Рубини: Задава се перфектната буря

Според икономиста отлагането на важни политически решения в САЩ, еврозоната и Китай може да доведе до задълбочаване на проблемите

"През последните три години най-големите световни икономики – САЩ, еврозоната и Китай, напълно олицетворяват любимия на политиците, влудяващ евфемизъм "бавене на топката", пише в анализ за Financial Times икономистът Нуриел Рубини. В материал, озаглавен "Апел към политиците: Не можем да рискуваме още година забавяне", соченият често за лош пророк икономист посочва, че отлагането на важни политически решения може да доведе до задълбочаване на проблемите.

САЩ отложиха фискалната си консолидация и избегнаха провеждането на други структурни реформи, необходими за възстановяването на потенциалния темп на растеж на страната – като например инвестиции в инфраструктура, образование и компетенции, промени в енергийната политика. Еврозоната отрича факта, че някои от страните членки са в несъстоятелност и не са способни да оцеляват и растат в условията на паричен съюз. Китай упорства в поддържането на валутата си слаба, за да подпомага модела си на растеж, задвижван от износа и инвестициите – модел, при който равнището на спестяванията е твърде високо, а потреблението е твърде свито, пише Рубини.

Според икономиста, който през изминалата седмица обяви очакванията си за "крехка и небалансирана 2012 г.", ситуацията се влошава допълнително заради политически причини. Като основни фактори той посочва "наближаващите избори в САЩ, смяната на политическите лидери в Китай в края на 2012 г., както и неспособността на 17-те правителства и коалиции в еврозоната да координират политиките си на фона на редуващите се избори и сменящите се кабинети". Във всяка от трите икономики именно политическите ограничения карат управляващите да избягват плащането на политическата цена на необходимите, болезнени в краткосрочен план решения, ползите от които ще могат да се усетят най-рано в средносрочен план.

През 2012 г. ще стане ясно, че крайният резултат от тази игра на "бавене на топката" е нулев, посочва Рубини. Когато вътрешното търсене е слабо, а частното и публичното потребление са възпрепятствани от процеси за намаляване на задлъжнялостта или структурни ограничения, всяка страна би предпочела да поддържа валутата си слаба, за да възстанови растежа чрез увеличаване на нетния износ. Но за да бъде дадена валута слаба, е нужно някоя друга да е силна; както и за да се подобри търговският баланс на една страна, трябва да се влоши този на друга, пише той. По думите му, този валутен натиск може да доведе до валутни, а впоследствие и до търговски войни.

Според Рубини, през 2012 г. съчетанието между пазарен натиск и противоречиви политически ограничения ще направи бавенето на топката по-трудно. "Някои от страните от еврозоната може да бъдат принудени да преструктурират дълга си и дори да обмислят варианти за излизане от паричния съюз. Забавянето на растежа на Китай може да се окаже доста близо до твърдо приземяване", прогнозира той. "Пазарите в САЩ може да станат по-чувствителни към политическото задръстване, което спира политиците от предприемането на нужните действия и поддържа неустойчивия двоен дефицит на страната", пише още икономистът.

В случай че най-големите световни икономики продължат да играят тази своеобразна игра на бавене на топката в продължение на още една година, проблемите ще се увеличат и задълбочат, докато в крайна сметка не се стигне до челен удар, предупреждава Рубини. "Най-късно до 2013 г., но вероятно още през 2012 г., може да наблюдаваме материализирането на перфектната буря – второ дъно на рецесията в САЩ, неконтролиран сценарий в еврозоната и твърдо приземяване в Китай", прогнозира той.

31 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 5
    • + 45

    А може би е по-добре така, отколкото да я караме по стария начин. Нужни са не само структурни, но и обществени промени из основи. Време е да осъзнаем, че икономическия ръст и животът на кредит не може да бъде самоцел.

    Нередност?
  • 2
    k_ avatar :-|
    k_
    • - 8
    • + 49

    От неговата си камбанария Рубини е прав.
    В края на краищата той е живял в свят базиран изцяло на кредит, дори и за ежедневни неща като вечерята на масата.
    В същото време повечето от хората на планетата предпочитат да си легнат гладни, вместо да посегнат към кредит.
    Културни различия, както се казва.
    Очевидно е кой ще усети удара в стената.

    Нередност?
  • 3
    tsonkooo avatar :-?
    Тsonkooo
    • - 17
    • + 7

    Отново Рубини с неговите зловещи прогнози!

    Нередност?
  • 4
    mik2 avatar :-P
    mik2
    • - 29
    • + 17

    Този започна да ми додява.. аз пък виждам САЩ след година да са излезли от кризата. Ако Рубини не ми вярва, да "снесе" някоя кинта, за да му разясня неки "особености" по въпроса, който го терзае.

    Нередност?
  • 5
    georgi2025 avatar :-|
    georgi2025
    • - 17
    • + 10

    Трябва да се направят и сметките за България с 10 млд лоши кредити (20%) и корумпирани политици, контролирани от нечист капитал, дали не са раздадени кредитите на свързани компании и дали не е логично да има банкова криза?

    As an employee of a Central Bank in Europe, part of European System of Central Banks I was implanted with something like hearing apparatus, that transmits on a particular frequency wirelessly and allows mind control. There was an attempt to be bribed and threatened as ECB and the European Commission refuse to reply my complaints. The idea is that western capital should be supported by regulators in banking and telecommunication as well as create a housing, credit and equity bubble with the knowledge and participation of the Central Bankers, which cost the country no less than 20 billions! Many of the Central Bankers studied at Soros CEU, who is thus related with ECB and EC. This is an obvious connection of ECB with particular capitalists so one should know what is the transparency and the accountability of ECB?
    Involved "people" here: http://convergingtechnology.eu/threats-for-developing-countries/

    Нередност?
  • 6
    sociopath avatar :-|
    sociopath
    • - 2
    • + 16

    До коментар [#3] от "tsonkooo":

    Проблемът е, че често се оказва прав.

    Нередност?
  • 7
    kadiyata avatar :-P
    Белият Негър
    • - 6
    • + 12

    Рано или късно ще плащаме зловещата цена на растежа.

    Нередност?
  • 8
    daria_vip avatar :-P
    daria_vip
    • - 5
    • + 15

    Ами с половин милиард на месец реално лоши кредити
    и банки задържащи изкуственно пазара на имоти такава корекция ще последва че 2012 задълго ще се говори в банковата система .
    Имайте предвид че кризата ударила Lehman Brothers идва с закъснение от години в континентална Европа но по всичко личи че след нея Европа е спорно дали ще каквито и да е финансови съюзи и евро какво остава за всичките банки в ЕС които и в момента са в неплатежоспособност ако към тях се приложат базовите изисквания които се прилагат към хедж фондовете няма да има банка в европа която да не е несъстоятелна .
    Инвеститорите конкретно държащи позиции в ЕС окончателно загубиха доверие в ЕЦБ и Евро Зоната като цяло тази седмица
    Показвайки чрез масивни разпродажби на активи те директно заявиха че ЕС е неспособна да се справи с дълговата криза както и да вземе смислено финансово решения подкрепящо дългосрочно доверието на инвеститорите в ЕС .
    Изключването от зоната на Гърция и смисленото подкрепяне на останалите задлъжнели в Еврозоната са немислими за плановете на ЕЦБ с което перспективите за справяне с кризата на ликвидност в зоната стават все по мрачни .
    Глобалният спад на акциите е в отговор на проблемите на ЕЦБ като банките в Евро зоната са фактически в ликвидна криза заради сериозният спад и масивните разпродажби на ациите им .
    След като цената на акциите е де факто основият индикатор за икономическа активност в зоната естествено е донимо ефектът да е ход и инвеститорите да са пълни с недоверие в платжоспособността на ЕС и като цяло да бягат от нея .
    Сред най зесегнатите банки в момента са банките на :

    ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ :

    ГЪРЦИЯ ,ПОРТУГАЛИЯ ,ИРЛАНДИЯ,ИСПАНИЯ ,ИТАЛИЯ .Всички тези банки са пред колапс да посрещат краткосрочни задълженията в US долари за дългосрочни е немислимо .

    СТОЙТЕ ДАЛЕЧ ОТ ТЕЗИ БАНКИ
    ИЗТЕГЛЕТЕ СИ ПАРИТЕ АВТОМАТИЧНО ОТ ТЯХ И ДЕПОЗИРАЙТЕ ЕДИНСТВЕНО В БАНКИ Различни от тези


    ИЗБЯГВАЙТЕ :


    1- Société Générale SA -Сосиете женерал
    2-Germany's Deutsche Bank AG
    3-Italy's UniCredit -Уникредит Булбанк
    4-ПИРЕУС Банк
    5-АЛФА Банк
    6-,ПОСТ БАНК
    7-Интерашънъл Асет Банк
    8-всички ГРЪЦКИ банки останали

    Защо ли -Защото фактически тези банки са ПРЕД фалит от няколко месеца .Пиреус и още няколко официално заявиха това с изкане за пмощ срещу фалит
    Защото позициите на тези банки в момента са пресъхнали изцяло откъм ликвидност .
    Защото поради тежката си изложеност на операции и заеми в ДОЛАРИ в САЩ те де факто са неспособни да посрещат задължения след спада и липсата на доверие както и неспособни да получават чуждестранни заеми с които да финансират операциите си
    Действието е пред развръзка в евро зоната и скоро ще се види

    Нередност?
  • 9
    mirohero avatar :-|
    mirohero
    • - 6
    • + 12

    Рубини просто обяснява, че монетарните инструменти са изчерпани и вече съвсем неподходящи - същото го заяви и Федералния резерв преди месец, съвсем директно и официално. Съвремения капитализъм и демокрация, като модел се крепи на масово потребление и масово инвестиране, за което обаче е необходима и масова средна класа. Не че светът ще свърши без тях, просто ще бъде различен, а преходът може да бъде неконтролируем и болезнен.
    Аз през 2007-8 очаквах Л-крива ралистично и второ дъно в САЩ през 2011 песиместично например, а се оказа че действителността се изтегля с около година и половина от моделите - второто нещо, което Рубини коментира, и което всеки в бранша отдавна знае, щот от Юни насам статистиката го потвърждава.
    Фискална намеса означава две опции - нещата доброволно водят до преструктуриране на доходите /стръмни данъчни криви и рязко увеличение на ефективнитв данъци в горните ставки/ с цел стимулиране на вътрешното потребление; или сериозен тупаник някъде по планетата и евентуално недоброволна опция едно при стимулиране на външното потребление. Точка 3 от на Рубини коментара по-горе. Тоест човека нищо черногледо или по-различно от останалите икономисти и политици не казва, просто го поднася малко по-директно.

    Ако някой знае друг вариант - да напише книга, ще стане минимум Нобелов лауреат.

    Нередност?
  • 10
    mirohero avatar :-|
    mirohero
    • - 2
    • + 14

    До коментар [#8] от "Seola":

    ЕЦБ съвсем ясно казаха, че ще подкрепят банки само - тоест ще печатат евро и ги дават само на банки, за ликвидност. Технически няма начин европейска банка да фалира. ЕЦБ обаче няма да печата, за да финансира правителствени бюджети.
    Идеята е да се напечатат само толкова, колкото е необходимо за да не се случи ликвидна криза, но нищо да не влезе в обращение в икономиката и да предизвика инфлация.
    В САЩ беше направено донякъде подобно - ФЕД финансира банките, но не и местните щатски бюджети. Само че косвено финансира и борсата, щот на американските банки им е позволено да имат инвестиционни операции, а отттам се наду и комодити балон. В Европа е малко не така ситуацията...

    Твоят коментар е ама твърде далеч от истината.

    Нередност?
Нов коментар