🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вятърничева промяна

Поправки в Закона за земеделската земя ще ограничават инвестиционния интерес към зелена енергия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Огромният инвестиционен интерес към изграждането на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в България, изглежда, скоро ще бъде пречупен. Официално решението за мораториум върху проектите за зелена енергия отпадна. Реално обаче разрешения не се издават, твърдят фирми от сектора. От друга страна, се подготвят няколко нови законодателни инициативи. Държавната Комисия за енергийно и водно регулиране планира да подложи компаниите на по-строг контрол при издаването на линцензи, като ще иска гаранции за това, че те могат да осигурят финансирането на съответния проект.

Искрата, която е на път да запали пожар

Остро недоволство в сектора предизвикаха подготвените от Министерството на земеделието и храните поправки в Закона за опазване на земеделските земи (ЗОЗЗ). Ведомството единствено има правомощия да разреши промяна на статута на земеделските земи, така че на тях да може да се извършва строителство, индустриално производство или други неземеделски дейности.

В проектозакона е записана точка, която ограничава изграждането на инсталации за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници върху земеделски земи от първа до четвърта категория (най-плодородните). Аргументът е, че така ще се опазят земите с най-продуктивни качества. Другите идеи на министерството са в комисиите по земеделски земи да бъдат включени и експерти от Министерството на икономиката и енергетиката заради повишения брой искания, свързани с енергийни обекти.

Планира се и нов данъчен ред. Досега данък за земеделска земя въобще не се плащаше. Единствено, ако в рамките й има постройка, се дължи данък сгради, по смисъла на Закона за местните данъци и такси. Промените в ЗОЗЗ обаче предвиждат, след като статутът на земята се промени, дори на нея да няма застрояване, тя да се облага, защото вече ще е урбанизирана територия. Механизмът, по който ще се изчислява ставката, все още не е ясен. Ще има препратка в Закона за местните данъци, която ще урежда това ново положение, по информация от министерството.

Хубаво за държавата, лошо за бизнеса

Според Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия, достъпът до 98% от земята, която е подходяща за изграждането на ВЕИ, ще бъде блокиран с приемането на този закон. Това е дискриминационна мярка, защото е насочена само към един бизнес сектор, смята той. Логичен е въпросът защо поправките не въвеждат обща забрана за строителство, изграждане на бензиностанции и пътища например. Киряков обяснява, че изграждането на ветрогенератори или фотоволтаици в земеделски земи не пречи на паралелното развиване на земеделски дейности в тези парцели. Такава е била практиката досега в страната.

Изчисления на експерти от Българската фотоволтаичната асоциация (БФА) показват, че процентът на земеделска земя, която би била използвана за целите на индустрията, е нищожен. "Пазарът на фотоволтаични инсталации в България за следващите 5 - 10 години е приблизително 1800 Мв инсталирана мощност. При нужни средно 30 дка на инсталиран мегават това прави площи в размер на около 54 000 дка, или под 0.002% от земеделските площи в България. Тези данни са валидни при хипотеза, че за инсталиране на фотоволтаици ще бъде използвана само обработваема площ - без покривни инсталации и върху земя, подлежаща на рекултивация и индустриални терени", пише председателят на БФА Никола Газдов в своето становище, изпратено до медиите.

Председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Борислав Петков разказва, че в момента в България има над 4 млн. дка пустеещи земи и трябва да се помисли в посока как те да бъдат рекултивирани. Критерият, по който са категоризирани земите, е по-съществената слабост на регулацията в момента, смята Петков и добавя: "Има земи, които попадат във втора категория, но всъщност в рамките на парцела има скали."

Защитата на плодородните земи вероятно има своята сериозна обосновка, а идеята за промяна на закона - важния си аргумент. Но България като страна - членка на ЕС, е поела определени ангажименти за нарастване на дела на възобновяемите източници - до 2020 г. 16% от потребяваната енергия трябва да е зелена. Ако сегашният курс на управлението се запази, това със сигурност няма да се случи.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    oligarha avatar :-@
    oligarha
    • + 6

    Крайно време е това правителсто,преди да каже нещо да го обмисли внимателно,защото това е опасно както за бизнеса така и за държавата.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    управляващите стават все по-жалки
    • - 2
    • + 6

    Гласувах за тази партия, но от ден - на ден виждам, колко съм сбъркал. Никое правителство до сега не е предприемало толкова неразумни и необмислени действия. Утре като се види резултатът от задушения бизнес - ще бъде твърде късно.

    Нередност?
  • 3
    jj avatar :-|
    J.J.
    • - 3
    • + 2

    Не стават все по-жалки: проблема е в желанието на Бойко Борисов да "изпробва" всичко чрез медиите преди наистина то да се случи. По този начин първо чуваме за подобни глупости, после надделява разума...

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    робин худ
    • - 3
    • + 9

    Гадулкиии, не разбирате ли че това решение е правилно и целта му е елегатно озаптяване на "зелената" мафия. Не ви ли щрака в главите защо е този наплив в сектора? Всеки иска да строи скъпи фото и ветро паркове и да продава прескъпа енергия на НЕК а той на бедния народ.
    Тази енергия е твърде скъпа и неефективна. На запад могат да си я позволят, но не и голия и бос Ганьо. След години като се развие технологията и стане евтина и конкурентна на конвенционалната - ОК, но сега да плащаме по 70-80 ст. КВ за слънчева енергия, вместо 4-5 за атомна или 6-7 за въглищна със яки сероочистачки - НЕ.
    Добре че това правителство не е корумпирано като триглавата ламя и взе да мачка напиращата и гладна "зелена" мафия!

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Франк Лампард
    • - 3
    • + 6

    @ Робин худ, не ми харесва, че удрят мафията с обходни маневри по фланговете, вместо да я смачкат челно. Трябва само да се разпише график за новите мощности, които ще са нужни до сакралната за ЕС 2020 година и да се обявява всяка година търг за включване на база ниска цена на изкупуване. Да видиш тогава, как цялата паплач от брокерчета, банкери, управители на фондове, чужденци авантюристи и дребни местни измекяри ще се разбяга като пилци. На тая паплач не и се работи за 10% норма на печалба, те живеят с мисълта от 1 удар да си оправят живота.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-@
    nikymorfes
    • + 2

    Ето как заради мързеливите чиновници на които им е по-лесно да откажат, отколкото да се заемат с работа, изпускаме пари по европрограмите и пропускаме реализация и така необходим напредък.

    Нередност?
  • 7
    moro1 avatar :-|
    moro
    • + 3

    Значи да ползваме плодородна земя за производство на скъпа електроенергия!? В други държави инвестират огромни суми за да облагородяват пустини и да ги превърнат в земеделски райони, а ние ще използваме златната земя, която имаме (не мисля че преувеличавам) за ВЕИ. Според мен това е престъпление. Ще купуваме гръцки, турски и македонски домати и краставици и "българска", "зелена" електроенергия на по-високи цени, произведена на същото място, където може да се добият качествени български култури. Според мен това е пълна глупост. Да не говорим, че е твърде вероятно след 20-30 години да има реален проблем с изхранването на човечеството. България има два много ценни природни ресурса - прясна вода и плодородна почва. И те трябва да се ползват и развиват. Земите пустеят не защото чакат някой да монтира ВЕИ на тях, а защото чакат най-после държавата да започне активно да стимулира селското стопанство и да реши проблема с неизяснената собственост поради десетки наследници на много имоти. Комунизмът направи много за да съсипе българското селско стопанство време е държавата да започне да обръща нещата. "Селско стопанство" не е просташки и остарял термин.

    Нередност?
  • 8
    kir40 avatar :-|
    kir40

    Стига с тази зелена енергия вече то не останаха обработваеми земи от фотоволтаици и ветроцентрали

    ___________________________________
    http://sports.mymall.bg/brands/Nike.html

    Нередност?
  • 9
    kir40 avatar :-|
    kir40

    Значи да ползваме плодородна земя за производство на скъпа електроенергия!? В други държави инвестират огромни суми за да облагородяват пустини и да ги превърнат в земеделски райони, а ние ще използваме златната земя, която имаме (не мисля че преувеличавам) за ВЕИ.

    _______________________________

    http://sports.mymall.bg/brands/adidas.html

    Нередност?
Нов коментар