🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фондовете за дялови инвестиции търсят по-големи сделки

Фирмите трябва да се консолидират, ако искат да станат по-атрактивни, съветват експерти

Участници в конференцията
Участници в конференцията
Участници в конференцията    ©  Цветелина Белутова
Участници в конференцията    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Енергетика, лека промишленост, тежка индустрия, земеделие, бързооборотни стоки, храни. Това са секторите, към които има интерес за дялово финансиране в България и региона. Друг е въпросът доколко този интерес се материализира в реални сделки. Това обобщиха участници в следобедната дискусия по време на шестата конференция на "Капитал" за "Сливания и придобивания и дялови инвестиции". Инициативата се провежда в партньорство с икономическото министерство, "Джереми България" и Raiffeisen investment.

Проблем за България винаги е бил размерът на инвестициите - фондовете се интересуват от по-големи сделки, а тук няма възможност за това. Ако искат да станат по-атрактивни, компаниите трябва да се стремят към окрупняване, обобщи Атанас Симеонов, изпълнителен директор на VIP Security.

За да се случи сделката, е нужен критичен минимум от приходи, клонова мрежа и цялостна платформа на компанията. Затова, за да си направи домашното, продавачът може да осъществи предварителна консолидация, реструктуриране, изваждане на определени активи, коментира Юлиан Гиков, директор в Raiffeisen investment.

Според участниците в дискусията цената на сделката е важен фактор, но не единствен. За деловите партньори е важно също кога се плаща, има ли опции за обратна продажба на компанията на продавача, ако целите на купувача не се реализират, обобщи Илко Стоянов, партньор в Schoenherr Bulgaria. И посъветва процесът до приключване на сделката да се управвяла професионално, за да не загуби някоя от страните интерес.

2012 ще бъде много трудна от гледна точка на сливания и придобивания, но ще даде и много възможности, обобщиха участниците в дискусионния панел.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ysc33375808 avatar :-|
    Deyan Todorov

    "Затова, за да си направи домашното, продавачът може да осъществи предварителна консолидация, реструктуриране, изваждане на определени активи, коментира Юлиан Гиков, директор в Raiffeisen investment."
    Че кой е луд да продава, ако е свършил тази работа? То това не е продаване, а подаряване. Все мислех, че частните капиталисти трябва да печелят от опростяването и консолидация на бизнеса. Който е вземал заеми за яхти и бентлита, е ясно, че няма кой знае колко стабилен бизнес, а който има стабилен бизнес, няма да го продаде за пет пари, а ще чака възстановяване един ден, защото сега не може да се пенсионира с парите, които ще вземе. Да не се чудим, че сделките са малко и че купуват само стратегически инвеститори. Фонд мениджърите да си седят отстрани, ако не могат да предложат повече от пари. На свестните фирми те не им трябват, защото няма в какво да инвестират.

    Нередност?
Нов коментар