Зелено по английски

Първата сертифицирана офис сграда по системата BREEAM ще е факт до края на пролетта

Сграда от комплекса "Търговски център Европа" в София е в процедура на сертифициране по BREEAM
Сграда от комплекса "Търговски център Европа" в София е в процедура на сертифициране по BREEAM
Сграда от комплекса "Търговски център Европа" в София е в процедура на сертифициране по BREEAM    ©  Капитал
Сграда от комплекса "Търговски център Европа" в София е в процедура на сертифициране по BREEAM    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За зелени сгради в България напоследък често се говори - като за нещо хубаво, като за нещо в бъдеще време. Факт е обаче, че вече наред с обясненията на теория, все по-често започват да се появяват и на практика такива обекти.

До края на пролетта в София ще е факт първата офис сграда, сертифицирана по най-старата система за екологична оценка BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). След неколкомесечно обследване документът ще бъде издаден на сграда №15 от комплекса "Търговски център Европа", съобщи първият оценител по британската система в България арх. Андреа Момерин. Сертификатът гарантира по-ниски разходи при експлоатацията на имота и здравословна среда за работещите и посетителите в него. В момента в процес на сертифициране по BREEAM са още пет административни, складови и търговски сгради в страната.

Как се прави

Според арх. Момерин процедурата по сертифициране на сградата вече е на финалния етап. "В момента приключваме окончателния доклад, след което ще го изпратим за оценка на сертифициращия орган по BREEAM", обобщи той.

Имотът е с разгъната застроена площ 10 250 кв.м, от които офисната част е 4250 кв.м, а останалата са съпътстващи складови площи. Въведена е в експлоатация в края на 2010 г., като успоредно с това са започнали проучванията за сертифицирането й.

Според арх. Момерин сградата може да покрие критериите за ниво "много добър" в сертифициращата система. Сред основните зелени характеристики на сградата са слънцезащитните щори по фасадата, изградената шумоизолация, енергоспестяващата осветителна система, както и системата за ефективен термален контрол.

За да отговорят обаче сградите на най-високите нива на оценка, е необходимо консултациите за сертифициране да започнат още на предпроектно ниво. За момента единственият имот, който има потенциал да се бори за постигане на максимална ефективност по BREEAM в България, е зеленият склад на "Загорка" в Стара Загора.

Плановете на инвеститора в сграда №15 от "Търговски център Европа" - компанията БНК, са да започне консултации за зелен сертификат и на следващия си проект – сграда със смесено предназначение – офиси, складове и търговски площи, също в рамките на комплекса. Подготовката на този проект обаче ще започне най-рано следващата година.

Цената

Процедурата за екологичната оценка и сертифициране на един имот обикновено струва между 5 и 7% от строителната му стойност. Според арх. Момерин обаче икономията от експлоатационните разходи е над 30% в сравнение с конвенционалното строителство в България, най-вече от по-ниската консумация на енергия и вода.

Според проучване на Pike Research до 2020 г. общата сертифицирана площ в световен мащаб ще достигне 5.3 млн. кв.м, като 80% от сградите ще са офисни и търговски площи. В България обаче все още малко инвеститори търсят услугата, тъй като зелените сертификати все още не дават предимство при отдаването под наем.

Управителят на БНК Веселин Балевски например отчете, че почти не е имал запитвания за сграда №15 от наематели, които държат на сертифицирани площи. Според арх. Момерин единственият целенасочен интерес за наем на сертифициран по BREEAM офис е дошъл от представителството на Световната банка в София.

(последна редакция на 5 март)

Екоетикет

Освен сграда №15 от комплекса "Търговски център Европа" в процедура на сертифициране по BREEAM са и два търговски центъра – Strand в Бургас и още един в София, както и две офис сгради. Първата е тази на гръцката компания Terna на площад "Македония" в София, а втората – офисната част на "София бизнес център" срещу "Бизнес парк София" на околовръстното шосе.

Останалите две системи за екологично сертифициране, които се прилагат в България, са американската LEED и германската DGNB. Първите сгради по LEED бяха американското посолство в София и офис сграда от Sofia Airport Center край летището. Златни сертификати по DGNB вече притежават "Софарма бизнес център" и комплексът "Сердика център".