🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Слънце, въздух и малко биомаса

Испанската компания Elektra смята да инвестира над 600 млн. евро в енергийни проекти в България

Според Хосе Оскар Лейва Мендес България има достатъчно природни ресурси за печеливши ВЕИ проекти
Според Хосе Оскар Лейва Мендес България има достатъчно природни ресурси за печеливши ВЕИ проекти
Според Хосе Оскар Лейва Мендес България има достатъчно природни ресурси за печеливши ВЕИ проекти    ©  Цветелина Ангелова
Според Хосе Оскар Лейва Мендес България има достатъчно природни ресурси за печеливши ВЕИ проекти    ©  Цветелина Ангелова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"В момента Испания е модел за подражание за две неща – производството на енергия от възобновяеми източници и високоскоростната железница", разказва Оскар. Той е на 36, пълното му име е Хосе Оскар Лейва Мендес и е изпълнителен директор на създадената в началото на 2009 г. испанска компания Elektra Holding, която възнамерява да инвестира и в България.

От компанията вече обявиха, че искат да станат лидер на българския пазар на производството на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). За постигането на тази цел възнамеряват през следващите четири години да вложат около 650 млн. евро в страната, като осигурят директно и индиректно 700 работни места. "В България ще построим мощности под 400 мегавата", пояснява Мендес. И допълва, че по-голямата част от мощностите ще са ветрогенератори. "Плановете ни за България са към края на 2010 г.  да имаме проекти за вятър за 300 мегавата, за биомаса с мощност 19 мегавата, и 50 мегавата фотоволтаици", уточнява той. Компанията вече е инвестирала в активи, които са или на етап начало на строителството, или все още са в проект.

Изборът на страната не е случаен. Първо, Мендес вече я познава, тъй като е работил в България и преди в качеството си на вицепрезидент на испанската строителна компания Marina D’Or, която в края на 2007 г. обяви планове за изграждането на две ваканционни селища в България - в района на Варна и в планинския курорт Рибарица. Другите фактори, заради които от Elektra са избрали България като място за инвестиции, са политическата стабилност, липсата на валутен риск, добрата законова регламентация на сектора, ниските корпоративни данъци, а също и ниските разходи за заплати. "Освен това в различни региони на страната има вятър, слънце, вода – достатъчно природни ресурси за разработването на печеливши проекти", допълва представителят на инвеститора.

Разбира се, има и недостатъци. Като основен Мендес посочва промените в политиката на правителството, които водят до несигурност в настоящата обстановка. "В момента сме в ситуация, в която никой не знае какво ще се случи, а за големите инвеститори това е важно – какво ще се случи в бъдеще по отношение на регулациите, на ситуацията, на всичко", заявява мениджърът. "Влагаме много пари в страната, осигуряваме много работни места, както и приходи от данъци за държавата, така че трябва да знаем какви са точно правилата на пазара", допълва той. Според него в по-общ план проблем за България е и силната й зависимост от притока на чуждестранни инвестиции. Ето защо Мендес смята, че развиването на сектора на ВЕИ е голяма възможност за България, и твърди, че правителството трябва да се фокусира върху него. При това не само в посока производството на енергия, а и по отношение на привличането на компании, които биха могли да произвеждат ВЕИ технологии и за износ към други страни.

А иначе освен в България Elektra разработва различни проекти и в държави като Кипър (200 мегавата), Украйна (380 мегавата), Беларус (100 мегавата) Мексико (500 мегавата). По думите на Мендес имат интерес и към пазарите на Мароко и Близкия изток.

"През първите три години изплащането на дивиденти няма да надвишава 25% от печалбата - останалото ще се реинвестира", твърди изпълнителният директор. Испанската компания смята да финансира част от инвестициите, като набере средства от борсата в Мадрид. "Подготвяме първоначално публично предлагане (IPO) до края на годината. През следващата година планираме да направим и увеличение на капитала", разказва мениджърът. Очакванията му са чрез публичното предлагане компанията да набере около 300 млн. евро на няколко етапа, след което да започне и реалното изграждане на централите. Прогнозата е те са готови до 2014 г.

Междувременно дружеството работи и по друг възможен сценарий. "Преговаряме за сливане с компания, която вече е листната на борсата в Испания", обяснява Мендес. За останалата част от инвестициите Elektra Holding ще търси финансиране от водещите банки в Европа. "Разбира се, опитваме се да работим също така и с Европейската банка за възстановяване и развитие, както и с Европейската инвестиционна банка", пояснява инвеститорът.

Кои са Grupo Ortiz

Grupo Ortiz е водещата строителна компания в Мадрид. Работи предимно по изграждането на инфраструктура – пътна, железопътна, социална и т.н. Освен това компанията е активна и в изграждането на различни обществени и частни сгради (включително жилищно строителство), както и в реализирането на енергийни проекти чрез изграждането на различни инсталации. Годишният й оборот е около 600 млн. евро.

Интересът на компанията към българския пазар се потвърждава и от друга част от плановете им за страната. По думите на Мендес буквално до седмици дружеството ще обяви партньорството си с друга испанска компания – строителната Grupo Ortiz (виж карето). Двете ще създадат съвместно дружество "Ортис Електра", което ще работи в инфраструктурния сектор в България. "Искаме да имаме собствена строителна компания в страната, която да работи по изграждането на проектите ни – а тази е най-здравата на испанския пазар, с нулев дълг", обяснява Мендес.

Партньорството с Elektra всъщност ще е дебютът на Grupo Ortiz на българския пазар. Строителната компания ще има и мажоритарен дял в новото дружество. "Това е много важна новина за нас, защото Elektra иска да развива дейност и на инфраструктурния пазар в България", заявява Мендес.

Амбициозните намерения на Elektra, и по-конкретно на ръководството й, не свършват дори и дотук. По думите на изпълнителния й директор в бъдеще компанията ще има интерес и към навлизането в земеделския сектор – чрез нова дъщерна компания. Ето защо за разлика от голяма част от колегите си от ВЕИ сектора Мендес не е толкова остро настроен към ограниченията за строителството на ВЕИ в плодородни ниви. "Съгласен съм с ограниченията, защото това е друга голяма възможност за България. Има два сектора, които могат и трябва да са много важни за страната – ВЕИ и селското стопанство", твърди той. Според него България има отлични възможности за развиването на екоземеделие, тъй като природата не е силно увредена. "А и все пак не може да се строят ВЕИ до безкрай – има си ограничения, така че след това ще трябва да инвестираме в някой друг сектор, а този е наистина интересен", обяснява Мендес.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hrist0 avatar :-P
    Hristo Hristov
    • - 5
    • + 7

    "Другите фактори, заради които от Elektra са избрали България като място за инвестиции, са политическата стабилност, липсата на валутен риск, добрата законова регламентация на сектора, ниските корпоративни данъци, а също и ниските разходи за заплати."
    Ама той наистина ли за България говори? Да не е объркал страните нещо? :)

    Нередност?
  • 2
    mnodulgaregforma avatar :-P
    mnodulgaregforma
    • - 3
    • + 7

    Това е заучена фраза, ама прави си сметка как "ниските разходи за заплати" измества всичко останало :)

    Нередност?
  • 3
    danvel avatar :-|
    Daniel Velitchkov
    • - 4
    • + 1

    продава се парцел подходящ за фотоволтаик http://solar.sts.bg/forum/viewtopic.php?t=1142

    Нередност?
  • 4
    goblenka avatar :-|
    goblenka
    • + 2

    Електра си върже гащите! Ако не стане с ВЕИ, ще стане с екоземеделие и строителство! Пък, ако всичко тръгне...! Ние почти нямаме вятърни паркове. Тия, дето дръзнаха да се захванат с това, сега се борят със съпротивата на закони и земевладелци! За "безкрайно строителство на ВЕИ" е неуместно да говорим към днешна дата. Виж, за екоземеделие и строителство - има мегдан. И то, голям! Не е само за 700 работни места. Или те са само за ВЕИ проекта?

    Нередност?
  • 5
    stf avatar :-|
    Стефанов
    • - 1
    • + 3

    Твърдо НЕ на безумно скъпата вятърна и особено фотоволатичната енергия.
    Правителството да натисне ДКЕВР да промени правилата за цени на изкупуване на тази енергия. Да се прави търг и който инвеститор предложи най ниска цена на него да се даде квота за изграждане!

    Нередност?
  • 6
    pesheff avatar :-?
    pesheff
    • + 4

    Интересно интервю
    Човека е прав - корпоративния данък е мн нисък и така трябва за да се създават повече работни места
    Законите се подобряват малко по малко
    За заплатите няма какво да говорим - най ниските в ЕС

    трябва да се вслушат в професора от Харвард-чийто съвет беше - НОМЕР 1 - вдигане на стандарта на живот на хората= всички други игрички са второстепенни

    Нередност?
  • 7
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • + 4

    Господинът е забравил да каже причината Номер 1, поради която идва да инвестира тук - високата тарифа за изкупуване, гарантирана за 15 години напред (за вятър) и 25 години (за фотоволтаици). А кой ще я плаща - ами който пита.
    Нямам против развитието възобновяемите източници, Европа така казва, трябва така да правим, част от задълженията по членството ни е - ама защо не назоваваме нещата с истинските им имена? Това не са инвестиции в продуктивен бизнес - идва испанец, вкарва 100 млн. евро във ветрогенератори, за 10 години си ги избива (чрез високата тарифа, която ще плащаме ние) - и ги изкарва обратно в Испания. Каква е ползата за България? Е, по-малко въглеродни емисии. Само дето те не седят в България, а се дифузират из целия свят, от който ние сме 0.1%. Но трябва да дадем своя дял :-)

    Нередност?
Нов коментар