Следващото поколение блокчейн

Платформата с българско участие Aeternity разработва блокчейн инфраструктура, която да надгради bitcoin и ethereum

Никола Стоянов е основната движеща сила в инвестиционното звено на компанията Aeternity Ventures, където е и изпълнителен директор
Никола Стоянов е основната движеща сила в инвестиционното звено на компанията Aeternity Ventures, където е и изпълнителен директор
Никола Стоянов е основната движеща сила в инвестиционното звено на компанията Aeternity Ventures, където е и изпълнителен директор    ©  Цветелина Белутова
Никола Стоянов е основната движеща сила в инвестиционното звено на компанията Aeternity Ventures, където е и изпълнителен директор    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Помните ли огромния бум на криптовалутите през 2017 г.? В рамките на няколко месеца целият свят (да, дори и колегата, който не може си резервира сам онлайн билет за самолет) заговори за "блокчейн", "криптовалута", "bitcoin" и "ethereum". Разбира се, все още сме далеч от разбиране как работят тези неща и за какво ще се ползват, а огромна част от бума се дължеше на вечната вяра в бързото забогатяване. По-малко от една година след като bitcoin и ethereum, двете най-популярни криптовалути в света, достигнаха върховото си ниво на цена, те са загубили съответно 70% и 84% от стойността си. Още по време на пиковите им дни обаче не липсваха кандидати за техни заместници. Един от тях е платформата с българско участие Aeternity, която през миналата година набра 35 млн. долара – или повече, отколкото всички публични предлагания на Българската фондова борса от 2009 г. дотогава. През 2018 г. "Градус" реализира IPO за 80 млн. лв., което разби поне тази черна статистика.

Няма прост начин да бъде обяснено какво точно прави Aeternity, особено ако не сте наясно с цялата блокчейн терминология и технология. "Bitcoin е най-базовата и чиста форма на блокчейн. Второто поколение беше ethereum, където вече имаше възможността да има умни договори", казва Никола Стоянов, който отговаря за бизнес стратегията на Aeternity и е изпълнителен директор на Aeternity Ventures – инвестиционното крило на компанията. "Сега идва третото поколение – проекти като Aeternity, Cardano, NEO. Тази трета генерация се фокусира върху специални аспекти и проблеми. При нас преди всичко фокусът е върху мащабируемостта на транзакции", казва той.

Aeternity използва технология, която позволява верифицирането на една транзакция за 3 до 4 секунди. За сравнение, една транзакция през bitcoin се верифицира за около 10 минути, а през ethereum – 45 секунди. Друга отличителна черта на платформата е, че след като се верифицира една транзакция, между двете страни по каналния ред могат да се правят безкрайно много транзакции, без ограничения.

Казано накратко, Aeternity има амбицията да бъде своя собствена екосистема в екосистемата. Върху платформата трябва да се разработват децентрализирани приложения, да се извършват услуги и транзакции, като разплащателното средство е Aeternity token – "личната" криптовалута на проекта. В момента тя има пазарна капитализация от 274 млн. долара, което й отрежда място около топ 30 на криптовалутите. А в най-добрите си дни в началото на май тази година достига обща оценка от 1.16 млрд. долара. Обемът на транзакциите за 24 часа се движи около 15 млн. долара по данни на Coinmarketcap.

От идея на практика

Идеята за Aeternity идва през 2016 г., като екипът е международен. Самата фирма е регистрирана в Лихтенщайн. Основател на проекта е живеещият в Германия Янислав Малахов, който е известен в блокчейн с работата си заедно с Виталик Бутерин около създаването на ethereum през 2013 г.

През 2017 г. Aeternity набира средства, като вместо ICO - поради легални причини, прави дарителска кампания, от която събира общо 35 млн. долара. "С ICO проблемът е как се събират парите, дали има правна рамка", казва Стоянов. "Заради това след много обсъждане и консултации решихме, че от гледна точка на потребителите най-добрият вариант е да направим дарителска кампания."

Така Aeternity започва основната част от дейността си малко преди големите криптовалути да достигнат най-високите си нива. "До голяма степен ентусиазмът от миналата година се базираше на проекти, които нямаше как да се реализират или просто бяха с цел да съберат пари", казва Стоянов. "Ще продължаваме да виждаме проекти, които няма да успеят да реализират идеята си и в крайна сметка ще отпаднат. След това ще останат проектите, които не само бяха планирали какво да правят, но и знаят как да го направят." Той дава български пример за компания, която е казала какво ще направи и го е изпълнила – Locktrip, създадена от Христо Тенчев и Никола Александров.

В момента екипът на Aeternity е от около 100 души, които работят в 17 държави. Компанията използва малък административен ресурс, като 70% от целия екип са разработчици. За Стоянов фокусът винаги трябва да пада върху тези, които реализират проекта на практика.

Aeternity токенът до този момент е базиран върху ethereum, но това скоро ще се промени, след като заработи основната мрежа на самата компания, която е независима. Досега разработчиците можеха да работят върху тестовата мрежа на компанията, за да разберат дали тя работи. "Близо сме до пускане на мейн нет платформата", казва Стоянов. "Целта ни е да осигурим сигурност на най-високо ниво, да сме убедени, че тази платформа няма да бъде хакната. От това, което виждам, сме на правилния път."

Не може без инвестиции

"Най-искрено трябва да кажа, че в момента повече харчим, отколкото генерираме приходи", казва Стоянов. Въпреки че работи на загуба, Aeternity вече има свое звено за инвестиции – Aeternity Ventures, чрез което компанията подпомага блокчейн проекти. Според Стоянов не е възможно да има растеж без инвестиции и логичната следваща стъпка е подпомагането на проектите в инкубатора.

"Всяка инвестиция е рискова, но няма как да се развие тази екосистема, платформа, без инвестиции. Ако не правим инвестиции, няма да има развитие. Всичко, което вкарваме в Aeternity, е за разрастването на цялата платформа", казва той. За източник на приходи в момента Aeternity използва уъркшопове и консултации. Компанията не е получавала инвестиции от фондове и работи изцяло с капитала, събран чрез дарителската кампания.

Aeternity Ventures предлага 6-месечен инкубационен период за проектите и финансиране до 250 хиляди долара наред с работно място, менторство и, най-общо казано, подкрепа. През юли Aeternity Ventures прави първия подбор на проекти, като избира девет, в който влизат и два български – TRADExsocial и NOBLE, наред с представители от Австрия, Германия, Хърватия и Словения. Общо звеното ще инвестира 1.3 млн. долара в тях.

Когато основната мрежа влезе в употреба, всички проекти от Aeternity Ventures ще мигрират към платформата на компанията. Тогава токенът на фирмата ще може да бъде използван за всички проекти, които са върху нея. Стоянов очаква това да се случи през идните месеци. "Създаването на целия този софтуер отнема много време и заради това ние трябва да сме търпеливи", казва той и добавя, че фирмата трябва да започне да работи на печалба до две или три години.

Междувременно Aeternity трябва да работи в една по-малко оптимистична среда, отколкото през миналата година. Стоянов казва, че трусовете в цената на криптовалутите се отразяват на цялата блокчейн екосистема. "Не съм видял проект без проблеми през миналите месеци. Но това, което видяхме миналата година, беше, че пазарът не можеше да смели целия този наплив", казва той и добавя, че малко по малко пазарът се аклиматизира. "Няма да е лошо да видим нещо като миналата година, но по-скоро вървим към баланс. Вече няма спадове и качвания с по 20-30% и цената е по-плавна", завършва той.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    funcy74 avatar :-|
    МилевГео
    • - 1
    • + 1

    Четох им още миналата година уайт пейпъра, доста впечатляващо с едни хубави алгоритми в него - доста сериозен математически подход на компютърни учени относно функционалността на кода на ниско ниво. Стискам им палци на момчетата - дано да успеят да привлекат проекти под техния токен, че недоверието към “българските неща” е огромно, дори когато са читави!

    Нередност?
Нов коментар