🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Търсят се предприемачи

Финансиране за 550 млн. евро реално търгва към бизнеса

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Като няма кредити, пробвайте фондовете за дялови инвестиции. Изводът идва след две новини от последните дни: първо Евростат измери, че банките в България отказват кредит на всяка трета малка или средна фирма, по същото време Европейският инвестиционен фонд съобщи, че скоро ще заработят три фонда с около 150 млн. евро, които ще финансират точно такива местни компании. Поредната крачка е, че вече са ясни мениджърите им (виж графиката) и до началото на следващата година се чакат първите отпуснати средства.

Готови за финансиране

Трите фонда ще заработят в период на трудно намиране на финансиране, което е добра новина за компаниите със свежи бизнес идеи. И ще обучат местните компании какво точно значи фонд за рисков капитал и всякакви други схеми за дялово инвестиране.

Страната има много потенциал, каза Никлас Пихлер, управляващ директор в австрийската инвестиционна компания Mezzanine Managament, която през последните години има редица инвестиции в България чрез фондовете си. Компанията му бе избрана да управлява едната от трите финансови схеми за дялово финансиране, която ще предоставя ресурс на бизнеса чрез хибридни схеми между кредити и капитал, наричани във финансовия свят с името мецанин финансиране. Другите две схеми са рисков фонд за стартиращи компании и фонд за развиващите се такива.  Трите фонда са част от подготвените по евроинициативата JEREMIE финансови инструменти за усвояването на средствата от оперативна програма "Конкурентоспособност". Програмата е с ресурс от 200 млн. евро, основна част от които е разпределен от Министерството на икономиката и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) в пет схеми - четири фонда и една гаранционна схема.

Три от четирите фонда вече си имат мениджъри и до няколко месеца ще започнат реално да инвестират. С избора им всъщност се преодолява последната стъпка пред реалното усвояване на средствата по инициативата, забавено четири години. Заедно с привлечения частен капитал бизнесът ще има на разположение близо 570 млн. евро през следващите четири-пет години. Това е сравнително малък дял на фона на брутен вътрешен продукт от близо 35 млрд. евро (под 2% от него), но все пак е важен източник на средства в сегашната затрудена бизнес среда.

Новите възможности

Първи от JEREMIE вече се възползват компании, потърсили кредити от 1-2 млн. евро в пет български банки - Уникредит Булбанк, ОББ, Райфайзенбанк (България), СИБанк и Прокредит банк. Те бяха избрани да отпускат заеми с облекчени условия и подсигурени с гаранционната схемата по JEREMIE. Тя е с ресурс от 78 млн. евро и покрива загуби на банките до 25% от кредитния им портфейл. Така те могат да отпуснат заеми за общо около 400 млн. евро, като вече са финансирали 15-20 компании, каза зам. икономическият министър Евгени Ангелов през седмицата.

Следващите, които ще могат да се възползват от JEREMIE, са малки стартиращи компании и фирми, които вече са доказали конкурентното си предимство, тъй като фондовете, които ще могат да ги финансират, вече имат своите мениджъри.

NEVEQ Capital Partners ще управлява рисковия фонд за стартиращи компании (наричан Risk Capital Fund). Познатото име в него е Павел Езекиев, който управлява сходен фонд. Това е технологичният NEVEQ I с около 30 млн. евро капитал, инвестирал в няколко български компании в сферата на информационните технологии. За новото си начинание мениджърът ще трябва да осигури 9 млн. евро частен ресурс, който да добавят към 21 млн. евро от JEREMIE. По думите на Езекиев екипът вече има първите ангажименти за инвестиции от страна на част от инвеститорите в първия NEVEQ, като се надява да наберат нужния капитал до края на годината. Той не изключи и възможността от втори рунд на набиране на частен ресурс през първото тримесечие на 2012 г., с което средствата във фонда да достигнат 40 млн. евро.

Екипът на NEVEQ вече работи и по първите проекти за новия фонд. По думите на Езекиев вече са набелязани няколко проекта, свързани със социалните рейтинги и дигиталните финанси. Инвестициите в отделните идеи и стартиращи компании ще са в рамките на до 4.5 млн. евро за периода на вложение. В полезрението на фонда ще е всичко, свързано с технологиите в образованието, енергийната ефективност, дистанционното диагностиране и мобилни услуги, като екипът ще се ограничи до около десетина проекта през живота на фонда, коментира Езекиев.

В широк кръг от сектори ще търси своите инвестиции вторият фонд за компании в развитие (наречен "Растеж"), който ще цели малко по-зрели фирми. Той ще се управлява от Axxess Capital. Според информация от сайта Axxess е основана за инвестиции в България и Румъния и е с партньори Хория Манда и Томас Хигинс и група инвестиционни консултанти от българския пазар.

От Axxess все още не искат да коментират мениджърския екип, бизнес плановете си и набирането на допълнителния капитал, тъй като технически процесът по учредяване на фонда и договарянето с ЕИФ не са приключили. Отсега е ясно, че фонд мениджърите ще трябва да осигурят 30 млн. евро частен ресурс към 30 млн. евро, които ще получат по JEREMIE. Така общият капитал на схемата ще е 60 млн. евро и тя ще търси вложения в компании, който тепърва искат да разширяват дейността си.

Бизнеси в период на експанзия пък ще са обектът на инвестиции на третият фонд по JEREMIE - мецанин. Той ще се управлява от джоинт венчър между компанията, основана от австрийската Mezzanine Management - Growth Capital Partners, и българската Rosslyn Capital Partners, водена от Иво Евгениев и Любомир Минчев ("Телелинк"), които също имат дълга история от дялови инвестиции в страната. Евгениев например в момента е партньор в NEVEQ.

"Мецанин фондът ще се ръководи от местния екип (бел. ред. - с участието на Евгениев и Минчев) с подкрепа от наша страна в разглеждането, одобряването и структурирането на сделки", поясни Никлас Пихлер. По думите му екипът е започнал набирането на 30-те млн. евро частен ресурс в началото на септември и се надява първото затваряне на фонда да е в края на 2011 г. Тогава се очаква капиталът му да достигне 40 млн. евро, а след второто затваряне до края на март 2012 г. той ще достигне общо 60 млн. евро.

Фондът се цели в около 15 сделки в рамките на следващите 4-5 години, като ще инвестира в печеливши компании с доказано конкурентно предимство и ясна стратегия за развитие, с продажби от поне 10 млн. евро и добро управление в трудните времена на криза, обясни Пихлер. Няма да инвестира в сектора на недвижимите имоти и в стартиращи компании. По-скоро ще търси инвестиции в бизнеси от областта на производството, бизнес услугите и бързооборотните стоки. Средната инвестиция в една компания ще е между 2 и 6 млн. евро.

Според Пихлер цялата инициатива JEREMIE и начинът й на структуриране чрез предлагането на пълната палитра от инвестиционни опции в различните фази на живота на една компания ще помогне на българската бизнес среда да развие добра екосистема, която в бъдеще да ражда компании с висок потенциал.

Именно изграждането на подобна екосистема беше целта програмата да се структурира по този начин, коментира и Евгени Ангелов. Отделно тя ще помогне в бъдеще да се прецени как по-добре да се усвояват евросредства - дали чрез грантове или чрез подобни финансови инструменти, в които сериозна част от работата е делегирана на частния сектор, допълни той. В случая с JEREMIE общо програмата има около 200 млн. евро, но при почти всеки инструмент по нея мениджърите трябва да намерят още поне толкова средства, за да могат да управляват средствата.

Единствената схема, при която мениджърите й няма да е нужно да търсят допълнителен ресурс от частни инвеститори, е тази за финансиране на съвсем млади компании с идеен проект или тепърва стартиращи. Тя ще е с капитал от около 20 млн. евро, изцяло от JEREMIE, като кандидатура за управлението й се набират от ЕИФ до 12 октомври.

С нея се завърша палитрата от финансови опции за финансиране на малките и средни предприятия, регистрирани в България, смята Ричард Пели, главен изпълнителен директор на ЕИФ. Именно разнообразието от възможности за намиране на ресурс ще позволи на компании от пълния жизнен спектър да намерят партньор за развитието си. А ако програмата е успешна предприемаческият потенциал на България ще бъде подсилен и може да роди следващо поколение успешни компании.

Кой, къде, кога

Ако сте предприемач, който иска да знае всички опции за намиране на свеж капитал, вероятно имате куп въпроси за новите фондове. Мениджърите на схеми по JEREMIE ще представят инвестиционните си стратегии на шестата поред конференция за дялови инвестиции и Сливания и придобивания, организиран от "Капитал" (виж програмата на capital.bg/conference). Събитието ще се проведе на 25 октомври в столичния хотел "Шератон". Там ще получите и други отговори, като например каква е разликата между банковия кредит и фондовете; има ли инвеститори, които гледат към България; какъв е досегашният опит на вече сключилите подобни сделки.

39 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kilmer avatar :-|
    kilmer
    • - 7
    • + 14

    Супер! Най-накрая малко по евтини свежи пари да се инжектират в икономиката. Дано алчните банки се поучат и реагират тъйкато това трвбва да им говори, че не са незаминими!

    Нередност?
  • 2
    vperfanov avatar :-|
    далекоглед
    • - 2
    • + 31

    От 90 те години насам в БГ истински предприемачи е имало твърде малко. За това пък /след/приемачи - дал господ :) Дано нещо се промени в тази сбъркана схема на фалшиво предприемачество, защото това ще продължи да стимулира отлива на реално предприемчивите умове навън. Докато не се прекъсне зависимостта на бизнеса от политиката в тази ужасяваща степен, както е съществувала до момента, БГ ще гледа на просперитета си през крив макарон.

    Нередност?
  • 3
    kimba3 avatar :-P
    kimba3
    • - 9
    • + 22

    Нека голямото крадене, пардон грешка на езика....ъъъъъ..."усвояван" да започне , СЕГА!!!

    Нередност?
  • 4
    kimba3 avatar :-P
    kimba3
    • - 10
    • + 15

    Тези от ЕС явно още не са разбрали , че в България има не предприемачи , а лапачи , перачи и крадачи на пари!!!

    Нередност?
  • 5
    arri avatar :-|
    ARRI
    • - 10
    • + 41

    АЗ тук се отказах да правя бизнес още преди три години. На българския пазар не можеш да пробиеш по никакъв начин, дори да решиш и милиони да вложиш. Всичко е преразпределено. Бях решил да купя 52% от акциите на компания за бутилиране на минерална вода . Името няма да го споменавам, да не излезе реклама . Та така, свеж , наточен и нахъсан, реших да правя бизнес и да изкарам водата поне на 4място у нас . Щото е смешно да се бориш за челната тройка, па ако ще и милиони да вложиш. Знаем как стоят там нещата. Даже бях наел агенция да снимаме рекламен клип, рекламно време в нтв и бтв. Абе яки кинти щях да вложа в бизнеса . Оооооообаче, до тук с хубавите неща . Няма да Ви разправям как нагледно ме разубеди зет ми и ми забрани да се мешам у бизнеса на големите батковци . Абе не е за приказване . Показа ми се ясно, че и 4тото място не е за шматароци като мен . Сега бизнеса ни съществува, но изнасяме за Гърция и Италия . Договорите за износ ми бяха за компенсация от зет ми . Във България почти не продаваме . Не можеш да се добереш нито до Метро, нито до Билла, нито до Кауфланд, ЦБА или Лидл. Факт. Хем АЗ съм човек със контакти и възможности и пак не можах да се преборя за пазарен дял, пък какво остава за по-обикновенните хора. Бизнес у България не можеш да правиш. Територията е заета . Можеш само да печеш кифли, баници ....... и пр. шошльоп . Там голямите нямат интерес . Факт. Така че , много мислете дали да започвате бизнес у нас .

    Нередност?
  • 6
    kimba3 avatar :-P
    kimba3
    • - 3
    • + 11

    Местните тарикати , добре ще се нагушат с кредити , но кой ще ги връща???

    Нередност?
  • 7
    arri avatar :-|
    ARRI
    • - 3
    • + 11

    Забравих да спомена, че не изнасяме мин.вода, а студен чай и още два вида безалкохолни напитки с минерална вода . За сега де.

    Нередност?
  • 8
    tehnolog avatar :-|
    Технолог
    • - 3
    • + 41

    Ново 20!

    Знаете ли какво е общото помежду по-горе цитираните имена на хора?

    Всички са от т.н. юпита на царя (не Киро, а Кобургготски). Какво са направили ли ли? Ами например продадоха БТК на офшорна компания на една цена, а после тази офшорна компания я продаде на друга за 400 мил. повече.

    Ако журналистите от Капитал се напънат малко, ще осъзнаят, че и Милен Велчев не е много далеч от цитираната група хора по-горе.

    Иначе според мен подобна програма, управлявана по подобен начин е безполезна за българската икономика. Нищо добро не може да се очаква, когато политиците разпределят "порциите". Намесата в естествената еволюция на бизнеса е пагубна.

    Ето как изглежда глупавата картинка на малкия бизнес в България:

    1. От една страна малките фирми са подложени на унищожителен държавен рекет: една камара разрешителни, касови апарати с ГПРС, хассап, данъци, социални и здравни осигуровки, такси за търговски регистър, регистрация в комисията за защита на личните данни, лиценз за собствен транспорт, .... Глупостите са безкрайно много, няма да ми стигнат 2^16 символа да ги опиша.

    2. От друга страна, хора от политическото котило, ще им разпределят помощи и кредити. Познайте кой ще спечели от цялата работа?

    Абсурд!

    Нередност?
  • 9
    appen13 avatar :-P
    appen13
    • - 3
    • + 30

    На някой изобщо светна ли му за за каква примитивна и нагла далавера става дума, или мисленето не е важно, когато някой те лъже....:)
    Иво Евгениев и Любомир Минчев са собственици или имат дялово участие в цял куп фалирали фирми, фирмички и фондове. В момента те предлагат да станат съсобственици/като уж рискови кредитори/ на други, добре стоящи на пазара фирми и холдинги, които ще източат с цяла гама от счетоводни фокуси, за да капитализират отново, фалиралите си фирми, фирмички и фондове, които между другото са във фалит поради тяхната некомпетентност и патологична лична алчност....
    Защо не прочетете по-внимателно този текст !!! и после се заинтересувате, кои са хората зад тази спекулативна операция, доста ще се изненадате....:)

    Нередност?
  • 10
    midilev avatar :-|
    Марин Мидилев
    • - 2
    • + 11

    "Търсят се нови лица за назначени капиталисти" Може би така ще е по достоверно.
    Занимавам се с творческа - иновационна дейност! Това че тази "държава", не може да ми ползва интелектуалния потенциал не е мой проблем! Това че тази " държава" ме е спирала по всякакъв начин, не е мой проблем!
    Аз няма какво да губя, губи "държавата". Е тя се докара до патова ситуация. Между впрочем имам си "началник". Ако някой се интересува да го намери а да го пита какво ще правя!

    Нередност?
Нов коментар