🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В София скоро ще има зарядни станции за електромобили

За зареждането ще се плаща с предплатен ваучер

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

До края на месеца ще започне монтирането на първите зарядни станции за електромобили в София. Те ще се появят в централните градски части. Това е съобщила компанията "Фулчарджър - България" пред БТА.

Фирмата е получила разрешителните за първите седем зарядни станции в столицата, които ще са в синята зона на площад "Народно събрание", между храм-паметника "Св. Александър Невски" и сградата на Столична община и на бул."Македония". Две станции ще има на бул. "Ал. Стамболийски" и до БНБ. За да зареди с електроенергия, човек ще трябва да си купи предплатен ваучер. По-късно ще бъде въведено и плащане чрез безконтакти дебитни и кредитни карти.

Инсталирането на станциите е по проект на "Фулчарджър – България", електроразпределителната компания "ЧЕЗ България" и Столичната община.

Зареждането може да е безплатно

Други предприемачи предлагат в началото зареждането да е напълно безплатно, така че превозът на ток да стане по-атрактивен. Поне през първите две години зареждането за софиянци и гости на столицата трябва да е безплатно, за да имат стимул да купуват коли на ток, обяснява Никола Газдов от фирма "Ренърджи", цитиран от b2b Media.

От "Ренърджи" възнамеряват да дарят няколко зарядни станции на стойност около 100 000 лв. на общината в София. Причината е, че съоръженията не могат да бъдат изградени от частен инвеститор на терени, които са публична собственост. Първоначално плановете на българската компания бяха да монтира колонки за ток и във Варна.

Очаква се през декември правителството да приеме екшън план за развитие на електрическия транспорт през 2012-2014 г., заявиха от индустриален клъстер "Електромобили", организация, която работи за популяризирането на електрическите превозни средства.

По-рано икономическият министър Трайчо Трайков беше казал, че в България съществуват подходящи условия за производство на компоненти за електромобили. "Дори ако не е непременно сглобяване, България има традиции в автомобилните компоненти, и то в електрическата и електронната част", смята министърът.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tucker_case avatar :-P
    tucker case
    • - 1
    • + 1

    това даже не е на гол тумбак чифте пищови... това е на гол тумбак... чифте кобури... :)

    Нередност?
  • 2
    rosko1306 avatar :-|
    rosko1306
    • + 1

    Хайде хайде.... Нито е толкова скъпо да се направи, дори напротив. А и това е бъдещето! Отнякъде трябва да се почне, защо да не е оттук и сега :-)

    Нередност?
Нов коментар