Оператори без покритие

Нова силна конкуренция на пазара на мобилни комуникации едва ли ще има скоро

Собствениците на "Макс телеком" и "Булсатком" Красимир Стойчев...
Собствениците на "Макс телеком" и "Булсатком" Красимир Стойчев...
Собствениците на "Макс телеком" и "Булсатком" Красимир Стойчев...    ©  Надежда Чипева
Собствениците на "Макс телеком" и "Булсатком" Красимир Стойчев...    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Технологията

Обхватът 1800 MHz може да бъде използван както за услуги от второ поколение (традиционният GSM), така и за UMTS, LTE и WiMAX мобилни наземни мрежи за пренос на данни. Приоритет на операторите, закупили честоти там, е развитието на широколентовите технологии (UMTS, WiMAX, LTE и LTE Advanced) за изграждане на трето и четвърто поколение (3G и 4G) мрежи. Те дават възможност за много по-високи скорости на предаване на данни, което пък води до по-голямо разнообразие на предлаганите услуги - трансфер на видео, мултимедия, достъп до интернет, видеочат, мобилна телевизия и т.н. Засега обаче на пазара почти няма крайни устройства за технологията.

Ако в една слънчева сутрин на дългоочакваната пролет се събудите и намерите в пощата си няколко различни оферти от нови мобилни оператори с изгодни тарифи и невиждани услуги, по-добре изчакайте няколко минути - още сънувате. Допълнителна конкуренция на този пазар може да се появи, но няма да е скоро, а играчите няма да са много. Въпреки че в края на миналата година Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) издаде три лиценза, които дават възможност за скоростен мобилен пренос на данни и глас, компаниите, които ги взеха, не дават признаци скоро да стигнат до потребителя. Причините са класически. Първо - липса на финансиране, и второ - сложност на самия проект. Оказва се, че допуснатите до пазара фирми (с едно полуизключение) нямат пари дори да платят самите лицензи на КРС, камо ли да изградят многократно по-скъпите мобилни мрежи. Отделно, дори да се намерят инвеститори, самото изграждане на базовите станции и инсталиране на клетки няма да стане за няколко месеца.

Така вместо три нови оператора най-реалистичната прогноза е, че на пазара ще се появи максимум един нов участник. Ето и обяснението защо и кой ще е той.

Безплатен спектър няма

Трите дружества, които през декември получиха разрешения за изграждане на мрежи и предоставяне на мобилни услуги, са сателитният оператор "Булсатком", притежаваната от бизнесмена Красимир Стойчев "Макс телеком", и никому неизвестната "4 Джи ком". КРС даде на компаниите достъп до честоти в диапазона 1800 MHz за десет години. "Булсатком" взе две честотни ленти по 5 MHz, а "Макс телеком" и "4 Джи ком" - по две ленти по 8 MHz. Възможните технологии, на базата на които операторите могат да стъпят, ползвайки този спектър, не бяха ограничени от регулатора. При всички положения обаче в случая говорим за услуги с две поколения над познатия GSM: трансфер на данни, бърз достъп до интернет, телевизия и т.н.

По тарифата на КРС лицензът на "Булсатком" струва 19 млн. лв., а тези на "Макс телеком" и "4 Джи ком" -  всяка по 30.4 млн. лв. Дотук добре. Проблемът дойде оттам, че нито едно от трите дружества не плати. По информация от няколко различни източника превод два пъти е направил само сателитният оператор: първо 9 млн. лв., а после още известна сума, но не целия остатък до 19 млн. лв.

Затова и на 1 март КРС реши да приеме акт за установяване на публично държавно вземане от трите фирми. Което означава, че с принудителното събиране на парите ще се занимае Националната агенция за приходите (НАП). Процедурата оттук нататък е същата като при всички неплатени актове: агенцията образува изпълнително дело, изпраща две последователни писма, с които приканва фирмата да внесе дължимите суми, и ако това не се случи, прибягва до запор на сметки, вещи и недвижимости. До края на седмицата решението на КРС не беше обработено от деловодството на НАП, но след като това се случи, сроковете са от порядъка на седмици, обясниха от приходната агенция.

Инвестиция

100

млн. евро по 

груби изчисления 

на експерти от 

бранша би струвало 

изграждането на 

мобилна мрежа с 

прилично покритие в 

обхвата 1800 MHz.

В очакване на милионите

Пари ще има, но малко по-късно. Така накратко се обобщава реакцията както на "Булсатком", така и на "Макс телеком". Според маркетинг директора на сателитната компания Тинко Тотев "Булсатком" не се е отказала от намерението си да изгражда мрежа, дори напротив. "Осигурили сме финансиране, което е в процес на договаряне. Най-вероятно до месец ще го получим и ще обявим подробности", каза Тотев. Според него в момента фирмата разглежда и различните възможности за доставка на оборудване за новата мрежа.

"Когато другите платят, тогава и аз", каза пък собственикът на "Макс телеком" Красимир Стойчев. "Разбира се, че ще имам парите, но да не съм луд да ви кажа как и откъде", добави той. От "4 Джи ком" пък отказаха всякакъв коментар.

Според председателя на КРС Веселин Божков преди няколко дни той е поканил представители и на трите компании, за да получи информация за хода на проектите им. На срещата и тримата са го уверили, че финансиране ще има.

Кой какво цели

Дали и коя от трите фирми ще оползотвори лиценза си засега не може да се каже категорично. Според повечето експерти от сектора обаче доста сериозен е шансът при "Булсатком". Компанията е един от най-големите доставчици на сателитен сигнал в България, вече разполага с развита търговска мрежа за обслужване на абонати и най-логичният й ход би бил да предложи на сегашните си клиенти комбинирани услуги, включващи доставка на тв сигнал по сателит, интернет и мобилен пренос на глас и данни. Маркетинг директорът на фирмата Тинко Тотев признава, че именно това е част от философията в новия й проект. Доказателство, че "Булсатком" има намерение да оползотвори отпуснатия й честотен спектър, е и самият факт, че вече е платила милиони за лиценза си.

Малко по-различен е случаят с Красимир Стойчев. Според няколко източника от бранша целта при участието му в разпределението на новите разрешителни е да доведе начинанието донякъде, след което да го продаде. Пак според представители на сектора Стойчев от доста време презентира самия "Макс телеком" пред различни евентуални купувачи. "Нямам никакво намерение да продавам фирмата си", каза Стойчев пред "Капитал".

WiMAX операторът също има разработена търговска мрежа, но не и достъп до толкова клиенти като "Булсатком". А и приходите на двете дружества се различават в пъти (виж карето), оттам и възможностите им за инвестиции.

Що се отнася до "4 Джи ком" - информация за нея липсва, а и самите представители на фирмата не желаят да дадат такава нито за дружеството, нито за плановете му.

Парите или лицензът

Освен че съвсем скоро ще получат писма от НАП, тримата евентуални бъдещи оператори ще бъдат притиснати съвсем резонно и по друга линия. Председателят на КРС Веселин Божков е категоричен, че ако фирмите не плащат и годишните си такси за ползване на честотите, ще започне процедура за отнемане на лицензите им. Въпросните такси са разделени по тримесечия и според сегашните регулации неплащането на две такива вноски е основание за вземане на разрешителните. "На срещите си с представителите на трите фирми ясно съм изразил позицията си, че ако тези средства не постъпят, ще стартирам процедура за отнемане на лицензите им", каза Веселин Божков. Справка с календара показва, че това би могло да се случи през юни. Впрочем по аналогични причини КРС досега два пъти е започвала същата процедура за "Макс телеком" като WiMAX оператор.

Бариера

13

месеца е средното 

време, необходимо 

на един мобилен 

оператор, за да узакони 

изграждането на 

една базова станция 

на територията на 

България.

Изгубени в мрежата

Кои биха могли да са кредиторите или партньорите на новите мобилни играчи в България засега дори градската легенда не гадае. Според експертите в сектора обаче те ще трябва да осигурят доста по-солидна сума от споменатата за разрешителните, защото изграждането на прилична мрежа за услуги от ново поколение би струвало по груби сметки около 100 млн. евро. Дори и при най-оптимистичен сценарий, в който някой от операторите плати лиценза си буквално утре, услуги от новата му мрежа няма как да има за по-малко от година-две. Според условията в разрешителните компаниите трябва да осигурят покритие на 20% от българското население до две години.

Освен финансовия мащаб на това упражнение не по-малко интересна е технологичната му страна. Узаконяването на една базова станция (необходими са стотици такива) отнема месеци. "Опитът ни показва, че за да вземем всички разрешителни за една станция, ни трябват средно 13 месеца", каза специалист от един от действащите мобилни оператори. Отделно фирмите ще трябва да сключат договори за доставка на оборудване и за разработка на билинг система, да изградят мрежа от точки за обслужване на клиентите си, да сключат споразумения за взаимно свързване с останалите оператори и т.н. Съвсем логично трите сегашни участника на пазара на мобилни комуникации едва ли ще бързат да се съгласят с договорите с евентуалните си конкуренти.

Шум по линията

За недружелюбния прием в телеком семейството вече има и първите признаци. "Глобул" още в края на януари обжалва във Върховния административен съд (ВАС) решенията на КРС да издаде лицензи за изграждане на мобилни мрежи в обхвата 1800 MHz. Аргументът на оператора е, че така регулаторът изчерпва честотите в този спектър, а те биха могли да потрябват на компаниите, които вече имат изградени мрежи в традиционния GSM обхват от 900 MHz. Отделно от "Глобул" ползват за основание за жалбата си факта, че КРС не е организирала търг или конкурс за разпределението на лицензите. Позицията на регулатора по този въпрос беше обявена още при издаването на разрешителните и с две думи гласи, че честотният ресурс във въпросния обхват е достатъчен за всички желаещи.

ВАС е насрочил разглеждането на трите жалби на "Глобул" за различни дати между края на март и средата на юни. Изпълнението на решенията на КРС обаче не е спряно, а юристи от сектора не смятат, че съдебна намеса реално ще има.

Тънкостите на занаята

Колкото и време и пари да струва навлизането на новите участници на мобилния пазар, бъдещето им като бизнес начинание до голяма степен ще зависи и от регулациите, при които ще работят. При проникване на мобилните комуникации в България от близо 140%, парцелирана клиентска база и падащи приходи в сектора за оптимизъм трудно може да се говори. Затова и до голяма степен ще е решаващо какви ще са отношенията на евентуалните оператори от ново поколение със сегашните, какво ще поискат те като възможности за достъп до мрежите им и как ще се разрешават евентуалните им спорове от КРС. Интересно е например дали "Булсатком" би потърсила национален роуминг (използване на мрежата на работещ оператор), при какви условия и цени би им дал такова нещо "Глобул", "Мобилтел" или БТК и с каква регулация би излязла ресорната комисия.

Ако обаче оставим настрана всички възможни сценарии за бъдещето, към момента е сигурно едно: шанс за допълнителна конкуренция и навлизане на нови услуги на мобилния пазар има, но надежди за революция не трябва да се възлагат.

Ентусиастите

Бизнесът на "Булсатком" е доставка на цифров сателитен тв сигнал и интернет. За 2010 г. дружеството има приходи от 124.7 млн. лв., или с 26.2 млн. лв. повече от предходната година. Печалбата му за 2010 г. е 8.15 млн. лв. През последните години компанията купи голям брой LAN доставчици, с което си осигури достъп до още абонати.

"Макс телеком" е доставчик по технологията WiMAX (широколентов безжичен пренос, който дава възможност за мобилен трансфер на данни и глас). Според сайта на фирмата мрежата й покрива 70% от населението на страната. Приходите й за 2010 г. са 5.33 млн. лв.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 1
    • + 3

    Пак е по добре от сегашното дередже.

    Нередност?
  • 3
    innlov avatar :-P
    innlov
    • + 7

    До коментар [#1] от "georgi2345":

    Боже, Георги!?!
    Пак ли си излязал...

    Нередност?
  • 4
    kirko08 avatar :-|
    kiril petrov
    • + 3

    Е как ... трябва да ни мори

    Нередност?
  • 5
    georgi2345 avatar :-|
    georgi2345
    • + 1

    при картел на пазара (еднакви цени на Мтел и Глобул) кой ще допусне конкуренция - сега имат огромни приходи и прикриват печалбите си.
    Иначе клиентите са недоволни, не знам дали в света има компания с 30 000 не-харесвания в ФБ (освен сигурно тези, които допуснаха разлив на петрол в САЩ :)
    Направо маркетолозите могат да изследват случая за конфликт на картел и власт на хората в социални мрежи - сега отговора е къде ще ходят абонатите като сме заедно :(

    Нередност?
  • 6
    karatista1 avatar :-?
    karatista1
    • - 1
    • + 3

    струва ми се възможно четвърти играч да свърши работа. преди не беше правено, но в началото на тази година free във Франция направи фурор именно с термоядрени оферти. при сходно проникване на мобилна телефония направиха милион и половина клиенти за малко повече от месец. да, имат роуминг споразумение с един от операторите, но все пак...

    за разлика от авторката не бих се изказвал твърде окончателно, още повече че в известен смисъл, като поведение, булсатком наподобява, било то и отдалеч, на френския оператор.

    Нередност?
  • 7
    ggdvortex avatar :-|
    ggdvortex

    Тия измекяри Ментел и Оглозгул (М-тел и Глобул) смучат сиромаша кръв!?! А мрежите им са умопомрачително бавни и скапани. Незнам какво ще е бъдещето им но то ще се превърне в бедсие на скъпа цена. :(

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
Нов коментар