Технология на неуспеха

"Некском" остана без телеком лицензи заради дългове към държавата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сигурно знаете историята за певицата, която като млада пеела на градската сцена, а в публиката се коментирало: "Тя има голямо бъдеще." След няколко години тя пак била там и се чували гласове, че има голямо бъдеще. Две десетилетия по-късно на същото място почитателите й били съвсем оредели, а някой тъжно отбелязал: "Тя имаше голямо бъдеще." В подобна роля се оказаха телекомуникационните оператори по стандарта WiMAX в България. След като така и не успяха да излязат на голямата сцена в бранша, един по един те изпадат от пазара, без да причиняват особени сътресения на него. А технологията, на която преди години се възлагаха надежди да доведе конкуренция при мобилния пренос на глас и данни, тихо отива в миналото.

Заглъхването на "Некском"

На 20 февруари Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) взе няколко последователни решения, с които на практика отнема лицензите на "Некском" като телеком. Прекратява се достъпът на компанията до отпуснатите й ленти от радиочестотния спектър и се спира разрешителното й да ползва телефонни номера. Причината е, че дружеството системно не е плащало годишните такси за двата ресурса. Процедурата за отнемане на лицензите на "Некском" е стартирана на 3 февруари, пише в решението на регулатора, публикувано на сайта му. Закъсненията на вноските за ползване на честоти и номера всъщност са започнали още от началото на 2010 г. Оттогава КРС неколкократно приканва фирмата да направи някакви плащания, а тя предлага погасителни планове, които после не изпълнява. По официални данни от управляваното от Веселин Божков ведомство към момента операторът му дължи общо 500 хил. лв., а сумата ще се търси по общия ред за събиране на държавни вземания - чрез Националната агенция за приходите (НАП).

"Обжалвали сме решението на КРС в рамките на 14-дневния срок, предвиден за това", каза пред "Капитал" техническият директор на "Некском" Васил Димитров. "Не мога да коментирам колко са общите задължения към КРС, но ще ги платим още до края на седмицата", добави той. До редакционното приключване на броя обаче нямаше информация това да се е случило.

Освен държавата пари от отиващия си алтернативен телеком имат да си вземат и други. Макар че обобщена информация няма, се знае, че сред големите задължения на "Некском" е това към БТК - 1.3 млн. лв. Сумата е натрупана по споразумението за взаимно свързване (то осигурява на абонатите на единия оператор възможност да набират такива на другия). Самият договор е прекратен преди около година, а БТК вече е спечелила на първа инстанция делото срещу длъжника си. Пари обаче засега не са събрани.

Така по всичко личи, че "Некском" изпада от пазара както на фиксирани, така и на мобилни телеком услуги, а самото дружество върви към процедура по несъстоятелност. Без лиценз от КРС, без достъп до мрежите на действащите оператори и с натрупани дългове шансовете му за оцеляване твърдо клонят към нулата.

Обратното броене на WiМАX операторите

"Некском" беше един от първите алтернативни оператори, който започна да работи още в края на 90-те години на миналия век, предлагайки фиксиран пренос на глас по технологията VoIP (през интернет протокол). През 2006 г. компанията беше сред четирите, които си купиха лицензи за изграждане на мрежи по стандарта WiMAX, който позволява мобилен пренос на глас и данни. Другите три бяха контролираната от "Петрол" "Транс телеком", "Макс телеком" на Красимир Стойчев и "Мобилтел". По-късно обаче най-големият GSM оператор продаде лиценза и честотите си за тази технология на Стойчев и така играчите на новия мобилен пазар останаха три. "Транс телеком" фалира преди близо година приблизително по същата схема, по която сега се движи "Некском". КРС отне лицензите и честотите му заради неплатени такси, БТК спря достъпа му до мрежата си заради дългове, а китайският доставчик на оборудване Huawei поиска несъстоятелност. Ако сега, както по всичко личи, от пейзажа бъде заличен и "Некском", единственият WiMAX оператор в България ще остане този на Красимир Стойчев. Но и там положението не е особено розово и бизнесменът опитва да продаде не най-бързо развиващия се и доходоносен "Макс телеком". Самият Стойчев, впрочем, твърди, че операторът му не се продава. Междувременно той се натовари с още един лиценз - за мобилни услуги в честотния диапазон 1800 MHz. Цената на това разрешително е 30.4 млн. лв., които обаче Стойчев от месеци не намира и затова КРС вече го прехвърли като лош платец към НАП.

От обречен по-обречен

Равносметката от неуспеха на няколкото компании, опитали се да разработят в България технологията за безжична доставка на глас и данни WiMAX, вече показа, че бизнесът с този стандарт замира. Според представители на сектора причината е, че той просто не предлага нито по-евтин, нито пък кой знае колко по-бърз вариант за пренос на сигнал. Затова и няма нищо чудно, че абонатите на и без това вече разпределения пазар на мобилни услуги не намират за нужно да сменят оператора си с алтернативен. При фиксираната телефония пък опитите на "Некском", както и на доста други алтернативни доставчици, да откъснат дял от БТК се провалят по простата причина, че са зависими от нея за по-голямата част от бизнеса си. Евентуалните инвестиции, за да се избегне тази зависимост, пък биха имали съмнителна възвращаемост, като се има предвид, че делът на приходите от фиксирани услуги в общия оборот на бранша все по-бързо намалява. Ако цялата тази картина се наложи и на фона на кризата и спадащите приходи в сектора, оредяването на малките телекоми е напълно логично.

Глобални опасения

Затрудненията за операторите, които работят с мобилни мрежи от четвърто поколение (4G) по стандарт WiMAX, са световна тенденция от година. Големите телекоми предпочитат конкурентната технология Long Term Evolution (LTE), защото за разлика от WiMAX въвеждането й не означава строеж на изцяло нова мрежа, а само надграждане на съществуващата GSM. Фактът, че WiMAX работи на по-висока честота, автоматично означава и повече базови станции, и по-голяма инвестиция. Въпреки това в световен мащаб се очаква потребителите на този тип мобилни мрежи да се увеличават с по 51% годишно до 2014 г., сочи проучване на изследователската фирма Renub Research.

WiMAX операторите в Европа и САЩ рядко покриват цялата страна, а се концентрират в отделни региони. На Стария континент има около 45 сравнително малки компании, които поддържат такива мрежи. Основните играчи в телекомуникациите като цяло не участват на този пазар. Само гръцката ОТЕ (собственик на "Глобул") има две тестови мрежи, но търговски старт на услугата няма. Сравнително добре развити и с повече клиенти са WiMAX операторите в някои части на Русия, включително в Москва.

В САЩ 4G услугите са по-сериозно навлезли на пазара спрямо Европа - в страната работят 19 WiMAX доставчика. Тенденцията за малки регионални играчи обаче се запазва и там. Изключение е най-голямата мрежа от този тип в щатите - ClearWire. Тя сля този тип бизнес с телекома Sprint Nextel, който е в топ 4 на американския мобилен пазар. Нейното покритие обхваща население от 100 млн. души. Това обаче явно не носи голямо предимство за Sprint, която отчита годишна нетна загуба от 2.89 млрд. долара през 2011 г.
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tel_112 avatar :-|
    Мазен чех
    • - 1
    • + 20

    WiMAX стандартът е проектиран за големи и рядко населени страни тип САЩ и Русия, затова и там намира приложение. Клетките му имат по-голям радиус на действие от клетките на ГСМ-ите и това е идеята на стандартът да покрие фермите в една област с една клетка, че иначе ГСМ-операторите трябва да слагат на всяка ферма клетка. За България би и имал смисъл в покриването на вилни зони и селата с малко хора, за които не си струва други оператори да изграждат мрежи, но нашите оператори неясно защо тръгнаха да завоюват големите градове. Но като цяло Европа и в частност България са гъсто населени, така че покритието на страната от ГСМ-ите е близо 100%. За да е конкурентна технологията би следвало КРС да направи анализ и да намали таксите за радиочестотния ресурс.
    Изобщо таксите за радиочестотния спектър и в другите обхвати са много надути и затова честотите седят празни. На клиент му излиза по-евтино да закопае десетки километри оптичен кабел от точка А до точка Б, отколкото да пусне релейка което е безумие.

    Нередност?
  • 2
    zaza avatar :-|
    zaza
    • + 4

    Много точен коментар... Имам чувството, че КРС в опитите си да демонополизира пазара налагайки минимални тарифи на БТК

    Нередност?
  • 3
    zaza avatar :-|
    zaza
    • + 3

    високи такси за лицензи за другите оператори и странни решения за потребителите вместо да демонополизира, в някаква степен демонизира пазара. Нов лиценз за ГСМ може да свърши работа... общо взето само ако е практически толкова евтин, че дори безплатен... При покритие на населението с мобилни телефони над 100% дори сигурно вече към 150% човек трябва да е луд, за да плаща за лиценз и да инвестира в оборудване, да прониква на пазара при тези високи цени на терминиране на разговорите...

    Нередност?
  • 4
    inspektora avatar :-|
    Dimitar Atanasov
    • - 3
    • + 4

    Писал съм и друг път защо е обречена технологията WiMAX в България. Гответе се за Макс Телеком, той е следващия.

    Нередност?
  • 5
    milen888 avatar :-(
    milen888
    • - 5
    • + 7

    Специално за Макс телеком не си прав. Той е единствения от трите WiMAX оператора в БГ, който се развива, има много клиенти, постоянно развива покритието си и на няколко пъти увеличи скороста на неограничения нет. И най-важното-предлага истински неограничен мобилен нет,без звездички и без ограничения. Вижте ги Мтел-от една седмица отрязаха неограничения си нет и вече след свършването на бързите мегабайти скороста пада на смешните 64 kpbs-абсолютна подигравка с клиентите!! Тази скорост не става за сърфиране в нета, пък камо ли за VOIP разговори и това е май истинската причина за ограничението. Така че дано оцелеят Макс Телеком, защото иначе сме обречени на монопола на 3-те мобилни оператора!!!

    Нередност?
  • 6
    stan072 avatar :-|
    stan072
    • + 2

    Бог да ги прости Некском. Имаха много добри ИТ професионалисти .Вкараха няколко мениджъра от БТК и всичко се срина.

    Нередност?
  • 7
    aircraft_carrier avatar :-|
    aircraft_carrier
    • - 1
    • + 5

    Докато не разберат че трябва да покрият селата няма да имат успех.В градовете избора е голям.Аз бих ги предпочел ако мога и на двете места да имам бърз интернет.

    Нередност?
  • 8
    stan072 avatar :-|
    stan072

    Не толкова лесно.Селата се покриват ако има пари за базови станции.Ясно е ,че услугата ще се продава на място където няма друга алтернатива.

    Нередност?
Нов коментар