🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Страна на ръба

Хаотичните действия на правителството задълбочават кризата в Румъния

Недоволни румънци се опитаха миналия петък да щурмуват президентския дворец в Букурещ. Президентът Траян Бъсеску е архитект на непопулярното правителство. 
Недоволни румънци се опитаха миналия петък да щурмуват президентския дворец в Букурещ. Президентът Траян Бъсеску е архитект на непопулярното правителство. 
Недоволни румънци се опитаха миналия петък да щурмуват президентския дворец в Букурещ. Президентът Траян Бъсеску е архитект на непопулярното правителство.     ©  Reuters
Недоволни румънци се опитаха миналия петък да щурмуват президентския дворец в Букурещ. Президентът Траян Бъсеску е архитект на непопулярното правителство.     ©  Reuters

Едва крепящо се правителство, все по-мрачни икономически перспективи и неприятни сравнения с Гърция - това е краткото обобщение на ситуацията в Румъния. Ако допреди няколко месеца страната имаше известни шансове да избегне най-тежките ефекти на кризата и дори се очакваше завръщане към икономически растеж още в края на тази година, днес прогнозите са откровено потискащи.

В момента втората по бедност страна в ЕС преживява най-тежката си рецесия от края на миналия век насам. И точно когато се нуждае най-много от силно лидерство, Румъния има правителство с близък до нулата авторитет. Последният удар срещу него дойде в края на миналата седмица, когато Конституционният съд отхвърли като незаконна една от основните антикризисни мерки на правителството - намаляването на пенсиите с 15%.

Всъщност мнозина наблюдатели избягват да наричат плановете на правителството мерки и се отнасят към тях по-скоро като към израз на впечатляващата некомпетентност на управляващите в Букурещ за справяне с кризата. Въпреки това според журналиста и политически наблюдател Мариус Ницу евентуални предсрочни избори са последното нещо, от което има нуждата страната в момент, когато нещата са се влошили до такава степен, че сякаш няма вече никакво значение какво прави кабинетът.

Пожарни мерки

Хаосът с орязването на пенсиите беше напълно излишен и редица анализатори предупреждаваха, че мярката няма да издържи в съда. След като се случи точно това, правителството бе принудено да свика спешно заседание през уикенда, на което взе решение да запълни зейналата след съдебния удар дупка в бюджета с пожарно средство - рязко вдигане на ДДС от 1 юли с 5% до 24%.

Самият министър на финансите Себастиан Владеску не изглежда сигурен, че това ще донесе нужните един милиард евро в бюджета и че да вдигаш данъци по време на криза е правилен ход, особено що се отнася до ДДС. "Не мога да скрия дълбокото си разочарование, че повишаваме ДДС. Наясно сме, че това не е най-доброто за румънската икономика", призна министърът.

Изглежда обаче, че ДДС няма да е единственият данък, който ще търпи метаморфози. На пресконференция във вторник Владеску обясни, че в бюджета за 2011 г. година правителството може да промени и плоския данък. "Смятам, че за 2011 г. цялата данъчна система трябва да бъде преосмислена. Според мен нивото на плоския данък е отворено за дискусии", каза финансовият министър. До момента в преговорите с МВФ Букурещ твърдо отхвърляше пипането на плоския данък и принципната позиция беше, че вдигането му може да задуши възстановяването на икономиката. Обратният завой е още едно доказателство колко отчайваща е ситуацията в момента и колко хаотично действа правителството.

Когато ДДС удари

Центристкият кабинет на премиера Емил Бок беше заложил всичко на програмата за понижаване на заплатите в публичния сектор с 25% и намаляване на пенсиите. След провала с пенсиите, вдигането на ДДС се оказа най-лесното и бързо решение за постигане на договорения с МВФ бюджетен дефицит за тази година от 6.8% от БВП - ключово условие за продължаване на финансирането от възлизащия на 20 млрд. евро заем от фонда, ЕС и Световната банка.

Изпълнителният съвет на фонда трябваше да заседава в понеделник, но след драматичните новини от Букурещ решението дали да отпусне жизненонеобходимия следващ транш в размер на 900 млн. евро беше отложено за петък, 2 юли (след редакционното приключване на "Капитал"). Сигналите са, че средствата вероятно ще бъдат преведени. "Румънските власти показват сериозна ангажираност към икономическата си програма, която e в рамките на stand-by споразумението, чрез бързото намиране на алтернативни мерки след отсъждането на Конституционния съд", се казва в изявление на Тони Лайбек, регионален представител на МВФ за България и Румъния, публикувано във вторник на страницата на фонда.

Данъчният удар обаче ще има неприятни последствия и опасенията са, че ще бъде допълнителна спирачка за икономиката. Председателят на Асоциацията на румънските бизнесмени Флорин Погонару заяви за "Капитал", че действията на кабинета показват в най-добрия случай липса на дългосрочно мислене, и увери, че повишаването на ДДС ще донесе още по-големи проблеми на страната. Той беше категоричен, че цените на множество стоки ще се повишат драстично, което ще доведе до неприятен за бюджета спад в потреблението в рамките на два до три месеца от прилагането на мярката.

"Това, което ще се случи, е, че желаните ефекти от вдигането на ДДС няма да бъдат постигнати и ще се стигне до масови уволнения", заяви Погонару, като неговите изчисления са за около 100 000 души от бюджетния сектор, които ще останат без работа. Уволнения няма да липсват и в частния бизнес, смята той. Според Погонару в някои фирми работниците вече получават по-ниски заплати или им се дават неплатени отпуски като първа крачка към бъдещи уволнения. Масово бизнесът работи на загуба, каза още той.

Прогнозите за румънската икономика не бяха розови и преди последните развития. Сега изглеждат съвсем мрачни - финансовото министерство очаква свиване на БВП с 1-2% за тази година, а според Адриан Василеску, съветник на гуверньора на румънската централна банка, вдигането на ДДС може да надуе инфлацията до 10%.

Трусовете в Букурещ доведоха до рекордно поевтиняване на румънската лея (официалният курс на румънската централна банка за сряда, 30 юни, беше 4.3688 леи за евро). Според Ливиу Войня, изпълнителен директор на мозъчния тръст Група за приложима икономика, контролирано поевтиняване на леята и повишаване на инфлацията са възможни изходи от кризата, тъй като ще помогнат за финансирането на бюджетния дефицит и ще тласнат икономиката напред чрез стимулиране на износа. Истинският проблем за него остава големият дял на сивата икономика и високото ниво на укриване на данъци в Румъния. Икономистът Илие Шербанеску е най-мрачен в прогнозите си, според които държавата е изправена пред реалната опасност да влезе в процедура по несъстоятелност: "Държава, която плаща пенсии и заплати от заеми, е фалирала държава", смята Шербанеску.

За инвеститорите последните събития бяха сигнал, че в Румъния нищо не е сигурно, а правителството е слабо и непредвидимо. И ако новите мерки доведат до ново възпламеняване на позатихналите напоследък протести по улиците, аналогиите с Гърция може да станат още по-натрапчиви. И макар според анализаторите най-доброто за опозиционната Социалдемократическа партия да е просто да остави правителството да се саморазруши, тя продължава да плаши с нов вот на недоверие (последният беше в средата на юни). Изглежда, че докато цените растат, румънците обедняват и държавата бавно, но сигурно фалира, политическите битки ще продължат с пълна сила. И така до самия край.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    noclue avatar :-|
    noclue
    • - 1
    • + 18

    Първо искам да кажа, че с това си мнение не твърдя, че всичко в България е по-добре (просто за да избегнем ненужни обвинения). Но преди време, когато всички много икономически компетентни българи даваха за пример Румъния, аз се опитвах да обясня, че икономиката е нещо изключително бавно. И че българското правителство също може да смъкне данъците и да качи държавните заплати и пенсии. И първите няколко години всички ще са много щастливи, но после е ясно какво ще стане. Или поне би трябвало да е ясно, защото тогава на мнозина не им беше. Също така изтъквах и факта, че България през 1997 има 105.1% от БВП публичен дълг, а сега 14.8% и резервите, които както виждаме са изключително полезни в момента. Румънците са си в общи линии с константен дълг (техния комунист за разлика от нашия не остава дългове за едно поколение нататък, “построени в комунизма”) и без никакви резерви.
    Просо искам много дебело да подчертая факта и в следващата такава ситуация хората да се замислят преди да разправят колко е добре еди къде си. Защото сега не чувам по форумите хора, които разправят колко е добре в България, защото не са им смъкнали заплата с 25% и качили ДДЦ-то с 5%.

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 12

    Забележете, че правителството беше изправено до стената с това решение. Първоначалното предложение беше, да се съкратят държавните разходи. След като решението беше съборено на Конституциионен съд (да беше този съд гласувал направо и заплати по 5000 евро за всички, щом мисли че бюджет се пълни със съдебни отсъждания!), след като нов транш от МВФ беше нужен до 2-3 дена, то единственият за отпускането му беше това вдигане на ДДС. Така румънците ще станат опитни зайчета за гигантския експеримент на МВФ, да вдигнеш непряката данъчна тежест с 1/4 в неукрепнала институционално държава. МВФ май сам усеща, че ефектът ще е обратният. Но така хем отчита действия, хем иска да остави румънското народонаселение да стигне само до извода, че по-добре беше да си бяха орязали разходите.

    Нередност?
  • 3
    notabil avatar :-|
    нотабил
    • - 9
    • + 2

    "Едва крепящо се правителство, все по-мрачни икономически перспективи и неприятни сравнения с Румъния - това е краткото обобщение на ситуацията в България. Ако допреди няколко месеца страната имаше известни шансове да избегне най-тежките ефекти на кризата и дори се очакваше завръщане към икономически растеж още в края на тази година, днес прогнозите са откровено потискащи."
    (Есента на 2010 година)

    "В момента втората по бедност страна в ЕС преживява най-тежката си рецесия от края на миналия век насам. "
    Коя е първата?

    Нередност?
  • 4
    slavi81bg avatar :-|
    slavi81bg
    • - 1
    • + 11

    абсолютно логично развитие за Румъния. А в България ни проглушиха ушите колко са добре румънците и как взимат големи заплати. Да, ама не. Високи заплати без покритие и реформи - в резултат много болезнено приземяване. Сега е моментът за реформи тук, ама ударихме греда "анкор юн фоа"....

    Нередност?
  • 5
    a3 avatar :-|
    аз
    • - 2
    • + 9

    притеснява ме, че българия не е много много по-добре. администрацията е нереформирана. опитите на правителството да намали разходите са пълен провал. икономиката е в своеобразен надир.....

    Нередност?
  • 6
    dobrich avatar :-|
    dobrich
    • - 1
    • + 1

    Разликата между Румъния и Гърция, е че гърците имат над 200 милиарда евра спестявания.......:)

    Нередност?
  • 7
    photographer avatar :-|
    Сульо Пулев
    • + 1

    До коментар [#4] от "slavi81bg":

    пич, леко си повърхностен. румънците БЯХА по-добре в продължение на четири години. айде, лекинко със заключенията...

    Нередност?
Нов коментар