НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Увеличава се апетитът на американски и азиатски компании за придобивания в Европа

Поглъщанията на европейски компании от чуждестранните компании са се увеличили с 58% през тази година

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През следващата година ще се увеличат придобиванията на европейски активи от американски и азиатски компании, след като през втората половина на 2011г. се наблюдаваше забавяне на този процес. Това показва проучване сред бизнес мениджъри и анализатори, проведено от Bloomberg.

Поевтиняването на еврото и спадът в цените на акциите, заради кризата с държавните дългове, провокират продажбите на активи. Продавачи обикновено са европейски компании, които изпитват ликвидни затруднения или губят пазарен дял, заради намаляващи продажби.

Поглъщанията на европейски компании от чуждестранните компании са се увеличили с около 58% до 252 млрд. долара през тази година, според данните събрани от Bloomberg. Като водещото сред тях е офертата на Johnson & Johnson’s за 21.3 млрд. долара за швейцарската Synthes.

В същото време от придобивания от юли насам се отказаха компании като General Electriс, китайската HNA Group и японската Fast Retailing, които имаха апетити за поглъщания в региона.

"Има добре позиционирани компании, готови за нови придобивания в световен мащаб, търсещи изгодна цена", каза Грег Лемкау, ръководител на отдела по сливания и придобивания за Европа, Близкия Изток, Африка и Азиатско-тихоокеанския регион в Goldman Sachs. "Някой от двигателите на Европа са на исторически най-ниски цени при сравнително евтина валута."

Европа може да предложи най-добрите сделки за последните 15 години. Като междувременно еврото е спаднало с около 13% спрямо долара, от началото на кризата с държавния дълг, започнала преди две години, което прави условията за придобивки по-благоприятни за купувачите от САЩ. Същото се отнася в не по-малка степен и за азиатските компании.

Проучване, направено от JPMorgan Chase & Co сред 258 американски корпорации, публикувано през септември, показа че те държат 368 милиарда долара в чужбина, което е около половината от техния кеш, който биха желали да използват за инвестиции. Microsoft и Hewlett-Packard са само две от компаниите, които търсят в какво да инвестират част от парите си в чужбина.

Американските компании обаче могат да бъдат изправени пред сериозната конкуренция от азиатски купувачи, които са заявили поглъщания за около $ 72 млрд. в Европа през тази година. Това е с 42% повече от спрямо същия период на миналата година, според данни на Bloomberg. Като японците са лидери в това отношение, удвоявайки покупките си до 34 милиарда долара.

Като цяло, мрачните икономически перспективи не са повлияли на основната привлекателност на повечето европейски компании, смятат анализаторите. "Международните компании засилват фокуса си върху Европа", каза Жан-Батист Шарлет, шефът на стратегическия отдел на Morgan Stanley. "Кризата на еврото все още ги плаши, но има много компании притежаващи технологии, а и добре развити в международен аспект."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tsonkooo avatar :-?
    Тsonkooo
    • + 1

    Докато Европа се занимава със социална политика, икономиката й отслабва все повече и ще дойде време, когато няма да бъде финансово възможно изпълнението на социалните й проекти!

    Нередност?
Нов коментар