🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Мицубиши" представя електрически ван

Досега компанията е продала 17 000 автомобила, захранвани с ток

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Японската "Мицубиши мотърс" (Mitsubishi Motors), която произведе първите масови изцяло електрически коли, представи днес лекотоварен ван, задвижван от батерии, съобщи "Ройтерс".

Азиатският автопроизводител се опитва да запази лидерството си при возилата с нулеви емисии, коментира агенцията. От пускането на пазара на градския модел i-MiEV в средата на 2009 г. досега "Мицубиши" е продала по света около 17 000 електрически превозни средства. Това включва и колите, предлагани под брандовете на концерна "Пежо Ситроен".

Цената на новия Minicab-MiEV, който ще дебютира на пазара в Япония на 8 декември, започва от 22 300 долара с държавни субсидии. По думите на президента на "Мицубиши" Осаму Масуко електрическият ван е значително по-скъп от бензиновата му версия, но заради по-ниските разходи за обслужване разликата може да се изплати за около 6 години.

Компанията се надява да продаде 4000 екземпляра от Minicab-MiEV до края на март.

Конкурентният автопроизводител "Нисан" също се е насочил към пазара на коли с нулеви емисии с модела Leaf.

В същото време други фирми като "Сузуки" и "Дайхатсу" се съсредоточили върху хибрдините модели и подобряването на ефективността на дизеловите и бензиновите двигатели, коментира Ройтерс.