Bitcoin падна до 5-месечно дъно

Водещата криптовалута се търгува за около 7400 долара

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Водещата дигитална валута поевтиня до 7400 долара, което е най-ниското ниво от 18 май насам. За сравнение - вчера цената бе 8000 долара, а в началото на седмицата - над 8200. Точно преди месец, на 23-24 септември, Bitcoin отбеляза подобен спад, като стойността му се понижи от близо 10 хил. долара до около 8400 долара.

Конкретна причина за сегашното поевтиняване на криптомонетата няма, а различни анализатори предлагат различни обяснения. Едно от тях например е, че всеки път, когато Конгресът на САЩ обсъжда криптовалутите, цените на Bitcoin спадат. В случая вчера имаше изявление на изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг пред американските депутати за криптовалутата на социалната мрежа за Libra.

Други пък посочват чисто борсови причини - преминаването на нивата на подкрепа около 8000 долара. Не е за пропускане и обяснението, че влияние върху цената на Bitcoin може да е оказало и съобщението на Google за пробив в квантовите изчисления, който е позволил на една от неговите машини да изпълни задачи, които биха отнели 10 000 години на обикновен суперкомпютър. Това е важно, тъй като добивът на биткойни (mining) се извършва с компютри и подобна мощ може да размести значително позициите в сектора.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал