🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Още две години търпение

IKEA в България ще заработи през 2011 г., а малко по-късно и в сръбския град Ниш

Драган Скалушевич е човекът, който трябва да развива магазините на ИКEA  Сърбия, Хърватия и Словения
Драган Скалушевич е човекът, който трябва да развива магазините на ИКEA  Сърбия, Хърватия и Словения
Драган Скалушевич е човекът, който трябва да развива магазините на ИКEA Сърбия, Хърватия и Словения    ©  Капитал
Драган Скалушевич е човекът, който трябва да развива магазините на ИКEA Сърбия, Хърватия и Словения    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Почитателите на шведските мебели IKEA в България скоро ще могат да въздъхнат с облекчение. При това два пъти.

Макар че строежът на първия магазин от веригата в София се забави, в началото на следващата година край Околовръстното шосе на града най-сетне би трябвало да се появят очертанията на търговския център на IKEA. Въпрос на време е същото да се случи и на 150 км на запад от София, край сръбския град Ниш. Така на българските клиенти няма да им се налага повече да пътешестват до магазините на любимата марка в Солун (на 300 км) и Букурещ (400 км) и ще могат да си спестят значителна част от допълнителни разходи, свързани с пазаруването от по-отдалечени локации.

По-добре късно, но някога

Първата IKEA в България би трябвало да отвори вратите си за клиенти през третото или четвъртото тримесечие на 2011 г., каза пред "Капитал" финансовият директор на Fourlis Георгиос Алевизос - гръцката компания, която притежава франчайзинговите права да управлява шведската верига за мебели и обзавеждане в България. Строежът се забави леко по обективни причини, обясни той и добави, че както на много други места, така и в България изваждането на всички документи, свързани с разрешаването на строежа, отнема време. До момента обаче почти всички строителни разрешителни са извадени и скоро процедурата се очаква да завърши. Плановете на Fourlis са да започнат с изграждането на магазина, който се намира на Околовръстното шосе, в местността Малинова долина, през първите месеци на следващата година. Строежът на един магазин отнема около 18 месеца, което означава, че първата IKEA в София ще отвори след по-малко от две годни.

Още една добра новина

Скоро българските клиенти, които бяха готови да пропътуват стотици километри само и само да купят някой и друг свещник от четирибуквената марка, ще имат още една възможност да го направят. При това по-бързо и за по-малко пари.

В Ниш също ще има IKEA. Но този път правата за сръбския пазар не са взети от гръцката Fourlis, а веригата влиза директно. Това означава, че клиентите могат да се надяват на истинска конкуренция в цените и условията, предлагани в магазините.

Въпреки че магазинът в Ниш ще заработи след този в София, по всяка вероятност основната част от клиентите му ще са от България и Македония. Ниш е малък град и едва ли населението му е достатъчно да задоволи бизнеса на веригата. В същото време обаче градът е само на около два часа път с кола от София.

Клиентите от България биха имали още една причина да пропътуват малко по-далечното разстояние, но да си напазаруват в Ниш. Ако магазинът заработи, преди Сърбия да бъде приета за член на ЕС, купувачите от България имат възможността да си получат обратно платеният ДДС например.

Българският потребител - на фокус

Макар и да има още време до първите магазини, които ще се борят за българските потребители, отсега може да се предвиди, че ще има конкуренция между тях. Директорът на IKEA за Сърбия, Хърватия и Словения Драган Скалушевич коментира за "Капитал", че плановете за Ниш са в доста начална фаза, а магазинът ще е след този в София. По отношение на предимството да се връща ДДС той каза, че зависи изцяло от нормативната рамка в Сърбия. Цените в сръбския магазин пък щели да бъдат съобразени с местния пазар, каквато е традиционната практика на IKEA.

Във Fourlis пък са сигурни, че обектът в Ниш няма да попречи на бизнеса им в България. Според Георгиос Алевизос не е без значение разстоянието, което ще трябва да пропътуват до Ниш клиентите от София. Освен това експанзията на гръцката компания в България няма да спре до София. Алевизос потвърди намерението на Fourlis да развива мрежа тук. В средносрочен план гръцката компания планира да направи IKEA в близост до морските курорти, а след това и в Пловдив. Засега обаче това са само планове, защото компанията няма купен терен извън София.

Балканската експанзия

Западно от България също предстои експанзия. Освен в източната част на Сърбия IKEA със сигурност ще има и в столицата Белград, макар и не толкова скоро. Плановете поне до момента не са обвързани с никакви времеви срокове, тъй като компанията все още не е намерила подходящи за целта терени и продължава да обсъжда различни локации, обяснява Скалушевич. Основните трудности, които срещат, пък са свързани с тежката бюрокрация, неуредените кадастрални карти, лошата инфраструктура и доста високите цени на земята. "В Белград се предлагат терени, които са на до три пъти по-високи цени от тези в Будапеща например, при които обаче липсва инфраструктура", твърди Скалушевич.

Иначе разширяването в страните от Западните Балкани по принцип е заложено в плановете на IKEA за периода 2010 - 2020 година. Компанията вече е закупила терен в хърватската столица Загреб, а планове за отваряне на търговски център има и за Любляна. Ако нещата се развиват според очакванията, загребската IKEA може да бъде открита през пролетта на 2011 г.

Шведите явно са решили да поставят знаменцата си навсякъде по географската карта на Балканите, където досега не присъстваха на пазара. В интервю за Reuters през юли генералният директор на компанията за Русия и Източна Европа Пер Кауфман каза, че след бивша Югославия IKEA може да продължи настъплението си и към Албания. Логика за балканската експанзия не липсва, тъй като в момента клиентите от Сърбия генерират около 8% от оборота на търговския център на IKEA в Будапеща, а тези от Хърватия - 25% от оборота в Грац, Австрия. Няма точно данни какви разходи правят българските клиенти, които пазаруват в IKEA в Гърция или Румъния, но като нищо процентът може да се окаже доста впечатляващ.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Профила
    • - 22
    • + 8

    Хммм... интересно защо все гръцки търгашески монополни фирми влизат на българския пазар. Преди Глобул сега пак гърци... явно са намерили бунаци тук да им купуват стоките и услугите. Та и реклама им правят господата от Капитал. Как добре ли ви плащат за поръчкови статии? Как не написахте нещо свястно за някоя българска фирма, но не забравихте да оближете косматите задници на трътлестите гърци. Така така, добри сте. Но и не сте само вие. То каква кампания се е подела за тази шведска конфекция по вестниците... То кога идва папата нямаше толкова навалица. А сега са я започнали от 3 -4 години преди да пристъпят в БГ - то. Та там при простиутките на кръстовището за Бистрица ли ще им е Магазинчето? Мдаа, добре е. Ще подпомогнат и жриците. С такава евтиния човек като си купи шкафчето на тънко /дето ще си го сглоби сам в къщи/ ще му останат и пари за по една свирка като бонус. Отишли два автобуса в Солун да си купят джунджурии от шведския бастун и вече вестниците гръмват "българите превзеха Солун". И за тяхно удобство да им отворим магазин и в София. Но пък мястото където ще го построят е харизматично. Понеже съм си извратен тип започвам да си мисля какво е общото между "шведската тройка", перхидролените жрици на разклона и шведския бастун в кожен калъф който ще се настани там чакайки поредните клиенти. Мисля че някой с развинтена фантазия може да обере Оскарите в порно индустрията. Аз бих помогнал със примерен сценарий: Мъж на средна възраст си купува от конфекцията последния хит легло, което забележете се сглобява с устни вместо с традиционната отверка. След като е обслужен прилежно и му е разяснена схемата за монтиране изискваща поне двама души, той е насочен към бизкия сокак откъдето изкачат две палавнички - монтажистки с решетести чорапогащници и кожени бикини в които са затъкнати цял арсенал от инструменти включващи вибрационна...ох прощавйте ударна бормашина и набор накрайници /за по -извратените/. И се започва една монтажна дейност....

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    me
    • - 5
    • + 21

    Предният, че колко са БГ фирмите дето заслужават да ги хвалиш? Не че гърците са голяма стока, ама такива мошеници като нашите трудно ше намериш. Поогледай им държавата пък после ги ругай. Писнало ми е фалшив патриотизъм, който не лежи на нищо освен лаври от преди 1000 години. Лафовете ти нещо приличат на историите за "тъпите американци" - толкова са тъпи, че като им гледам кризата и се чудя нашето какво е... криза в каменната ера?

    Нередност?
  • 3
    kiro1234 avatar :-|
    Kiril Kirilov
    • - 11
    • + 5

    Тия смешници гърците бункер ли ще правят 18 месеца. такъв магазин се прави за 5-6 месеца след първата копка. От опит го знам това. Отделно, че нямат инсталации за хладилници, охладени храни, плодове, риба :). Абе гръцки смешници.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    avtor
    • + 14

    изпуснаха големия бум, сега се назландисват като ощипана госпожица. трябваше преди 3 години да отворят икеа в българия, но като са толкова кухи

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Avtore
    • - 2
    • + 11

    Не мисля,че такива инвестиционни решения зависят от бумове.
    На тях разчитат тези, които разчитат да продадат преди края на бума.
    А тези хора мислят да продават поне 50 години. То поне 5 бума ще има до тогава:)))))
    Даже е умно сега да строят,че ще им излезе малко по евтино:)))))
    Жалко, че купиха земята скъпо, но те предполагам, че гледат за дълги периоди и такива колебания на цени, не ги вълнуват много.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    Профила
    • - 12
    • + 6

    До коментар [#2] от "me":

    Честно казано не ме интересува твоето мнение нито това че даваш някакви тесногръди примери подплатени от последната ти екскурзия в гръцко. Нямам нищо против гърците ооо неразумни юроде дето се срамиш от произхода си, но щом ги даваш за пример си помисли кога българин ще открие такъв голям магазин в гръцко и ще ли го допусне някой да си развява коня? А и дали 4 години преди това гръцките медии ще набиват в главите на хората как българска франчайзингова фирма ще открие хипермаркет в Атина. Трябва да получаваш сигнали от космоса за да си помислиш такива неща. Простотията е завладяла душата ти и се радваш на лъскавкото пошло шкафче предлагано от шведския бастун. Госпожа Рекламата добре си върши работата за да облъчва такива като теб и това й е целта. Не проповядвам патриотични идеи както ме обвиняваш. По скоро еротични като главно действащо лице е шведския бастун предлагащ нискокачествен и нискотарифен продукт наторен с обилна реклама. Той може би не се досеща какъв го чака на Околовръстното...В България отдавна няма строителен бум и скоро няма и да има. Ще е поредната чужда фирма загробила пари на един малък пазар в дълбока рецесия. Радвам се че не отриха магазин в последните години когато продажбите на мебели в БГ - то следваха мащаба на продажбите на жилища. Закъснелите можем да почерпим с една студена вода...

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    me
    • - 5
    • + 12

    Профилче, мислите ти се реят като еФтини турска дограма и турски корниз. И за твое сведение изобщо не говоря за екскурзия. Бил съм по работа и вЕрвай ми не съм брал портокали. Та по стечение на обстятелствата няма как да не ми е направило впечатление колко по уредена и поддържана, че и чиста им е държавата. Ама такива мушмороци като теб само едно си знаят "тъпите гърци, испанци, англичани, американци и т.н". Всички са тъпи, па българите са остри, еле па ти - като габровска стомана наточен. А българин няма да отвори голям магазин в гръчко щото там никой няма и да влезе при положение, че пак ще се опитва да работи с 300% печалба при пълна липса на качество и лошо обслужване. Нещо като известните БГ вериги за техника, дето като си купиш нещо, първо трябва да ги убедиш циганите от "безплатната доставка" да ти го донесат до входа (поне!), след това да го завлечеш до апартамента с "обади се на приятел", сле това да си намериш човек да ти го свърже (или ток или вода, или нещо друго), и после след 2 седмици вече да врещиш да ползваш гаранцията. Ама мишоци като теб с блузки "България на 3 морета" само си мечтаят какво би било да оцветят в кафяво още 2, докато всички други с еротично умиление чакат ИКЕА, Карфур, аутлет магазини (истински!), Зара и прочее "тъпи" вериги най-после да отворят. Айде сполай ти, и си измии бастунчето преди да го употребиш, че може да има "тъпи" шведски бактерии да ти заразят ... сещаш се кое. ;)

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    Анфаса
    • - 2
    • + 12

    Профил, не мога да разбера какво толкова си ревнал?!
    Щом толкова много хора пазаруват там, значи имат нужда. Харесват продуктите предлагани там, цените ги устройват. Твоето мнение за пошли шкафчета не ги интересува. Всеки си има право на вкус.
    Аз за себе си останах озадачен от вниманието което се отделя в статията на един евентуален магазин в Ниш. При положение че там изобщо не е ясно кога ще се построи, да ни занимавате с вероятността софиянци вместо до околовръстното да пътуват до Ниш заради евентуално спестяване на ДДС е най-малкото несериозно.

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    Background
    • - 9
    • + 8

    До коментар [#8] от "Анфаса":

    Кои са тия толкова много хора дето са се юрнали да си купуват конфекция от гръцко - шведския бастун? Има ли такава статистика /защото аз не съм чул за такава/ или просто си приказваме за да се намираме на лаф моабед?

    Нередност?
  • 10
    tucker_case avatar :-P
    tucker case
    • - 4
    • + 12

    охо... пак за льобимата икея... колтурен дезайн за ентелегентни употребители... само едно незнам... дали са проверили... находчивите свенски инжинери... устойчиви лиса смарт продуктите им... на разрушителните чалга резонанси... в панелка инвайърмънтът...?

    Нередност?
Нов коментар