Зелена модерност

Устойчивото строителство навлиза в плановете на инвеститорите в България, като все повече компании решават да сертифицират сградите си

Зелената инвестиция продължава да носи спестявания на инвеститора и след първоначалното си изплащане<br />
Зелената инвестиция продължава да носи спестявания на инвеститора и след първоначалното си изплащане<br />
Зелената инвестиция продължава да носи спестявания на инвеститора и след първоначалното си изплащане<br />    ©  Капитал
Зелената инвестиция продължава да носи спестявания на инвеститора и след първоначалното си изплащане<br />    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако допреди година темата за зелените сгради в България се облягаше най-вече на привнесената от Западна Европа и САЩ теоретична основа, малко мода и на опита на броящите се на пръстите на едната ръка проекти, последните месеци промениха ситуацията. Офиси, складове, търговски и производствени площи, училищни сгради сега гледат към възможностите да покрият изискванията на някои от трите най-популярни сертификационни системи за оценка на устойчивото строителство – британската BREEAM, немската DGNB и американската LEED. Така броят на заявените проекти, които вече са преминали през процедура по оценка или са на етап оценка, само за последните месеци се утрои.

Последните новини в тази посока са от миналата седмица, когато в рамките на няколко дни две компании оповестиха намеренията си.

Производителят на бира "Загорка" обяви амбициите си да е "зелен пивовар". Стъпката към това е проектът за разширение на складовата база за съхранение на готова продукция в Стара Загора, в изграждането на който ще бъдат инвестирани 2 млн. лв. Обектът, в който освен складова има и офисна част, е проектиран така, че да отговори на изискванията на най-старата в Европа система за екостроителство BREEAM. "Ангажиментът на Heineken по глобалната платформа "Създаваме по-добро бъдеще" е всички ни сгради, които се изграждат по света, да бъдат зелени. Това важи естествено и за "Загорка", обяснява Невен Маджаров, мениджър "Управление на доставките" в "Загорка". Това е първата подобна инвестиция на фирма от групата на холандската Heineken.

Част от зелените характеристики на сградата са свързани с решения, които ще позволят минимално използване на електроенергия както за осветление, така и за охлаждане и отопление на сградата. Като част от проекта се предвижда още и изграждането на система за събиране и използване на дъждовна вода. "Очакваме стойността на допълнителните инвестиции в сравнение с един обикновен склад да възлязат на около 7% от строителната стойност", казва Маджаров. Според него тази инвестиция ще се изплати за изключително кратък период от време, като след това ще продължи да носи сериозни спестявания на компанията. "Очакванията ни са при бъдещата експлоатация на сградата допълнителните инвестиции да се изплатят в срок от 2 години за офисната част и до 3-4 години за складовата", казва той. Tоeст зелената инвестиция вече не е само мода, но и пестящо пари бизнес начинание.

"Няма съмнение, че сградите, които имат добри нива за екоустойчивост, ще запазят или увеличат стойността си по-добре, отколкото тези, които не са", е мнението на изпълнителния директор на британско-българската компания ZBS Дейвид Кауърд. Дружеството е инвеститор в първия открит мол в България - проекта "Странд" (Strand), чието строителство започна преди месеци в Бургас. Инвестицията в него се оценява на над 40 млн. евро, а финансирането е осигурено от Корпоративна търговска банка. В края на ноември от ZBS обявиха, че паралелно със строителството се работи и по изготвянето на BREEAM оценка за проектa, на базата на която компанията очаква последващото издаване на сертификат на сградата.

"Ние разработваме проект с по-ниско въздействие върху околната среда в сравнение с конвенционалните молове, но въпреки това желаем обективна оценка на търговския център", казва Кауърд. И наистина Strand е проектиран така, че да прилича повече на търговска улица, отколкото на типичните молове. В резултат на откритите пространства се предполага, че обектът ще има намален разход на енергия, по-ниски разходи за експлоатация и по-малък принос за парниковия ефект. Кауърд смята, че благодарение на екологичната си ефективност търговският център ще може в дългосрочен план да предложи по-ниски наеми, което пък ще има благоприятно въздействие върху бизнеса на наемателите.

Към зелената вълна по-рано през годината се присъедини и проектът "Софарма бизнес тауърс" на бул. "Драган Цанков" в София, инвестиция на акционерното дружество със специална инвестиционна цел "Софарма имоти". Проектираните и изпълнени според изискванията на устойчивото строителство сгради получиха в началото на ноември златен сертификат за устойчиво строителство по системата DGNB. Това на практика означава, че проектът е покрил 80% от критериите, на които се базира сертификатът (общо 60 на брой). Още преди да бъдат предприети стъпки в посока на сертифициране, архитектите и консултантите, работещи в сферата на екологичното строителство, сочеха "Софарма бизнес тауърс" като проект, който покрива условията на всяка от системите за оценка, които се прилагат в България. Причината "Софарма бизнес тауърс" да се сертифицира е фактът, че търсенето на офис пазара се променя и все повече международни компании търсят именно площи в сертифицирани сгради.

"Безспорно има смисъл от една сертификация – и инвеститори, и потребители вече разпознават зелените сгради", казва Пламен Илчев, управляващ директор на "ЕЦЕ проектмениджмънт България", която е инвеститор в комплекса "Сердика център" на бул. "Ситняково" в столицата. Обектът също премина процедура по оценка и в началото на есента получи златен сертификат за устойчиво проектиране от DGNB. Илчев смята, че ако днес сертификацията на инвестиционните обекти е пожелателна, в бъдеще това ще бъде необходимост и задължително условие за успех. "Това очевидно се осъзнава от все повече хора и затова и расте броят на сградите, които преминават през процедурата", допълва той.

В "зелената" посока се насочва и проектът на "Търговски център Европа", инвестиция на фирма "Б.Н.К" ООД с управител Веселин Балевски. Най-новата сграда - в разположения на бул. "Искърско шосе" и "Христофор Колумб" в София комплекс от офиси и складови площи, е в процедура по оценка по системата BREEAM. Тодор Кавръков, експерт недвижими имоти в "Търговски център Европа", смята, че сградата е проектирана и изпълнена така, че да покрие критериите за устойчиво строителство. Според него сертифицирането й ще е от полза за нейното по-добро пазарно позициониране и за разширяване на таргета от потенциални наематели. На следващ етап от "Търговски център Европа" смятат да сертифицират още две от по-новите сгради в комплекса, тъй като те лесно биха могли да покрият критериите за устойчиво строителство, без да се налагат допълнителни инвестиции.

Сред новоприсъединилите се към вълната устойчиво строителство е и компанията - производител на чорапи, "Делта текстил България", дъщерно дружество на израелската "Делта Галил индъстрийз". Новият производствен цех на дружеството в Русе, който заработи през септември, е построен според изискванията за зелени сгради и ще бъде оценен по програмата LEED.

Така през последните месеци примерите се увеличават и по всичко личи, че нагласите на инвеститорите отиват към това да добавят стойност към проектите си. За едни тя се изразява в по-стабилно пазарно позициониране, за други - в бъдещи ползи от икономии, а за трети - в по-добро управление на активите. Истината обаче е, че в основата си тази култура е задвижена отново отвън и е свързана както със задълбочаващите се финансови проблеми, така и с екологичните.