🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Всички перки им пречат

Нормативните пречки пред зелената енергия поставя под въпрос съществуването на цял един сектор

За Преслав Борисов, зам. министър на земеделието, земята е по-важна от чистата енергия
За Преслав Борисов, зам. министър на земеделието, земята е по-важна от чистата енергия
За Преслав Борисов, зам. министър на земеделието, земята е по-важна от чистата енергия    ©  асен тонев
За Преслав Борисов, зам. министър на земеделието, земята е по-важна от чистата енергия    ©  асен тонев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако сте инвестирали във възобновяеми енергийни източници, със сигурност сте разчитали на ангажимента на България през 2020 г. 16% от потребената енергия да е зелена. Със същата сигурност напоследък си задавате въпроса дали това няма да е поредният ангажимент пред ЕС, който страната няма да изпълни. Непоследователното прекрояване на политиката към възобновяемата енергия просто не ви дава избор.

Първоначално инвеститорите бяха привлечени с преференциалните цени за изкупуване на чистата електроенергия. Докато разработваха проектите си обаче, се оказа, че пътят им е осеян с редица бюрократични и технологични пречки. Всички те обаче бяха тотално засенчени от идеята за мораториум върху изграждането на ВЕИ заради две наказателни процедури за вятърни паркове в зоните от "Натура 2000". Нищо че за нарушенията е отговорен не целият бизнес, а самите институции, поискали безумната забрана.

Последвалото успокоение, че тотално спиране на проектите няма да има, също не продължи дълго. Мораториумът в крайна сметка дойде от Министерството на земеделието и храните, което предложи изграждането на ВЕИ централи да бъде забранено в земите от първа до четвърта категория. Промените в Закона за земеделските земи бяха приети от Министерския съвет и предстои да бъдат обсъждани в парламента. Това означава, че ВЕИ не може да има почти никъде, тъй като земите в по-ниска категория, които са ливади и пасища, обикновено попадат в "Натура 2000". Едновременно с това се предлага и завишаване на критериите при изграждане на ВЕИ. Така развитието на чистата енергия окончателно се превърна в ходене по мъките за инвеститорите.

На пътя на вятъра

Според земеделското министерство забраната трябва да запази земеделската земя, тъй като големият интерес към възобновяемите енергийни източници ще доведе до намаляването й. Земята обаче ще може да се ползва за строителството на супермаркети, бензиностанции и т.н. Логично инвеститорите във ВЕИ обявиха промените за дискриминационни към сектора и изказаха съмненията, че те се правят в защита на определени интереси.

Водещата личност зад промените е зам.-министърът на земеделието Преслав Борисов, който сам се определя като потомствен земеделец (по думите на участници в обществено обсъждане на промените в закона, на което е бил и Борисов). Заместник-министърът обаче не е обикновен фермер. Борисов е син на собственика на фирма "Дефко", Пламен Борисов, притежател на най-голямата зърнобаза в Североизточна България. Инвеститори в зелена енергия виждат в това сериозен конфликт на интереси. Ако се забрани изграждането на ВЕИ на земеделски земи от първа до четвърта категория, цената на тази земя ще замръзне. Така тези, които традиционно имат интерес към закупуването й и взимането й под аренда, ще могат да я придобиват и наемат по-изгодно.

Борисов оправдава позицията си в интервю за "Дневник" с думите, че "в България няма да има модерно земеделие, докато безразборно разхвърляме перки". Важен факт е, че промените не срещнаха подкрепата дори на целия земеделски сектор. Те дойдоха по предложение на Асоциацията на зърнопроизводителите, като на практика лишиха техните колеги от правото да решават какво да правят с имотите си. "Те могат да получават между 5 и 10 хил. евро на година от наема на 2 декара за един ветрогенератор", коментира Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия. Така възобновяемите енергийни източници може да дадат възможност за фермерите да изкарат допълнителни средства за инвестиции, така необходими в сектора.

Мегавати, декари, отстояния

Възможността за получаване на пари от самите земевладелци обаче остана на заден план и земеделското министерството наблегна на техническите специфики на възобновяемите енергийни източници, за да обоснове забраната си – завземат територия, пречат на окрупняването на земята и дори на селскостопанската авиация. По изчисления на екоенергийния бранш за строителството на един ветрогенератор с мощност 2-3 мВ са необходими максимум 2 декара. Така, ако в държавата бъдат издигнати 10 хил. ветрогенератора, което е една доста внушителна бройка, страната ще загуби 20 хил. декара, което е колкото мерата на малко село. За сравнение - "Мини Марица-изток" например са заели 50 хил. декара, обявиха от бранша. От Българската фотоволтаична асоциация допълват, че от всички заявени слънчеви проекти реално през следващите 5-10 години могат да се реализират приблизително 1800 мВ мощности. При нужни около 30 дка на инсталиран мегават това прави площи в размер на около 54 000 дка, или под 0.005% от обработваемите площи, и то при положение че не се използват покривни инсталации, земя за рекултивация и индустриални терени.

Перките няма да пречат и на селскостопанската авиация - през лятото трябва да бъде приета европейска директива, която да забрани обработването на посевите от въздуха, коментираха инвеститори. Причината е технологията на пръскане - "на едро", от която страдат ред други растителни видове. Всички тези доводи на браншовете не бяха взети под внимание. Отхвърлено беше и предложението при смяната на статута за земеделската земя да се рекултивира по-голямо количество неизползваема земя. А пустеещите земи са около 5 млн. дка и всъщност са сред по-големите проблеми в земеделието.

Параграф 22

Въпреки че промените в закона ще се отнасят само за нови проекти, те могат да върнат в изходна позиция и вече започналите. Предложенията предвиждат въвеждането на изключително рестриктивни срокове, оплакват се инвеститори във ВЕИ. Например 2 години след преотреждането на земята инвеститорът трябва да е поискал разрешение за строеж, а една година по-късно трябва да е започнал изграждането. Ако това не стане, той автоматично губи земята и тя отново става земеделска.

"Как да спазваме срокове, при положение че институциите, от които зависим, сами не спазват сроковете си", коментираха компании. И наистина. Още преди представянето на промените в закона за земеделските земи редица проекти бяха бавени с месеци от земеделски комисии, Националната електрическа компания, електроразпределителните дружества, регионални инспекции на екоминистерството и т.н. Според наредба към Закона за енергетиката например предварителният договор за свързване с електрическата мрежа може да бъде подписан само след преотреждането на земята. "Практическият опит до момента показва, че предварителен договор за присъединяване се получава за период не по-малък от 1–1.5 години", се казва в становище на инвеститорите, с което предстои да се запознаят депутатите. Така двегодишният срок за поискването на разрешително за строеж почти се изчерпва в чакане на енергийните компании.

Инвеститорите са на мнение, че промените в Закона за земеделските земи са в разрез с редица други действащи към момента закони и наредби и с официално заявената подкрепа на възобновяемия енергиен сектор. Според тях намалените срокове технологично не могат да бъдат спазени, което пък повишава риска на проектите им. Ликвидирането на инвестиции в напреднал стадий пък може да доведе до редица искове за обезщетения и да постави на карта задълженията на страната към Брюксел. 

Целият този хаос във ВЕИ сектора се случва на фона на изготвянето на нов Закон за възобновяемите енергийни източници и биогоривата и енергийна стратегия на страната. Те логично се бавят. Така яснота за бъдещето на ВЕИ в България най-вероятно ще има едва към края на година. Нищо че инвеститорите може да са си отишли дотогава.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    monom avatar :-|
    monom
    • - 1
    • + 2

    за строителството на един ветрогенератор с мощност 2-3 мВ са необходими максимум 2 декара .При нужни около 30 дка на инсталиран мегават,.....на какво да вярвам??

    Нередност?
  • 2
    hrist0 avatar :-(
    Hristo Hristov
    • + 2

    Има нещо сбъркано в някои хора

    Нередност?
  • 3
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • - 5
    • + 13

    Статията определено е лобистка и много напомня на това, което коментирате в други материали в броя - свързани с Пеевски, Ц Василев и КТБ, Виктория.
    Не е ли братът на вашия съиздател и акционер на Соларпро собственик в такава ЕЦ?
    ВЕИ срещу НПР - невъзстановяеми природни ресурси. Защо, например, инвеститорите в хм. "зелена енерия" не инсталират мощности по покриви на сгради? Нашият блок е с 2 декара покрив. 5-10х евро годишно добре ще ни дойдат - ще си санираме сградата, а може и да им купуваме директно тока. Не за 80 ст, разбира се...

    Нередност?
  • 4
    longin avatar :-?
    longin
    • - 1
    • + 2

    към читателите :

    бихте ли ми помогнали да намеря линк/инфо за произведените ГВтч електроенергия от ВяЕЦ за 2009 г и техният дял от общото количество за година в БГ(около ~40 ГВтч)?
    за 2008 се намират данни, но за 2009 може би не са публикувани все още ...

    Нередност?
  • 5
    longin avatar :-|
    longin
    • + 2

    ("малка" грешка; корекция: общото количество произведена електроенергия за година в БГ би трябвало да е около ~39-40 000 ГВтч )

    Нередност?
  • 6
    viva_bg avatar :-|
    VIVA_BG
    • - 3
    • + 11

    Някой има ли представа малките ветрогенератори до 100 кВата които са за вътрешно ползване и не се предполага влючване в националната мрежа дали ще влезнат в подобена мафиотско-бюрократска схема чиято единствена цел е поддържането на корупцинните потоци
    На тоя “потомсвен боклук“ Борисов искам да му кажа че възнамерявам да “разхвърлям“ точно толкова “перки“ в нините си колкото са ми необходими а пък ти ела да ги бутнеш и второ именно те са гръбнака на модерното земеделие неграмотнико Частната собственост е неприкосновена а енергията от въздуха не е национално богатство защото се формира над океаните и преминава през множество държавни територии така че нямаш никакво прово да се правиш на бог и да се месиш в съдбите на хората Стой си там на село при крадените пари на татко и не се прави на загрижен за земята ми защото не е минал ден да не мисля как да увелича хумуса съсипан от такива “модерни потомствени земеделци“ като тебе

    Нередност?
  • 7
    silverhead avatar :-|
    silverhead
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#1] от "monom":

    Два декара е за една перка за ветрогенератор, а 30 декара е за фотоволтаични панели. Токът от фотоволтаиците е двойно по скъп, а земята под тях трябва да се обработва с хербициди, за да не израстнат бурени. Сле 20 години пръскане на хербициди не е ясно за какво ще става тази земя.

    Перките пречат на селскостопанската авиация, защото обичайното разстояние между тях е около 500 м.

    Нередност?
  • 8
    milom avatar :-|
    milom
    • - 2
    • + 2

    В момента заявените проекти за ВЕИ са над 15 000МВт-отидете на сайта на ЕСО и вижте каква ни е консумацията-ВЕИ са поредния балон който някои се опитват да надуват.Когато започнат да произвеждат енергия със съпоставими цени спрямо конвенционалната енергетика,нека заповядат.

    Нередност?
  • 9
    viva_bg avatar :-|
    VIVA_BG
    • + 10

    До коментар [#8] от "milom":

    Много не си наясно с цените на енергията от ВЕИ. Цените са такива защото ветрогонраторите се произвеждат предимно от германци и американци, които взимат заплати от по 5000 евро. Към това се добавят осигуровки, данъци и добавена стойност за производител, търговец и електродостовчик, да не говорим, че трябва да се транспортират до България и да им се плати ДДС. Турбината над чийто дизайн работя в момента ще ми струва около 12-15000 лв без работата защото ще си я направя сам. Диаметърът е 12 м или 110 кв м площ. Според ветровата карта на България в Софийско където ми е земята ветровия потенциал е 265 Вата/кв.м при 25 метра височина. При песимистични 10% ефективност, това са 25 000 кВат.часа на година и при 0,12 лв/ кВат.час турбината ще ми върне 3000 лв на година или ще се изплати за 4-5 години. Ако реша за пилона да използвам стомана а не алуминии мога да сваля цената значително, но не искам защото го правя за себе си. Алуминият е по-лек, вечен и рециклируем. Предполагам можеш да си изчислиш каква ще ми бъде цената на енергията след тези 5 години - 0,00 лв. Тъй като не мога да консумирам тази енергия лично, заедно с енергията от слънчеви концентратори ще я използвам за производството на биоетанол, който мога да използвам в колата си, може да се съхраняваза и за който има гарантиран пазар.
    Бавенето, липсата на информация и безумните законови врътки относно ВЕИ са заради страха на политиците и корпоративния бизнес, че българите може да се върнат към земеделието и станат тотално независими от тях и да ги оставят да умрат от глад защото са паразити. Когато си произвеждаш храната и енергията, включително горивото за колата, си независим и свободен човек, а политиците и корпоративния капитал не харесват такива хора. Те искат зависими роби които треперят за керлвите им заплатки, за да ги манипулират и да паразитират над тях.

    Нередност?
  • 10
    antonnn avatar :-|
    antonnn
    • + 4

    До коментар [#9] от "VIVA_BG":

    не знам дали е напълно вярно това, което пишеш, но поздравления - хубаво е да се реализира описаното, а дори и да не стане, повече такъв подход ще е от позлва за всички

    Нередност?
Нов коментар