ЕС ще прави платформа за търговия с емисии

Няколко европейски борси проявяват интерес към офертата на Брюксел

От 2013 г. около половината от квотите за изпускане на въглероден диоксид в ЕС ще се продават чрез търгове
От 2013 г. около половината от квотите за изпускане на въглероден диоксид в ЕС ще се продават чрез търгове
От 2013 г. около половината от квотите за изпускане на въглероден диоксид в ЕС ще се продават чрез търгове    ©  Associated Press
От 2013 г. около половината от квотите за изпускане на въглероден диоксид в ЕС ще се продават чрез търгове    ©  Associated Press
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

До средата на годината Европейската комисия (ЕК) ще обяви търг за създаване на постоянна платформа на ЕС за търговия с разрешителни за изпускане на въглероден диоксид, съобщи "Ройтерс".

Според Петер Цапфел от дирекцията по климатичните промени в ЕК скоро ще бъде създадена и преходна платформа за въглеродни аукциони в целия ЕС. Тя ще спомогне за бързо организиране на първите ранни продажби на 120 млн. разрешителни (въглеродни квоти), които са запазени за третия етап на Европейската схема за търговия с емисии (ЕСТЕ). По думите на Цапфел не е нужно временната търговска платформа да отговаря на всички стандарти като постоянната.

ЕСТЕ е един от основните инструменти на Европейския съюз в противодействието срещу климатичните промени. Повечето от квотите във втората фаза на схемата (2008-2012) се даваха безплатно на замърсителите – например на заводи и енергийни централи, но от 2013 г. около половината от общо 2 млрд. европейски квоти ще се продават чрез аукциони. До скоро в схемата участваха предимно индустриални предприятия, а от 1 януари за парниковите си емисии трябва да се отчитат и авиокомпаниите.

Всяка година след 2013 над 1 млрд. европейски въглеродни квоти ще се продават в ЕС и в Германия, Полша и Великобритания, които се отказаха от участие в общата постоянна платформа.

Няколко европейски борси като ICE Futures Europe и European Energy Exchange (ЕЕX) заявиха, че се подготвят да кандидатстват за оператори на платформата с надеждата да раздвижат пазарите си.

В края на февруари базираната в Лайпциг EEX спечели търга на германското правителство за неговата преходна търговска платформа. Между 2013 и 2020 г. през нея трябва да бъдат продадени 85 млн. квоти в най-голямата европейска икономика. Великобритания стартира процедура за избор на платформа, очаква се до края на годината Полша да я последва.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 1

    Само се чудят брюкселските зелки как да ни набутат още по дълбоко в кризата, която сами спретнаха....... волът рие на гърба му пада....

    Нередност?
  • 2
    peshokev avatar :-|
    peshokev
    • - 1

    Да направят една и за човешки фекалии от които да произвеждат биогорива. Брюксел ще е най-големият играч на пазара.

    Нередност?
Нов коментар