? Третото поколение се опитва да реши тези проблеми – мащабируемостта, устойчивостта и приемането на криптовалутите.

Ако успеем да решим тези неща, какво би променило това в обществото ни? Имаме примери за това. Имаме силно присъствие в Етиопия – една страна със 110 млн. души население, 75% под 30-годишна възраст, 10% растеж на БВП на година, но тя няма фондова борса. Така че, ако имаш малък или среден бизнес в Етиопия, правиш много пари, има много външни инвестиции, но нямаш истински пазар или възможност да стигнеш до друго ниво. Ако аз имах фонд за рискови инвестиции, бих ли инвестирал в компания, която няма ясен път към излизане? В момента решението е да напуснеш страната. Правителството може да каже, че ще направи фондова борса, но те нямат опита как се случва това, така че може би няма нужда да правят копие на NYSE, а да направят нещо различно. Системи като Cardano, ако успеем да направим това, което искаме, са реален кандидат за изграждане на фондова борса. По същия начин можем да направим и сигурна система за лични документи. Въпросът е дали можем да достигнем такъв мащаб и да се справим с него.

Това обаче са изрично въпроси на мащабируемостта. Как смятате, че може да се реши въпросът с популярността на криптовалутите?

- Вече има голяма популярност на криптовалутите. Ще използвам отново примера с Етиопия – там населението мрази местната валута и постоянно търси алтернативни начини за разплащане. Най-популярният метод за разплащане в Африка дори не е валута, а телефонни минути. Това не е ситуация как да накараш някой да ползва bitcoin или Cardano. Просто търсиш хора, които са фундаментално недоволни от икономическата система. Пример има и в Украйна, където всичките ни клиенти искат да получават парите си в bitcoin. Работим с тях от три години и нито веднъж не са поискали да им платим с традиционна валута. Това е пътят – насочваш се към места, където го няма аргумента "парите ви не са толкова добри".

Аржентина се срещнах с бащата на един от нашите разработчици. Показа ми задния си двор, където е криел среброто си по време на финансовата криза. След това ми показа друго място, под колибата на кучето си, където е скрил истинското си сребро, защото е знаел, че правителството ще дойде. Освен че историята показва колко е хитър, показва и група хора, за които криптовалутите имат истинска стойност и смисъл – никой не знае, че ги притежавам? Не могат да ми ги конфискуват? Това е страхотно.

Това са милиони, потенциално милиарди хора. Честно казано не ме интересува дали криптовалутите ще бъдат наложени в западния свят, защото това не е играта, която играем. Защото ако криптовалутите се наложат в Африка и Азия, после те могат да отидат на запад и да кажат – ако работите с тази система, получавате два милиарда нови потребители. Това е истински аргумент. Не можеш да очакваш резултати, защото казваш, че твоята система е малко по-добра от сегашната. Никога не е имало случай в историята на бизнеса, в който някой да е спечелил само защото има малко по-добър продукт.

Да, но както споменахте и по време на откриващата си реч на събитието, има стотици криптовалути. Това е огромна конкуренция. Съответно как смятате, че може да се наложи Cardano?

- Като работи директно с хора, които имат конкретен проблем. Останалото е въпрос на добра бизнес стратегия, добро насочване и добър подбор на пазар. Затова и се фокусираме върху Етиопия, където няма стотици криптовалути – има Cardano и Stellar Lumins. Дори bitcoin не е масов в този конкретен пазар. И ако успеем да се насочим към хората под 30-годишна възраст, това са 70 млн. потребители, които ще стават все по-богати. Всеки има стратегия. Аз разглеждам индустрията като едно цяло. Няма значение дали Cardano ще спечели. Надявам се да е така, но в крайна сметка целта е въобще някой да спечели – защото така светът ще бъде по-добро място. Разбира се, аз работя по Cardano и ще направя всичко възможно, за да може тази криптовалута да се наложи, срещам се с премиери и президенти, но основната цел е друга.

Мога да дам пример за Netscape – една провалена компания, която промени целия свят, защото създаде JavaScript, интернет сертификатите, уеб браузъра, бисквитките. Така трябва да мислим като цялостна индустрия – че няма значение дали сме Netscape или Microsoft, а че трябва да успеем в по-мащабната цел. Това е въпрос на обща промяна, а другото е въпрос на търговски успех.

Към този момент в криптообщността изглежда има консенсус по отношение на нуждата от решение, което да работи в мащаб, по отношение на по-ниските цени на транзакции и т.н. Могат ли тези неща да се случат в рамките на "третото поколение"?

Логиката сочи, че ако има трето поколение, ще има и четвърто, а след това и пето, а ако няма – все някой ще го измисли, дори и само заради маркетинговата стойност. Тези неща не стават точно по план. Когато създадохме Ethereum например, аз не осъзнавах каква ще бъде тежестта на тази криптовалута, нито пък мислех за нещата, за които мисля сега. След като приключим с развитието на третото поколение криптовалути, ще бъде много по-ясно какво остава да бъде свършено, ще има много нови хора. В началото въпросът беше дали bitcoin е по-добра валута от долара, така че стратегията за хора като мен беше да купуват и да продават на по-висока цена.

Това е всичко, което можех да правя, не можех да реша истински проблем. При Ethereum въпросът беше не само дали е по-добра валута от долара, но и дали мога да напиша приложение върху платформата. Тогава се появиха и ICO предлаганията. Днес, при третото поколение, въпросът е дали може да бъде изградена държавна финансова инфраструктура върху система на криптовалута. Когато това се случи – защото ще се случи – тогава вече ще имаш милиони души, които ще дойдат, само защото правителството им казва. Може би тогава ще преминем към четвъртото и петото поколение, защото в крайна сметка говорим за дълъг процес.

Давате примери за използване на криптовалутите като реално разплащателно средство, но все пак най-често търсенето и предлагането идва от спекулация. Лошо ли е това за вас?

- Спекулацията е добра, защото предоставя постоянен медиен интерес към криптовалутите. За да може на хората да им пука за дадена криптовалута, те трябва да имат какво да спечелят от нея и какво да им напомня за нея. Скоковете и спадовете поддържат значението на криптовалутите в медиите, които продължават да говорят и пишат за тях. Помня какво беше преди да я има тази масова спекулация, защото нямаше борси. На никой не му пукаше. Отивах в някой бар, исках да говоря за това колко яко нещо е bitcoin и винаги първият въпрос беше – колко струва. Ами, около 15 цента, поне тогава. Нямаше къде да ги търгуваш. Сега един bitcoin е повече от заплатата на повечето хора, а след време може да струва колкото къща. Истинска лудост е. Преди години си купих Xbox за 30 bitcoin-а. В един момент този Xbox струваше 600 хил. долара. Никога не бих го продал, просто няма да мога да си го простя. Така че спекулацията е позитивна в тези отношения, но е контрапродуктивна в смисъла, че неминуемо много хора ще загубят пари, а когато това се случи, те започват да смятат, че цялата система е покварена. Има и нещо друго: лесните пари винаги водят след себе си измамници. Не е имало период в човешката история, когато не е имало измамници при появата на нов пазар.

Мислите ли, че криптообществото трябва да опрости езика си, за да достигне до повече хора?

- Трябва да стигнем до ситуация като с видеоразговорите. Помня когато за пръв път си говорехме за видеоразговори и всички бяхме "уау, това е бъдещето!". Сега обаче е навсякъде и на никой не му прави впечатление. Част е от природата ни. И никой не знаеше как работи, то просто беше там. Натискаш бутон и виждаш човека отсреща. Така че за да станат криптовалутите масови, трябва да стигнем до този момент, в който криптовалутите просто се използват, без да мислиш какво стои зад тях. Може дори да ползваш крипторешения, без да знаеш, че го правиш. Така че въпросът не е в опростяване на концепцията или речника на хората, които разработват технологията, а да скриеш машинарията от потребителите. Изведнъж транзакциите ти не струват нищо, няма нужда да плащаш такси за ползването на кредитната си карта, всичко става моментално. Такива неща. Всичко ще бъде по-бързо и по-евтино и може би по-сложно, но за потребителите ще бъде просто натискането на бутон.

Интервюто взе Йоан Запрянов